Yazının başında da belirttiğimiz gibi, tamamen dişsiz olan bir ağızın üst çene kısmı için 4 ile 8 adet arası implanta ihtiyaç duyulur. Çoğu vakada üst çeneye 8, alt çeneye ise 6 implant yerleştirilerek tedavi gerçekleştirilir. Üst çenede en az 4 implant bulunması zorunludur.
Hiç dişi olmayan bir hastada üst ve alt çeneye gerekli miktarda implant yerleştirerek sabit protez kullanımı mümkün olmaktadır. Bunun dışında hareketli protez kullanan hastalarda protezlerini neredeyse sabit konforuna yakın şekilde sıkı olarak kullanmalarını sağlamak yine implant tedavisi ile mümkündür.
Hiç diş olmayan ağızda kaç implant gereklidir? Tam dişsizlikte, yani çenede hiç diş olmadığı durumlarda, bir çeneye 8 adet implant yerleştirmek o hastanın tamamen dişlendirilmesi için uygun bir miktardır.
Sabit protez uygulanabilmesi için; dişsiz bölgenin iki ucunda proteze tutuculuk sağlaması adına en az iki adet sağlam ve uzun köklü diş olmalıdır. Bu uygulamaya köprü adı verilir. Bununla birlikte tek bir diş üzerine uygulanabilen sabit protezlerde mevcuttur.
Genel olarak; üst ve alt çeneye ayrı ayrı olmak üzere, farklı sayılarda implant diş tedavisi alınabilir. Üst çene üzerindeki dişlerin durumu, tedaviyi alan bireyin yaşı ve sağlık durumu, farklı tedavi yöntemlerine cevap alınamaması gibi durumlara bağlı olarak; altı ile on diş arasında implant tedavisi yapılabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Tek diş implant tedavilerinde kullanılacak olan implant markasına göre ortalama fiyatlar 2500 TL ile 3500 TL arasında değişiyor.
Hangi dişlere implant yapılmaz? Ağzınızda hangi dişiniz eksikse onun yerine implant yapılabilir. Buna rağmen tüm dişlerinizi kaybettiyseniz her diş için tek tek implant yapılması uygun bir durum değildir. Bu tür bir tedavi sağlıklı sonuç vermeyecektir.
İmplant yapay bir kök haline geldiğinde ise yapılacak diş kaplamaları genellikle 20 - 30 dakika içerisinde tamamlanır. Dolayısıyla tek diş için implant tedavisi 30 - 60 dakika içerisinde tamamlanır.
Çocuk doğduğu zaman dişsizdir. Sonra dişler iki aşamada gelişir. Çocuk 5-6 aylık olunca geçici dişler çıkar (süt dişleri) giderek sayısı yirmiyi bulan bu dişler yavaş yavaş düşer (6 ile 12 yaş arasında) yerine daimi ve eksiksiz ikinci dişler çıkar (otuz iki tane). Bunlar düşse de yerine yenisi çıkmaz.
Vidasız olan ile vidalı olan arasındaki temel fark kullanılan malzemedir. Hastanın diş köklerine vidalama yapılmadan titanyum kullanılarak diş sabitlenmektedir. Hasta dilediği zaman bu dişi çıkararak temizliğini sağlayabilir. Estetik anlamda aralarında bir fark bulunmamaktadır.
Genellikle Türkiye'de komple diş yaptırmak fiyatları, 50,000₺ ile 200,000₺ (yaklaşık 2,500 ile 10,000 ABD Doları) arasında değişir.
3 veya Daha Fazla Diş Eksikliği
3 ve daha fazla diş eksikliğinde ise en az iki adet implant yaparak köprü protezler yapılmaktadır. Diş eksikliklerinde bir implant yapılarak, doğal dişten de destek alan köprülerin yapıldığı da görülmektedir. Klasik bilgiye göre bu tür implant uygulamaları önerilmez.
İmplant tedavisi için 3 ay bekledikten sonra implantın kemik ile bütünleşmiş olur. Daha sonra alınacak randevu ile bir iki seans protez uygulaması yapılır. Toplamda bu süreç 4 ayı bulabilir.
Bunun yanı sıra hastanın çenesinde kemik olan bir başka bölgeden kazınan kemikler, kemik olmayan bölgeye uygulanabileceği gibi yapay olarak hazırlanan kemikler de implant uygulaması yapılacak olan bölgeye uygulanabilmektedir.
Diş protezleri diş eksikliği tedavisinde kullanılan en basit seçenektir. Bu yöntemde iki farklı çözüm sunulur. Eğer kişinin çok fazla diş eksiği varsa total (damak protezler) ile diş eksiklikleri giderilir. Bölgesel kayıplarda ise kısmi diş protezleri (takıp çıkarmalı hareketli protezler) kullanılır.
Buna uygun, özel, yeni çıkan implant teknolojileri var. Örnek olarak üst çene bölgesinde, arka taraflarda aşırı derecede erimiş, incelmiş, implant yapamayacağımız, kemik tozu operasyonu ile bile implant yapamayacağımız durumlarda biz zigomatik implant kullanarak rahatlıkla implant yapabilmekteyiz.
Türk Diş Hekimleri Birliği 2023 Fiyat Listesi
Kemik içi implant uygulaması: 3500-12500 ₺ (KDV Dahil) Sert doku greftleme işlemi ( kemik tozu ücreti hariç): 1500-4500 ₺ (KDV Dahil) Overdenture implant dışında tek çene işlemi: 3500-10000 ₺ (KDV Dahil) İmplant çıkartılması işlemi: 1500-2000 ₺ (KDV Dahil)
Zirkonyum kaplama dişler, materyal olarak doğal dişlerin sağlamlığına ve dayanıklılığına daha yakındır. Bu sayede doğal çiğneme kuvvetlerini rahatlıkla karşılar.
Altı yaşından itibaren çocuk, karışık dişlenme dönemine geçer. Altı yaşında 1'inci büyük azı, 7-8 yaşında kesici dişler, 9-11 yaşları arasında küçük azılar ve köpek dişleri, 12 yaşında ise 2'nci büyük azı dişleri çıkar. Çocuklarda diş çıkarma dönemi 12 yaşında dişlerin düşmesiyle son bulmuş olur.
İmplant diş ömrünü, bakımı düzenli bir şekilde yapıldığında, özenle yerleştirilmiş bir diş implantının 20 yıl ile 30 yıl arasında bir ömrü vardır. Diş implantının ömrü implantın doğru şekilde uygulanması ve sonrasında ise hastanın implant bakımlarını aksatmaması ile uzun ömürlü olmaktadır.
İmplant tedavisinde hastanın durumuna ve diş hekimini performansına göre bir günde 12 ve 15 tane implant yerleştirilebilir. Buna bağlı olarak bu durum değişkenlik gösterebilir.
Örneğin implantın yapıldığı bölgede geçmeyen şişlik ve iltihaplanma meydana gelir. Bu durum implantın başarısız olduğunun en büyük sinyallerinden biridir. Bu yüzden Amerika'da implant tedavisinin kendisi değil kalitesiz materyallerden yararlanarak hastaya uygulanan implant tedavisi yasaklanmıştır.
Diş eksikliği olması durumunda implant tedavisi SGK tarafından karşılanacaktır. Konjinetal diş eksikliği bulunan hastalara ait implant ücretleri de karşılanacaktır. Dudak, damak yarığı gibi durumlarda her çeneniz için en çok 4 tane implant olacak şekilde SGK ücretleri karşılayacaktır.
İmplantlar, protez dişlere nazaran daha uzun ömürlüdür ve doğal dişleriniz gibi bakım yapmanız yeterli olabilir. Estetik açıdan iki tedavi yönteminin sunduğu görüntü benzer olsa da implant tedavisinde kullanılan teknikler ve malzemeler daha çok doğal diş gibi görünür ve hissettirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri