Hibrit tohum, aynı türdeki iki farklı bitkinin çaprazlanmasıyla elde edilir. GDO'lu tohum ise tamamen laboratuvar ortamında üretilir. Hibrit tohum, ekonomik anlamda tekelleşmeye ve üretici için mali zorluğa neden olduğundan tercih edilmez; ancak GDO'lu tohumlara kıyasla daha sağlıklıdır.
Hibrit Tohum Nasıl Anlaşılır? Piyasada bulunan, pakete giren, üzerinde bir marka bulunan ve “5553 sayılı tohumculuk kanununa uygun olarak hazırlanmış ve ilaçlanmıştır, yemeklik olarak ve hayvan yemi olarak kullanılamaz” ibaresi bulunduran tüm tohumlar hibrit özelliği taşıyor.
Hibrit tohumları ata tohumları gibi doğal yapıya sahip olmadığından bu tohumlarla elde edilen gıdalar da doğallıktan uzak, vitamin ve mineral bakımından zengin değillerdir. Laboratuvar ortamında oluşturuldukları için kalıtımları bir sonraki döneme aktarılmaz, bu sebeple yeni tohumlar hibrit tohum özelliği taşımaz.
Fakat bu tohumların ekilmesi sonucunda, aynı tip ve türde meyve çıkmayacaktır. Biraz öncede bahsettiğimiz gibi, var olan anne ve baba hatların uzun süren saflaştırma sonucu elde edilen ve ekildiğinde aynı tür ve tipte meyve veren tohumlar F1 hibrit tohumdur.
Hibrit tohumlardan hasat zamanında tohum alınabilir, ekildiklerinde başarılı bir şekilde bitkiler geliştirilebilir. Fakat hibrit tohumlar tekrar kullanıldıklarında orijinal hibritler kadar verim vermezler ve her tohumdan farklı bitkiler gelişir.
İlgili 31 soru bulundu
Hibrit tohum, aynı türdeki iki farklı bitkinin çaprazlanmasıyla elde edilir. GDO'lu tohum ise tamamen laboratuvar ortamında üretilir. Hibrit tohum, ekonomik anlamda tekelleşmeye ve üretici için mali zorluğa neden olduğundan tercih edilmez; ancak GDO'lu tohumlara kıyasla daha sağlıklıdır.
Hibrit tohum aynı tür ama yakın akraba olmayan iki farklı çeşitin defaatle evlendirilip, iki bireyin de en iyi özelliklerini, tek bir tohumda toplamak üzere yapılır. Bu işlem yıllarca sürebilir. Hibrit tohum daha kaliteli ve daha verimli olduğu için tercih edilir.
Dolayısıyla hibrit tohum hiç döl vermeyen kısır tohum demek değildir. Bu yüzden amacına göre elde edilen vasıfların kaybolmaması için, hibrit tohumların her yıl yenilenmesi tercih edilmektedir. Dolayısıyla, hibrit (melez) tohumlar biyolojik olarak kısır tohum değildir.
Melez olarak da tanımlanabilir. Bu tohumların yapılmasının amacı daha kaliteli, verimli ve sağlıklı ürünlerin elde edilmesidir. Elde edilen bu melez tohumlar, belirli çalışmalar sonucunda saf anne ve saf baba hatlarına ulaşılmasında katkı sağlamışlardır.
Fakat istenilen özelliklere sahip olan tohum henüz bu ilk aşamada oluşmamıştır. Elden edilen bu ilk melez tohumların, uzun yıllar süren saflaştırma çalışmaları sonucunda ( 5-6 yıl ) elde edilen saf anne ve baba hatlardan elde edilen tohumlara F1 hibrit tohum denilir.
Yerel veya ata tohumu olarak da bilinen atalık tohum, atalarımızın geçmişte kullandığı ve hiçbir işlem görmeden yıllar önce olduğu gibi kalan doğal tohumdur. Anadolu'da yüzyıllardır kullanılan ve genetiği değiştirilmemiş bu tohumlardan üretilen ürünlerden alınan yeni tohumlar bir sonraki yılın ekiminde kullanılır.
klon veya f1 melezlerin) melezlenmesinden elde edilen tohumlukların üretimde kullanılmasıyla elde edilen çeşitlere F1 hibrit çeşit adı verilir.
Ücretsiz atalık tohum talebinde bulunmak için www.tumturkiyeeksin.com adresinden talep oluşturulur ve ardından kargo ile belirtilen adrese gönderim sağlanır.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tescil edilmemiş tohumların olumsuz etkilerini engellemek amacıyla sertifikalı tohum kullanımını zorunlu tuttuklarını belirterek "Herhangi bir şekilde ata tohumlarının kullanılması ya da satılmasıyla alakalı bir yasaklama söz konusu değil.
Tohum kabuğu zarar görmezse bu tohumlar en az 15-20 yıl canlı kalabilmektedir. Maksimum ömürleri 75-100 yıl ve muhtemelen daha fazladır. Bazı yabancı ot tohumları canlılıklarını toprak içerisinde uzun yıllar (50-70 yıl ve daha fazla) koruyabilmektedir. Düşük sıcaklık koşullarında bu süre uzayabilmektedir.
Türkiye'de ata tohumu ekmek yasak değildir. Sadece tescilli olmayan ata tohumlarının tohum olarak çoğaltılması ve para karşılığı kontrolsüz ortamlarda satışı uygun değildir.
Atalık tohumlar binlerce yıl öncesinden kuraklık, sel, salgın hastalık gibi pek çok felaketten yüz akıyla çıkan günümüze ulaşabilmiş sağlıklı ve saf tohumlardır. Bu tohumlar, kuşaklar öncesinden kalma doğal tarım yöntemleri ile üretilen, genetiğiyle DNA'sıyla oynanmamış yüzyıllardır Anadolu'da kullanılan tohumlardır.
Organik tohum, organik sertifikalı tohum demek. Organik üretim yapan üreticiler, ürünleri için organik tohumdan diyebilmeleri için. Hem tohumunun sertifikalı olması, hem de üretiminin organik sertifikalı olması gerekiyor. Yani tohum çıkartılırken de herhangi bir zirai zehir, kimyasal gübre kullanılmaması gerekiyor.
Hibrit çeşitler standart çeşitlerden farklı olarak her yıl yeniden tohumları satın alınması gereken tohumlardır. Çünkü ana baba hatlar kullanılarak yeniden üretilir. Hibrit tohumlardan hasat zamanında tohum alınabilir, ekildiklerinde başarılı bir şekilde bitkiler geliştirilebilir.
Yapmanız gereken şey bir bardağa su koymak. Çimlendirmek istediğiniz tohumları bu suya koymak. Birkaç saat sonra dibe çöken tohumlar kaliteli, yüzen tohumlar eski, çürük veya boştur.
Yasanın 12. Maddesine göre ilk etapta 10 bin TL para cezası, tekrarı halinde ise 5 yıl faaliyetten men ve tohumlara bakanlıkça el konulacak.
Tekirdağ'da bir firma tarafından geliştirilen ve üretim izni alınan yerli hibrit ayçiçeği tohumu Rusya'ya ihraç ediliyor.
Çimde az sulama ile başarılı sonuç Camel; villa bahçeleri, parklar, futbol sahaları ve siteler için özel olarak hazırlanmıştır. Özellikle susuzluğa dayanıklı olması, az bakım gerektiren güçlü yaprak dokusuyla yeşil alanlar için vazgeçilmez çim tohumu karışımıdır.
Organik tarım mevzuatları GDO'lu (*1) ve ilaçlı tohumlara izin vermez iken yerel çeşitlere, organik sertifikalı standart (*2) ve hibrit (ilaçlanmamış olması kaydı ile, *3) tohumlara izin veriyor. Genelde halkımız GDO'lu tohum ile hibrit tohumu birbirine karıştırıyor.
Fullet orta geçci ve yüksek verimli hibrit sanayi domatesi çeşididir. Bitkisi sağlıklı, çok güçlü ve kapaması iyidir. Meyveleri uniform, sert ve rengi iyidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri