Her sene ramazan başlangıcı tarihi 10-11 gün geriye atar. Yaz döneminde günler daha uzun olduğu için daha uzun saatler boyunca oruç tutulurken kış döneminde ise daha kısa oruç tutulur.
Günümüzde Ramazan ayının zamanı, Ömer'in halifeliği zamanında düzenlenen Hicri takvime göre belirlenmiştir. Hicri takvim bir Ay takvimi olduğu için bir yılın uzunluğu, miladi takvimden 11-12 gün daha kısadır. Bunun sonucu olarak Ramazan ayı her sene miladi takvimde öne kayar.
hicri takvimin miladi takvimden 11 gün kısa olmasından dolayı 365/11=33 yılda bir tekrarlanan olay. geçen yıl en kısa gündüz * ramazana denk geldiği için tutacağımız en uzun oruç * yaklaşık 15 yıl sonra olacaktır.
Kur'an-ı Kerim ayetlerinin Peygamber Efendimize inmeye başladığı Ramazan ayı ise 2024 yılında Mart ayına denk geliyor. Ramazan ayı 2024 yılında 11 Mart günü başlayacak.
Mübarek geceler ve ramazan ayı da dolayısıyla Hicri takvime göre belirlenmiştir. Hicri takvimde ay yılı, Miladi takvimde ise güneş yılı esas tutulmuştur. Ay yılı, güneş yılından her yıl 10 gün geri kaldığından, mübarek gece ve gündüzler her yıl 10 gün önce gelmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Hicri Takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar, miladi takvimden 11 - 12 gün kısadır. Bunun sonucu olarak Ramazan ayı her sene miladi takvimde öne kayar. Yaklaşık olarak her 32 senede bir, Ramazan ayı aynı tarihlere denk gelir...
Ayrıca bu gecelerin kutlanmasını nehyeden bir rivayet de yoktur. Bu geceler Osmanlılar döneminde II. Selim zamanından başlayarak, minarelerde kandiller yakılarak duyurulup kutlandığı için "Kandil" olarak anılmaya başlamıştır. Yani kandiller Kur'an'da geçmiyor. Sadece Osmanlılar döneminde yapılan kutlamalardır.
Hicri takvime göre belirlenen dini günler her sene miladi takvime göre 11 gün önce kutlanıyor. Ramazan ayı 2028 yılında Ocak ayına denk geliyor. Buna göre; Ramazan ayı, 28 Ocak, Cuma günü başlayacak ve son oruç 26 Şubat, Cumartesi günü tutulacak.
Ramazan ayı 2023 yılında Mart ayına denk geliyor. 23 Mart günü başlayan oruç 20 Nisan günü son bulacak. 21 Nisan ise Ramazan Bayramı'nın 1. günü.
TAKVİMLERDEKİ İLK ORUÇ
Muhammed, Medine'ye hicretinden itibaren Aşure Günü'nde ve her ay 3 gün oruç tutuyordu. Daha sonra orucun tüm Müslümanlara farz ibadet olduğunu bildiren ayetler nazil oldu: “Oruç sizden öncekilere olduğu gibi size de farz kılındı (Bakara, 183).
Bakara Suresi 183-184.
Ancak, 4 yıllık artık yılların ardından doğum günü tekrar aynı güne denk gelir. Bu 4 yılın adı bir "dörtlü" veya "leap year cycle" (artık yıl döngüsü) olarak bilinir. Sonuç olarak, bir kişinin doğum günü aynı güne denk gelmesi için 4 yılda bir yılın artık yıl olması gerekmektedir.
Kur'ân-ı Kerim'de oruç, gün olarak değil, ay olarak farz kılınmıştır. Yirmi dokuz, yahut otuz gün denmemiş, Şehr-i Ramazan (Ramazan ayı) diye buyrulmuştur. "Oruç sayılı günlerdedir.
Kur'an-ı Kerim'de, “Oruç tutmaya güç yetiremeyenler, bir fakir doyumu kadar fidye öder.” (Bakara, 2/184) buyurulmaktadır. Bir fidye miktarı, bir sadaka-i fıtır miktarıdır. Sadaka-i fıtır ise bir kişiyi bir gün için doyuracak yiyecek veya bunun para olarak karşılığıdır.
Buna göre; Ramazan ayı bu yıl 20 Nisan 2023 Perşembe günü yani 6 gün sonra sona erecek. 21 Nisan 2023 Cuma günü ise bayramın 1. günü idrak edilecek.
Tutulan oruç vakti de bölgeden bölgeye ve ilden ile değişiklik gösteriyor. 2023 yılında 23 Mart Perşembe günü başlayacak Ramazan ayında ortalama olarak 14 saat oruç tutulacak. Bu yıl İstanbul'da Ramazan'ın ilk günü 13 saat 55 dakika oruç tutulacak.
2030 yılında Müslümanlar iki kez ramazan ayını görecek ve 36 gün oruç tutacak. Suudi astronom Dr. Halid ez-Zakak, 2030 yılında ramazan ayının iki kez geldiğini ve dünyanın dört bir yanındaki Müslümanların 2030'da iki kez ramazan orucu tutacağını bildirdi.
15.06.1985 - Kadir Gecesi, Halis Niyet.
Genel olarak ise peygamber efendimiz bir geceye hususi olmaksızın her ibadetinde sıklıkla tevbe-i istiğfar eder bol bol Kur'an-ı Kerim okuyup tefekkür ederdi. Ayrıca kandil gecelerine müstesna olmaksızın her gece de gece namazına kalkar ibadet ederdi.
Yılın birkaç gün veya gecesinde dinî hayatı yaşayıp belli davranışları tekrarlamak dindar olmanın dünyevî ve uhrevî sonuçlarını doğurmaz. Bu açıdan bakıldığında kandiller münasebetiyle gösterilen faaliyetler doğrudan İslâm'ın bir emir veya tavsiyesi değil çeşitli müslüman toplumların gelenekleri konumundadır."
Kandil geceleri, İslam'ın ilk zamanlarında var olan bir âdet olmayıp hicri 3. asırdan itibaren kutlanmaya başlanmıştır. Anadolu'da Osmanlı Devleti Padişahı II. Selim'den itibaren bu kutlama gün ve geceler, minarelerde kandil yakılmasıyla birlikte kandil adını almıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri