Kulak temizliği, dış kulağın bir bezle silinmesi şeklinde yapılmalı; dış kulak yolunda pamuklu çubuklar da dahil hiçbir yabancı cisim kullanılmamalıdır. Kulak kiri tıkanıklıklarının çoğu kulağa birkaç damla bebek yağı ya da gliserin damlatmakla yumuşatılabilir.
Kulak kiri sertleşmesi tedavisi için birçok yöntem mevcuttur. Bu yöntemler arasında kulak damlası kullanımı, kulak irrigasyonu, manuel temizleme ve mikroskop altında temizleme gibi seçenekler bulunmaktadır. Kulak damlası kullanımı, kulak kanalındaki sertleşmiş kiri yumuşatmak için tercih edilen bir yöntemdir.
Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir. Yapılan bu eylemlerin ardından duyulan pıt sesi ile birlikte kulak tıkanıklığı açılır.
Lavaj: Kulağın yıkanması olarak da bilinen lavaj işlemi, en sık kullanılan kulak temizleme işlemleri arasında yer alır. Hekim, hastanın kulağına özel bir solüsyon sıkarak kulak içindeki tüm yabancı yapıların ve buşonun yumuşamasını sağlar.
Kurumuş kulak kiri temizliği için kulak içine gliserin veya bebek yağı damlatılarak kendiliğinden akması sağlanabilir. Bu şekilde açılmayan serumen kalıntıları hekim tarafından özel aletlerle, vakumla çekerek veya yıkama ile temizlenebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Kulak kiri tıkanıklıklarının çoğu kulağa birkaç damla bebek yağı ya da gliserin damlatmakla yumuşatılabilir. Deterjan damlalar (hidrojen peroksid ve carbamide peroksid gibi) kirin alınmasını kolaylaştırabilir. Su ile yıkama sıklıkla kullanılan bir yöntem olup doktor tarafından uygulanabilir.
Kulağın içine giren toz ve kir, dış kulak yolunda bulunan ve tıp dilinde serumen adı verilen salgıya yapışır ve kurur. Salgının kurumasıyla birlikte kulak kiri, dış kulaktan kulak kepçesine doğru atılır. Tozlu ve kirli ortamlarda çalışan kişilerde kulak kirinin daha sık görülmesinin sebebi de budur.
Tek yapmanız gereken bir çay kaşığı tuzu (7.5 g) yarım bardak suya (100 ml) koymak. Sonra bir pamuğu bu solüsyona batırın ve kafanızı yana eğip kulağınızın içine bir kaç damla damlatın. Sonra kafanızı diğer yana eğin ve sıvı çıkarken bir bezle alın.
Kişilerin evde sert ve sivri cisimlerle (kulak çubuğu, kürdan, şiş) yapmaya çalıştıkları kulak temizleme girişimleri oldukça tehlikelidir. Bu girişimler esnasında serumen salgısı silinebilir ve bu da kulağı bakteri, toz ve kire savunmasız halde bırakır.
Oksijenli su elinizin altında yoksa birkaç damla zeytinyağını ısıttıktan sonra (vücut ısısı kadar) kulağınıza damlatabilirsiniz. Zeytinyağı kiri yumuşatır ve ardından kulak çöpüyle kiri kolayca temizleyebilirsiniz.
Kulaklarda biriken kiri temizlemenin en güvenli yolu uzman bir hekime danışmaktır. Ancak bir kulak burun boğaz uzmanı, kulak temizliği yapabilir. Acilde kulak temizleme gibi bir durum söz konusu değildir.
Günde 3-4 kez yapılabilir. Bu yöntem orta kulaktaki fazla sıvının daha hızlı atılmasına yardım eder. Zeytinyağını hafif ısıtıp, ılık bir şekilde kulağa 1-2 damla damlatılabilir.
Daha iri böcekler geri dönemez veya geri geri çıkamazlar. Bunlar çırpınmaya başlayabilirler, bu ağrıya ve urkmaya neden olabilir. Böceklerin ılık suyun enjektörle kulak kanalına verilmesi ile dışarıya atılması mümkündür (Arkasından alkol damlatılarak kurutulması unutulmamalıdır).
New Jersey'deki Englewood Health'de bir kulak burun boğaz uzmanı olan Dr. Rosemary Ojo'ya göre normal kulak kiri koyu kahverengi, açık kahverengi, turuncu, sarı veya kirli beyaz olabilir.
Hasta, kulak zarında delik ya da geçit olmadığı sürece az sayıdaki kulak kiri temizleme yönteminden birini evde deneyebilir. Reçetesiz satılan kir yumuşatıcı damlalar, örneğin; karbamid peroksit ya da ılık mineral yağı, etkilenmiş kulağın içine konularak, kirin 5 dakika sonra boşalmasına izin verilir.
Bu tıkaç duyma azlığına, kulak zarına yapıştığı zaman da kulak ağrısına neden olabilir. Normalde kulak kiri dış kulak yolundaki kendine özgü hareketle dışarı atılır. Bu temizleme mekanizması bazı nedenlerle doğuştan bozuk olabilir ya da sonradan bozulabilir.
Gliserin damla ne işe yarar? Kulak enfeksiyonlarına bağlı ağrı, şişlik ve basıncı hafifletmek yanı sıra kulak kirini yumuşatarak dışarı atılımını kolaylaştırmayı sağlar.
Yoğun düzeyde kulak kiri de kulak ağrısına ve baş ağrısına yol açabilmektedir. Kulak zarının herhangi bir zarar görmesi sonucunda ağrı ortaya çıkabilmektedir.
Zahmetsiz ve Doğal Kulak Bakımı
Kul-tem kulaklarınızı rahatlatmaya yardımcı olur. Kul-tem Kulak Mumu 2011 yılından bu yana Türkiye genelinde sadece Eczanelerde satılmaktadır.
Çoğu zaman yutkunmayla, balon şişirmeyle ya da sakız çiğnemekle düzelebilen kulak tıkanıklığı da bu rahatsızlıklardan biri. Yaklaşık 3.5 cm uzunluğundaki östaki tüpü, orta kulakla geniz bölgesi arasında bulunan ve orta kulağın hava basıncını ortam basıncına göre dengeleyen bir organımız.
Normalde kulakta üretilen ve kulak kiri olarak bilinen serumen isimli madde suyun kulağa kaçmasını engeller.
Kulak mumu faydaları, bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Ancak bu uygulamayı yaptıran birçok kişi, çınlama hissinin azaldığını vurgulamaktadır. Kulakta meydana gelen basınç, kaşıntı ve ağrıları da hafifletmektedir.
Kulak akıntısı, kulaktan kan, iltihap veya kulak kiri gelmesidir. Bu akıntı enfeksiyonlar ve küçük tahrişler nedeniyle de olabilir. Ayrıca yırtılmış kulak zarı, beyaz, hafif kanlı veya sarı renkli akıntıya neden olabilir. Dış veya orta kulak iltihabından kaynaklanır.
Kulak kirinin kulağın işleyebilmesi için önemli bir rolü vardır ve bu sebeple ondan kurtulmaya çalışmak bir hatadır. Kulaklarımız kendi kendilerini temizleyebilen bir yapıdadırlar ve dolayısıyla bizlerin onları temizlemek için ekstra bir çaba harcamamız gereksizdir ve hatta neredeyse her zaman zararlıdır.
Kulak kirleri, dökülmüş deri hücrelerinden, saçtan ve dış kulak kanalının seröz ve yağ bezlerinin salgılarından oluşur. Kulak kirinin başlıca bileşenleri, alkoller, skualen ve kolesteroldur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri