Kavanozun içine püre kıvamına gelen kabuklarımızı koyup üzerine hakiki zeytinyağını ekleyip 15 gün ağzı kapalı bir şekilde arada çalkalamak şartıyla bir nevi mayalandırıyoruz. 15 gün sonunda zeytinyağımızı süzüyoruz ve kullanıma hazır hale getiriyoruz.
Öncelikle limon kabuklarını rendeleyin ve sarımsakları ezerek bir kabın içerisinde bekletin. Ardından zeytinyağı, kekik, rendelenmiş limon kabukları, sarımsak ve pul biberi tencereye alın ve düşük ateşte yaklaşık 15-20 dakika ısıtın. Yağ fokurdamaya başladığında ocağın altını kapatın.
Cam şişeye boşalttığınız doğal zeytinyağının içine kırmızı acı biberleri yarım yarım kesip koyarak ve 2 yemek kaşığı pul biber ekleyerek bu aromatik yağı elde edebilirsiniz. Elde ettiğiniz yağı 2-3 gün bekletip kullanırsanız bütün elementlerin tatlarının daha çok özdeşleştiğini göreceksiniz.
Ağzı açıldıktan sonra en fazla 2 ay içinde tüketilmesi gerekmektedir. Zeytinyağını en iyi saklayan üç malzeme renkli cam, teneke ve toprak kaplardır. Tavsiye edilen bu kapların içerisinde bulunan yağları ise serin ve rutubetsiz bir ortamda saklamanız gerekir.
Fesleğenleri ince ince kıyın. Buz kalıbına doğradığınız fesleğenleri paylaştırın ve üzerine zeytinyağı dökün. Bir çubuk yardımıyla hafifçe karıştırıp buzlukta en az 1 saat donması için bekletin. Otlu zeytinyağı küpleri hazır!
İlgili 28 soru bulundu
Zeytinyağına en çok yakışan çeşniler fesleğen, limon, kekik, dere otu, maydanoz ve biberiyedir.
Zeytinyağını hazırlayacağınız şişenin içine 2-3 dal taze dağ kekiği yaprakları ve 1 tatlı kaşığı acı kırmızı pulbiberleri özenle yerleştirin. Üzerine zeytinyağını ilave edin. Kapağını kapatıp 1-2 gün beklettikten sonra servis yapın.
Zeytinyağına tuz atılmasının birçok nedeni olabilir. Birincisi, tuz, zeytinyağının tadını daha da yoğunlaştırır ve lezzetini arttırır. İkincisi, tuz, zeytinyağının çeşitli yiyeceklerde kullanımını kolaylaştırır ve lezzetini dengeler. Örneğin, zeytinyağı ile pişirilen yemeklerin tadını dengeler ve lezzetini arttırır.
Zeytinyağı, uygun koşullarda saklandığında ortalama 18-24 aya kadar dayanır. Sızma zeytinyağı, daha az işlendiği için ortalama 12-18 ay muhafaza edilebilir.
Özellikle lezzetli tat ve aromatik koku, zeytinyağı seçiminde aranan koşulların başında geliyor. Pek çok kişinin dikkat ettiği bir diğer konuyu ise zeytinyağının rengi oluşturuyor. Altın renkli veya koyu yeşil zeytinyağını bulmak, kaliteli zeytinyağı için bir kıstas sayılabiliyor.
Kahvaltılık zeytinyağı yapımında küçük hafif çukur bir kase içine yarım çay bardağı zeytinyağı koyun. Daha sonra zeytinyağının üzerine 1 çimdik tuz, 1 tutam kekik ve 1 tutam kırmızı pul biber ekleyip, karıştırın. Hazırladığınız kahvaltılık zeytinyağı servis edebilirsiniz.
Zeytinyağı tortusu, zeytinin ana parçalarından oluştuğu için zararlı bir etkiye sahip değildir. Zeytinin berraklığını bozan bu tortu görünümü süzerek ortadan kaldırmak mümkündür. Zeytinyağı tortusunu süzerek zeytinyağının lezzetini artırabilir ve berrak bir görünüm elde edebilirsiniz.
Zeytinyağınız bulanıksa endişelenmeyin. Genellikle yağdaki bulanıklık son derece doğaldır. Erken hasat edilen meyveler, kimi zaman zeytinyağına dönüştürüldüklerinde hafif bulanık bir renk alırlar. Yani bu özellik yağa genç meyvelerden geçer.
Toz Zeytinyağı Aroması nedir? Özellikle gıdalara Zeytinyağı kokusu ve tadını kazandırmak amacıyla kullanılmaktadır. Haliyle koku ve tat verici özelliğe sahip bileşenlerden oluşan karışımdır. Aromalar, gıda ve ilaç endüstrilerinde son üründeki istenmeyen tat ve kokuyu maskelemek amacıyla da kullanılmaktadır.
Gerçek zeytinyağı, suyun üzerinde kalır. Bunu anlamak için bir bardak suya, az miktarda zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Eğer zeytinyağı su yüzeyinde kalıyor ve baloncuklar çıkarıyorsa, kalitelidir. Sahte ve kalitesiz olan zeytinyağı ise, kısa süre içerisinde suya karışacaktır.
Biberiyeli Zeytinyağı Tarifi Nasıl Yapılır? Biberiye dallarını güzelce yıkayıp hiç su damlası kalmayacak şekilde kuruladım. İki tane yağlık kullandım her birine birer dal biberiye koydum ve üzerine zeytinyağını doldurdum. 15 gün bekledikten sonra harika aromatik bir zeytinyağı oluşuyor.
Zeytinyağının belli bir raf ömrü bulunmaktadır. Genel olarak hasattan 2 yıl sonra kadar bir raf ömrü olduğunu söylemek mümkün. Bu konuda zeytinyağı bekledikçe tadı değişebilir ancak herhangi bir şekilde zehirleme yaratmaz.
İçinde zeytinyağının bulunduğu kabı tencerenin içine koyup 8 dakika boyunca benmari usulünde kaynatınız. - Zeytinyağını yeterince ısıttıktan sonra litresine göre bir veya iki dilim ekmek atınız. Ekmek zeytinyağının içerisindeki asidi alma özelliği nedeniyle zeytinyağının asidinde azalma olacaktır.
Yaklaşık bir süre verilecek olursa; zeytinyağının en fazla 24 aya kadar, soğuk sıkım zeytinyağının 18 aya kadar tüketilmesi önerilmektedir. Tazeliğini kaybetmemesi ve tüm vitaminlerinden yararlanmak için ise ilk 2 ay içerisinde tüketilmelidir.
Eğer zeytinyağı genzinizi yakıyorsa gerçektir. Zeytinyağında baskın bir şekilde zeytin kokusu olur. Eğer kokladığınızda zeytin kokusunu alıyorsanız gerçektir. Ancak boyaya benzer bir koku alıyorsanız zeytinyağı sahtedir ve oksitlenmiştir.
Soğuk sıkım zeytinyağı, erken hasat zeytinlerden üretilir. Erken hasat zeytinler henüz daha toprağa düşmeden toplanır ve aynı gün içerisinde öğütülerek zeytinyağına dönüşür. İyi bir soğuk sıkım zeytinyağını koklayarak anlamak mümkündür. Soğuk sıkım, taş baskı zeytinyağı daha koyu renkli ve yoğun aromalıdır.
Pişirme esnasında ekleceğiniz toz şeker, zeytinyağlı yemeklerde tat dengesini sağlar. Taze sarımsak kullanarak da yemeklerinizi çok daha leziz hale dönüştürebilirsiniz. Yemeğin lezzeti kadar görüntüsü de önemlidir.
Zeytinyağını hazırlayacağınız şişenin içine 1-2 dal taze kekik, dilimlenmiş acı kırmızı ve sarı biberler ve 3-4 diş ayıklanmış sarımsaklarını özenle yerleştirin. Üzerine zeytinyağını ilave edin. Kapağını sıkıca kapatıp 1-2 gün beklettikten sonra servis yapın.
Zeytinyağındaki vitamin ve minerallerle limonun içindeki C vitamininin birleşimi daha sağlıklı bir vücut ve cilt için değerli ve önemli diyebiliriz. Zeytinyağı ve limon karışımı karaciğeri rahatlatırken, gözaltı torbalarından ise kurtaracak. Karaciğer ve derideki toksinleri atmaya yardımcı olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri