Buruc Suresi Fazileti Kâ'b'dan rivayet edilen ve bazı tefsirlerde (meselâ bk. Zemahşerî, IV, 733) yer alan, “Kim Burûc sûresini okursa Allah ona dünya hayatındaki cuma ve arefe günleri sayısının on katı ecir verir” meâlindeki hadisin mevzû olduğu kabul edilmiştir (Zerkeşî, I, 432).
Sure, burçlarla dolu göğe yemin ederek başlar. Burca takımyıldız ve astrolojik burçlar şeklinde anlamlar verilmiştir. Bürûc Suresi'nde Allah'ın kudretinden, Allah uğruna sıkıntı çekenlerin Cennet'e gideceklerinden, Müslümanlara zulmedenleri ise kötü bir sonun beklediğinden bahsedilmektedir.
Mekke döneminde inmiştir. 22 âyettir. Sûre, adını birinci âyetteki “el-Bürûc”kelimesinden almıştır. Bürûc, burçlar demektir.
Kur'ân-ı Kerîm'in seksen beşinci sûresi. İslâm dininin kutsal kitabı. Kur'ân-ı Kerîm'i oluşturan 114 bölümden her biri.
Burûc, aynı zamanda Kur'ân'ın 85. sûresinin de adıdır. Bu sûre, gökyüzünün burçlarına yeminle başladığı için Burûc Sûresi adını almıştır. İfâde ilk âyette geçer. Mânâsı şöyledir: “Yemin olsun burçlarla dolu gökyüzüne.”
İlgili 16 soru bulundu
Falcılık İslâm'da kesinlikle yasak edilmiştir.
Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: "Bir kimse gider de verdiği haber konusunda kâhini tasdik ederse, Allah'ın Muhammed'e indirdiğini inkâr etmiş olur." (Tirmizî, Tahâret,102; İbn Mâce, Tahâret, 122; Ahmed İbn Hanbel, II/ 408).
Öztürk, "Kuran'ı Kerim'den astrolojiye bir gerekçe, temel çıkmasının mümkün değildir. Kuran'ı Kerim'de tabiata dair hiç bir atıf, bir kuru fizik olayının bir tasfiri, bir betimlemesi bir nesnenin anlatımı değildir. Her şey değer yüklüdür, birer ayettir.
5 Burûc sûresinde, Mekkeli müşriklerce bilinen Ashâbu'l- Uhdûd kıssası hatırlatılmakta, Firavun ve Semûd ordularının başına gelen hâdiselere işaret edilmektedir. Bu sûrede, ehl-i küfrün evvelki dönemlerde yaşayan mü'minlere reva gördüğü eziyetlere dikkat çekilerek Mekke şirk toplumu uyarılmaktadır.
Burc: yüksek köşk, demektir. Gökte toplanan birtakım yıldızlar kümesine burc denilir. Bu âyet, gökte bulunan çeşitli yıldız kümelerine işâret etmektedir. Biz semâda burclar yaratdık ve onları, görenleri hayrete düşürecek yıldızlarla süsledik.
İnsanları burç ve yıldız falı gibi yöntemlerle doğum tarihlerine göre sınıflandırmak, karakterlerini tespit etmeye çalışmak ve geleceklerini okumak İslam inancına göre meşru değildir. İnsanların kaderini ve geleceğini okumak dinimizce yasaklanmıştır.
İslâm Literatüründe Burç. Kur'ân-ı Kerîm'de dört defa çoğul şeklinde geçip bir sûrenin de adını (el-Burûc) oluşturan kelime, bir yerde “kale burcu” (en-Nisâ 4/78), diğerlerinde “gökteki burç” (el-Hicr 15/16; el-Furkān 25/61; el-Burûc 85/1) anlamında kullanılmıştır.
Hicr Suresi, 16. ayet: Andolsun, gökte burçlar kıldık ve onu gözleyenler için süsledik.
(9) Burç adları; hamel (koç), sevr (öküz), cevzâ' (koyun), Seretan (yengeç), esed (arslan), sünbiile (başak), mîzan (terazi), Akreb, kavs (yay), cedy (oğlak), delv (kova), hût (balık), bak.
Burç veya yıldız falı altında insanları doğdukları tarihlere göre sınıflamak, onların geleceklerini okumak, karakterlerini tespite çalışmak veya kaderlerini okumak, İslâm inancına göre meşru değildir. İnsanın kaderini tespit etmek ve geleceğini okumak, dinimizce yasaklanmıştır.
burç - Nişanyan Sözlük. Arapça burc برج “1. kule, hisar, 2. zodyak üzerindeki 12 yıldız kümesinin her biri” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Aramice/Süryanice burgā ברגא “1. kule, 2. yolcular için durak yeri, menzil” sözcüğünden alıntıdır.
Hadisi şerifte nakledildiğine göre: "Bir mü'min, abdestli olarak ve inanarak bu 7 ayeti okumaya devam ederse, gökten dünyaya Uhut dağı büyüklüğünde azap ve belalar yağsa, bu ayetleri okuyan kimseye hiçbir zarar isabet etmez ve bütün belaları üzerinden kovar." 7 Ayet vardır ki gök yere inse bunu okuyan kurtulur.
Boğa ve Yengeç adeta birbiri için yaratılmışlardır. Birbirini en iyi tamamlayan burç çiftlerinden biri olan bu ikili hem fiziksel olarak hem de duygusal düzlemde birbirine oldukça bağlıdır.
Buruc, burçlar anlamına gelir. Sure ilk olarak burçların olduğu göğe yemin edilerek başlamaktadır. Burc'a takım yıldızları veya astrolojik burç anlamları da yüklenmiştir. Okuması ve ezberlemesi faziletli sureler arasında yer alır.
Burçlar nasıl belirlendi? Bilinene göre astroloji ilk kez M.Ö. 3.000'lerde Mezopotamya'da ortaya çıkıyor. İlk astrologlar Sümerli rahipler.
Biz bu sebebi, -surenin başındaki 'abese' ve 'tevella' fiilleriyle kastedilenin Hz. Peygamber olduğu ön kabulünden hareketle- 'Hz. Peygamberin, ona surat asıp sırt çevirmesi' olarak anlamıyoruz.
Necm suresi içinde secde ayeti bulunan bir suredir. Necm suresi, cüz 27 de yer almaktadır.
Tefsir (Kur'an Yolu)
“Gece çakıp görünen” şeklinde çevirdiğimiz târık, sözlükte “gece gelen, kapı çalan, şiddetle vuran” anlamlarına gelir. Yıldızlar gece görünüp gündüz kaybolduğu için onlara da târık denmiştir.
İslam dini; falcılık, kehanet, medyumluk vb. faaliyetleri şiddetle yasaklamıştır. Yıldız falcılığının da bu kapsamda yasaklanması doğaldır. Bu bakımdan astroloji, İslam âlimlerinin reddettiği uğraşılardan olmuştur.
Hz.Adem (as) ve Hz.Muhammed (s.a.v) dahil, arada geçen birçok peygambere Allah, insanlara faydalı olmak ve doğru yolu göstermeleri emriyle farklı ilimler vermiştir. Bu peygamberlerden astrolojiyle yakından ilgilendiğini bildiğimiz İdris (as)'dır.
16 yıllık veriye göre Türkiye'de en çok Aslan burcu doğumu var.Yani yaklaşık 2 milyon 90 bin kişi çalışkan, sıcakkanlı, eleştirel bakış açısı olan Aslan burcu özelliklerini taşıyor. En yaygın doğum günlerinin de 23 Temmuz - 22 Ağustos tarihi aralığında olduğunu söyleyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri