Başa dön. HGS sistemlerinden geçiş ihlali yapılması durumunda; geçiş ihlali yapılan plaka üzerine 15(on beş) gün içinde HGS abonesi olunması veya mevcut HGS hesaplarında geçiş için yeterli bakiye yüklenmesi durumunda cezalı geçiş ücreti uygulanmamaktadır.
Yeterli bakiye bulunmadığı durumda hesaplar 15 gün içerisinde yeterli tutar hesaba yatırılmadığı takdirde hesap kapatılır. Ayrıca yasal işleme tabi tutulmaktadır. 15 gün içerisinde hesaba yükleme yapılmaması durumunda geçişin yapıldığı mesafe ücretinin 11 katı cezalı olarak tahsil edilmektedir.
Ödeme 15 gün içinde yapılmazsa, 30 günlük ek süre tanınır; ancak, ödenmesi gereken tutar da 2'ye katlanır. Eğer ek süre içinde de (45 gün içinde) ödeme yapılmazsa, ödenmesi gereken tutar 4 katına çıkar ve bu şekilde katlanarak artmaya devam eder.
Kaçak geçiş yaptıysanız iki hafta içinde aboneliğinizi yaptırmanız veya bakiye yüklemeniz gerekir. Aksi takdirde ceza bedelinizi ödemeniz gerekir. Köprü ve otoyollardan HGS aboneliğiniz olmadan veya bakiyeniz yetersiz olarak geçtiyseniz geçiş ücretinin 4 katı ceza geçiş ücretini de ayrıca ödemek zorunda kalırsınız.
Bu geçiş sırasında ödenmesi gereken ücret, HGS etiketlerindeki bakiyeden otomatik olarak düşülür. Eğer HGS etiketinde yeterli bakiye yoksa, sürücüler geçiş ihlali yapmış sayılır ve araçlarının plakasına ceza yazılır.
İlgili 36 soru bulundu
HGS ETİKETİ BİLGİLENDİRME KILAVUZU
HGS etiketinizi, aracınızın ön camına monte etmeniz gerekmektedir. Gişelerden geçişlerde sorun yaşamamanız için HGS etiketinizi aşağıda belirtildiği şekilde, aracınızın ön camına yapıştırmanız önemlidir.
HGS'DEN KAÇAK GEÇİŞ
YAPILMASI DURUMUNDA NE YAPILMALIDIR? HGS gişelerinden geçiş ihlali yapılması durumunda; geçiş yapılan plaka için 15 (on beş) gün içinde HGS abonesi olunması veya mevcut HGS hesabına 15 (on beş) gün içinde geçiş için yeterli bakiye yatırılması durumunda cezalı geçiş ücreti uygulanmamaktadır.
Bu işlem için HGS alınan banka şubesine giderek HGS ödeme ya da yükleme işlemi yapabilirsiniz. Veya HGS alınan bankanın internet şubesine giriş yaparak HGS ödeme ya da yükleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Borç kaydına ilişkin ödemeler T.C. Ziraat Bankası A.Ş. veya QNB Finansbank A.Ş. şubeleri ile bu bankaların internet bankacılığı sistemlerinden, igs.otoyolas.com.tr internet adresinden ihlalli geçiş sorgusu sonrasında “ödeme yap” seçeneği ile ya da OTOYOL A.Ş. Mobil Uygulaması telefona indirilerek yapılabilir.
Vatandaşlar, e-Devlet'te hayata geçirilen yeni uygulama ile 'Araçlarım' bölümüne girerek HGS ve OGS borç ve bilgilendirme hizmeti alabilecek. Aynı zamanda bu uygulama ile 15 günlük yasal süreç sonunda ödenmeyen geçiş ücretlerine katlanarak uygulanacak idari para cezalarının önüne de geçilmiş olacak.
Ekonomi Haberleri. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, düzenleme ile, HGS ve OGS'deki kaçak geçişlerde araç sahibinin SMS ile uyarılacağını, eksi bakiye de kaçak yazılmayacağını söyledi.
Bu sebeple cezalı duruma düşmemek için geçiş tarihini izleyen 15 gün içerisinde araç plakanıza ait bir HGS hesabının açılması, hesabı olan araçlar için ise HGS hesabına yeterli bakiye yüklenmesi gerekmektedir. Bu geçişin ödemesi sadece Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'na yapılabilir.
HGS bakiye yükleme noktalarından gecikmiş borcunuzu peşin ya da banka kartıyla yapabilirsiniz. PTT ödeme noktalarından ise gecikmiş HGS borcunuzu nakit olarak yatırabilirsiniz.
HGS'siz geçiş cezası nereye ödenir? HGS olmadan geçiş yapan sürücülere belli bir ceza bedeli uygulanır. Araç sürücüleri bu ceza bedelini ilk olarak HGS bakiye yükleme noktalarından ödeyebilir. Aynı zamanda ödediğiniz bu ceza miktarı PTT ödeme noktalarından da sorgulanabilir.
OGS ya da HGS gişelerinde ödeme yapmadığınız durumda aracınıza ait bir İhlalli Geçiş Bildirimi olan yazar kasa fişi düzenlenecektir. Geçiş ücretini, gişeden teslim alacağınız bildirim üzerindeki bilgiler dahilinde bildirim üzerinde yazan noktalardan geçişi takip eden 15 gün içerisinde cezasız olarak ödeyebilirsiniz.
Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), otoyol ve köprülerde Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) döneminin 31 Mart'ta sona ereceğini belirterek, Hızlı Geçiş Sistemi'ne (HGS) geçiş işlemlerinin tamamlanması geretiğini hatırlattı. OGS cihazları banka tarafından ücretsiz olarak HGS etiketine dönüştürülebiliyor.
HGS ödeme sistemleri araç kullanan sürücünün üzerine çıkarılmaktadır. Sürücünün üzerine düşen bu borç içerisinde araca herhangi bir borç yüklenmeyerek olumsuzluk gösterilmez. Bu durumda HGS borcu araç satışı için hiçbir engel bulundurmamaktadır.
15 günlük süre içinde geçiş ücretinin ödenmemesi halinde ise araç sahibine Genel Müdürlük tarafından geçiş ücretinin dört katı tutarında idari para cezası verilecek.
HGS alma ücreti ne kadar? 2022 yılı için HGS kart ve başvuru ücreti dâhil olarak 45 TL'dir. PTT HGS ücreti 45 TL üzerinden belirlenmiştir ancak anlaşmalı bankalar üzerinden farklı fiyatlar uygulanmaktadır.
En yakın Akbank şubesi ve Akbank internet bankacılığı üzerinden HGS etiketi temin edilebiliyor. Online olarak başvuru yaptığınız takdirde etiketiniz şubeye gitmenize gerek kalmadan kurye tarafından evlerinize kadar getiriliyor. Bunun için "Akbank HGS Alma" adresini ziyaret edebilirsiniz.
Otoyol ve Köprü OGS Geçiş İhlal Cezalarını Kurumumuz web sayfasında (www.kgm.gov.tr) bulunan ihlalli geçiş sorgulama ve ödeme ekranından ve PTT'nin herhangi bir şubesinden 351113 nolu posta çeki hesabına araç plakası belirtilerek ödenebilir.
HGS araç sınıfları KGM tarafından belirlenir. Birinci sınıf araç kategorisine giren araçlar otomobillerdir. İkinci sınıf araç kategorisinde minibüsler bulunur. Otobüsler üçüncü sınıf araç kategorisine girer.
HGS için 5 lira ödeniyor ve ömrü de 8 yıl.
2021 HGS kaçak geçiş ücreti geçiş yerlerindeki ücrete göre belirlenmektedir. Mesela siz 5 TL olan bir gişeden geçiş ihlali yaptınız ve 15 gün içerisinde bakiyenize ödeme yapmadıysanız, geçiş ücretinin tam 11 katı yani 55 TL cezai işlem uygulanmaktadır.
Arka plakayı da okuyabiliyor sistem (Motosikletleri düşün, ön plaka yok ).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri