Mevduat Faizi Nasıl Hesaplanır? Mevduat faiz hesaplaması, “anapara*faiz oranı*vade (gün)/36500” formülü ile brüt olarak hesaplanır. Örneğin, yıllık %15,09 faiz oranı ile 30 gün vadeli mevduat hesabına 10.000 TL para yatırılması durumunda: 10.000 TL*15,09*30/36500 = 124,02 TL 30 günlük brüt faiz getirisi elde edilir.
Kullanılan formül vade süresinin uzunluğuna göre değişebilir ve diğer formüller şu şekildedir: Günlük Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı / 365) x Gün Sayısı Aylık Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı / 12) x Ay Sayısı
Kredi faizinin formülünü de 10.000 TL'lik kredi örneklemi ile anlatabiliriz. 12 ay vadeli yüzde 1.5 faiz oranı ile 10.000 TL kredi çekeceğiniz zaman, kredi tutarı*(faiz*(1+faiz) taksit sayısı/(1+faiz) taksit sayısı-1) formülü ile hesaplama yapılır. Burada aylık 934,02 TL ödemeniz çıkmaktadır.
Taksitlerinizin tahsilatı, hesap bakiyeniz uygun olsa bile taksit tarihi öncesinde yapılmayacaktır. Taksit ödemelerinizin, ödeme planınızda belirtilen tarihlerde yapılmaması durumunda, ödenmeyen taksitin içerisindeki anapara tutarı üzerinden Ek Hesap gecikme faizi işlemeye başlar.
İlgili 28 soru bulundu
Ek Hesapta faiz hesabı günlük bazda gerçekleştirilir. Tanımlanmış olan limit kullanılarak para çekildikten sonra ödeme yapılan güne kadar faiz işletilir. KKDF ve BSMV faiz üzerinden hesaplanarak ayrıca tahsil edilmektedir. Limitinizin aynı gün içerisinde kullanılıp kapatılması durumunda, 1 günlük faiz uygulanır.
Mevduat faiz hesaplaması, “anapara*faiz oranı*vade (gün)/36500” formülü ile brüt olarak hesaplanır. Örneğin, yıllık %15,09 faiz oranı ile 30 gün vadeli mevduat hesabına 10.000 TL para yatırılması durumunda: 10.000 TL*15,09*30/36500 = 124,02 TL 30 günlük brüt faiz getirisi elde edilir.
Yatırılan paranın belirli bir süre içinde faiz getirisi sağladığı hesaba vadeli mevduat hesabı denir. Vadeli mevduat hesabına yatırdığınız anapara,1 ay, 3 ay, 6 ay veya 1 yıl gibi belirlediğiniz vadelerde faiz oranı sağlar.
Bu bağlamda ilk olarak 32 günlük faiz hesaplaması: Bir kişinin 10.000 TL tutarındaki anaparasını %19 yıllık faiz oranıyla günlük faize yatırdığı düşünülür. Söz edilen bu örnekteki değerlerle 32 günlük faiz getirisi hesaplandığı takdirde ulaşılan tutar yaklaşık olarak 158 TL'dir.
Bunun için uygulanabilecek son derece kolay bir işlem bulunur. Basit faiz formülü; anapara x faiz oranı x vade şeklinde hesaplanır. Bu formül sayesinde farklı vade ve faiz oranları ile anaparadaki değişimi hesaplamak mümkündür.
(Anapara / 100) * (Faiz Oranı / 365) * Gün Sayısı = Günlük Faiz Getirisi. (Anapara / 100) * (Faiz Oranı / 12) * Ay Sayısı = Aylık Faiz Getirisi.
100 bin TL için en düşük aylık getiri 1015 TL olurken en yüksek getiri 2 bin 82 TL oldu. Aylık vade oranı ise en düşük yüzde 23 ile Garanti Bankası'na ait iken genel olarak bankalar 100 bin TL için yüzde 24 faiz veriyor.
Vadeli mevduat hesapları bir çeşit yatırım olarak kabul edilir çünkü paranızı kullanarak gelir elde edersiniz. Ancak yatırımlardan farklı olarak vadeli mevduat hesaplarında anapara kaybetme riskiniz yoktur.
Aylık vadeli hesaplar, hesabınızda bulunan paranın bir ay veya 32 gün boyunca sabit faiz oranı üzerinden değerlendirilmesi ve elde edilen faiz gelirinin ana para üzerine eklenerek ya da farklı bir hesaba aktarılarak kullanılması anlamına gelir.
Günlük Kazandıran Hesap ile birikimlerin bir gecelik vadeli olarak hesapta her gün değer kazanırken, hesaptan dilediğin zaman vade bozulmadan para çekip, hesaba dilediğin zaman para yatırabilirsin.
Günlük faiz getirisi, bankaların mevduat hesabı üzerinden gerçekleştirilen işlemlerdir. Yatıracağınız tutar ve vade günü doğrultusunda, bankanın belirlemiş olduğu faiz oranı dikkate alınarak faiz getirisi hesaplanır.
Gecelik fonlama faizi Merkez Bankasının gecelik olarak borç almak ya da borç vermek isteyen bankalara yönelik uyguladığı faiz türüdür. Gecelik fonlama faizi ile birlikte Merkez Bankası piyasalarda oluşan kısa vadeli faiz oranlarını, döviz kurlarını etkileyebilmektedir.
Müslüman başka birisinin malını ancak bir mal veya iş karşılığında alabilir. Hiçbir ekonomik değeri olmayan vade: zamandan dolayı bir kişinin parasını almak onu karşılıksız almak demektir. Bu yüzden dinimiz faizi başkasının malını haksız yere almak olarak tanımlamış ve haram kılmıştır.
Ek hesap kartları üzerinden yapılmış alışverişler ya da nakit çekimler 12 aya kadar taksitlendirilebilir. Ancak her gün faiz işlemeye devam edecektir. Bundan dolayı ek hesaptan çekilen tutarların hemen geri ödenmesi tavsiye edilmektedir.
Ek hesap, bankaların kredi kartı müşterilerine sunduğu bir hizmettir. Bu hizmet kapsamında müşteriye kredi kartı limiti dâhilinde ek bir limit tanımlanır. Bu sayede kart limiti aşılmadan ek bir finansman kaynağı yaratılabilir.
Nakit Avans'ta faiz var mıdır? Evet, nakit avansta faiz vardır. İşlem tarihi baz alınarak o günden itibaren günlük nakit faizi işletilir. Nakit avans faizi hesaplama işlemi yaparak geri ödemeniz gereken tutarı belirleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri