Alıcının hesap numarası ya da IBAN numarası ile birlikte isim ve soyismi belirtilerek havale işlemi yapılabiliyor. Benzer şekilde EFT işlemleri de alıcı kişinin ya da kurumun adı, banka şubesi ve hesap numarası yazılarak, ya da alıcının adı soyadı ve IBAN numarası belirtilerek yapılabiliyor.
Havale, aynı bankadan aynı bankaya para gönderme işlemidir. Bu işlem bazı bankalar ile ücretsiz yapılabilirken, bazı bankalar havale için ücret alabiliyor. Alıcı hesap, gönderen hesabın bankası ile aynı olduğu için havale işlemleri istediğiniz zaman gerçekleşebilir. Havale yaparken hesap no ile para gönderebilirsiniz.
Havale tuşuna tıklanır; hesap numarası ya da IBAN ile para yatırma seçeneklerinden biri seçilir. Para yatırılacak hesaba ait şube kodu, hesap numarası ya da IBAN numarası tuşlanır ve yatırılacak miktar girilir. Aidat, kira vb. bir açıklama girilir, daha sonra göndericinin kimlik numarası ve doğum tarihi istenir.
Banka hesabında bulunan bir paranın, yine aynı banka içerisindeki diğer hesaba veya başkasına ait bir hesaba gönderilmesi işlemine havale denir. Buradaki kilit nokta, tüm hesapların aynı bankada kayıtlı olmasıdır. Bu nedenle haftanın 7 günü 24 saat havale talimatı verilebilir.
IBAN'a para gönderme adet limitin ayda 30'dur, Aynı ay içinde 30 farklı IBAN'a para gönderebilirsin, IBAN'a para gönderme tutar limiti günde 100.000 TL'dir.
İlgili 45 soru bulundu
Gönderici, banka hesabında yeterli tutar bulunması halinde, alıcının banka hesap bilgilerini girerek para transferini gerçekleştirmek için komut iletebilir. EFT, alıcının banka hesap numarası veya IBAN numarası ile kullanılabilir.
Hesaba (IBAN'a) Para Gönderme Nasıl Yapılır? Hesaba para göndermek için, para göndermek istediğin kişinin Ad-Soyad bilgisini ve hesabına ait IBAN numarasını girmen yeterli.
EFT işlemleri, alıcı kişinin ya da kurumun adı, banka şubesi ve hesap numarası yazılarak ya da alıcının adı, soyadı ve IBAN'ı (International Bank Account Number) belirtilerek yapılır.
Yine de IBAN'a para transferi nasıl yapılır sorusunun cevabını senin için paylaşalım. Bir yakınına para göndermek istediğinde, karşı tarafın seninle IBAN bilgisini paylaşması gerekir. Daha sonra para transferi sekmesinden alıcının IBAN ve ad/soyad bilgilerini girerek işlemini tamamlayabilirsin.
Alıcının hesap numarası ya da IBAN numarası ile birlikte isim ve soyismi belirtilerek havale işlemi yapılabiliyor. Benzer şekilde EFT işlemleri de alıcı kişinin ya da kurumun adı, banka şubesi ve hesap numarası yazılarak, ya da alıcının adı soyadı ve IBAN numarası belirtilerek yapılabiliyor.
Türkiye'de IBAN
İlk iki hane ülkemizin uluslararası kodu olan “TR” harfleridir. Daha sonra gelen iki ve beş hane sırasıyla kontrol basamaklarını ve banka kodunu, ardından gelen haneler ise müşteri hesap numarasını ifade etmektedir.
Papara hesabından dilediğin kişinin vadesiz banka hesabına ücretsiz 7/24 para transferi yapabilirsin. IBAN'a para transferi yapabilmek için sözleşmeli hesaba sahip olmalısın.
Ancak bu yöntemin tüketiciler için bazı riskleri var. TÜKONFED (Tüketici Konfederasyonu) Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez, "Tüketicilerimiz dükkanlarında fiilen mal ve hizmeti aldıklarında eğer IBAN ver diyorlarsa parayı rahatlıkla gönderebilirler dolandırılma riski ile karşı karşıya değildirler.
Müşteri hesap numarası, kart üzerindeki 16 haneli rakamın içinde yer alır. Kartın ön yüzündeki rakamlardan 7. ve 15. de dâhil olmak üzere 7.-15. arasındaki 9 rakam, müşteri hesap numarasını ifade eder. İlk 6 rakam, başka kişilerde de aynı şekilde olabilir.
Kısaca hesap no olarak da anılır. Bankanın devlete ait ya da özel olup olmaması fark etmeksizin her banka müşterisine bir hesap numarası verilir. Bu numara sayesinde banka müşterisi, her türlü ödeme işlemini yapılabilir. Banka hesap numarası ile kart olmadan işlem yapmak da mümkündür.
Hesap numarası genel olarak kartların ön yüzünde yazar. Hem kredi kartı hem de banka kartı üzerinde bulunur. İsmin hemen yanında veya üstünde bulunan bu rakamlar toplamda 12 sayıdan oluşur. Aynı zamanda IBAN numarasının son 12 rakamı olarak da ön plana çıktığını söylemek gerekir.
Kolay Adres ve QR Kod ile Anlık Transfer (FAST)
Anlık Transfer (FAST) ile IBAN numarasına ihtiyaç duymadan Kolay Adrese (Cep Telefonu No, E-posta Adresi, T.C. Kimlik No, Pasaport No, Vergi No) ya da QR Koduna 7/24 para transferi yapabilirsiniz.
Her iki işlem de günümüzde para transferi yapmanın en basit yolları; ancak aralarında temel olarak iki fark bulunuyor: Kullanılan bankalar ve işlem süresi. Havale işlemi, aynı banka bünyesindeki hesaplar arası bir transfer olduğundan sadece isim, soyisim ve IBAN bilgileri ile yapılabiliyor.
İlk 2 rakam TR ile bitişik şekilde yazılır. Daha sonra 20 rakam dörtlü sıra ile yazılmaktadır. Son olarak iki rakam daha ayrı yazılır ve IBAN numarası bu şekilde değerlendirilir. IBAN numarasını kredi kartı veya banka kartının ön yüzünde bulmak mümkün.
FAST ile EFT farkı nedir? FAST ile EFT'nin temel farkı, FAST aracılığıyla 7/24 para transferi yapabilmenizdir. EFT'de ise işlem saatleri, mesai saatleri ile sınırlandırılmıştır ve mesai saatleri sonrasında yapılan işlemler bir sonraki iş günü gerçekleştirilmek üzere bekletilir.
FAST işlemlerinde tek seferde 20.000 TL'ye kadar olan miktarlar için para transferi yapılabilir. EFT işlemleri internet ve mobil şubelerden, banka şubelerinden, telefon bankacılığı üzerinden ve ATM'lerden gerçekleştirilir. FAST işlemleri ise sadece bankaların internet ve mobil şubeleri üzerinden gerçekleştirilir.
Yalnız hesap isminizin değil hesap T.C. kimlik numaralarının da uyuşması gerekli. İddia vs oynanmaması için alınmış bir önlem. Papara'ya IBAN özelliği yeni geldi senin dediğin Papara hesabına para aktarma özelliği için isim aynı olması gerekli fakat IBAN özelliğinde para gönderilecek kişinin ismi olması gerek.
ISO (Uluslararası Standardizasyon Kuruluşu) tarafından tanınan bir standart olan IBAN kısa zamanda önce Avrupa, sonra diğer ülkeler tarafından benimsenmiştir. Para transferine konu olabilecek hesaplar için üretilen IBAN en fazla 34 alfanumerik karakterden oluşmaktadır.
Hangi bankanın ATM'sinden para yatırmak istediğini seç. Uygulama sana seçtiğin banka için bir IBAN numarası gösterecek. Seçtiğin bankanın herhangi bir ATM'sine gidip kartsız işlem menüsünden sana verilen IBAN numarasına para yatır.
Bilindiği üzere bir başkasına internet bankacılığı yoluyla para gönderirken paranın ne amaçla gönderildiğini belirtmek adına açıklama kısmı yer alır. Bu kısma diyelim ki kira borcumuzu yolluyorsak 'Kira' şeklinde açıklama yazılır. Bu açıklama ileride çıkacak uyuşmazlığa delil niteliği de taşımaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri