Efe; zulme, işkenceye, haksızlığa başkaldıran ve silahlanıp dağa çıkan, Kızan larıyla birlikte fakir fukarayı koruyup gözeten, zalimleri tepeleyen, ulusal çıkarları düşünerek gerektiğinde yurt savunmasına koşan yiğittir.
Efe' nin ekibindekilere "Kızan" denir. Kızanları Efe' den ayıran özellik giyimde de belli olur. Efe, gümüş saat kösteği, gümüş sigara tabakası kullanır, Kızanları kullanamaz. Kızanlar, Efenin izni olmadan evlenemezler.
Efe veya zeybek kurumu ilk defa 16'ncı yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nda otorite boşluğundan kaynaklanan Celali ayaklanmaları sırasında görülür. Daha sonraları yerel baskılar ve haksızlıklara karşı ayaklanarak dağa çıkan kimselere efe veya zeybek denmiştir.
Zeybekler arasında kahramanlık yapmış cesur ve mert kişiler arasından seçilir. Efe olmak için Zeybekler arasında yaşça büyük olmak önemli değildir. Zeybek, Kızanlara göre daha çok kahramanlık yapmış cesur kişilerdir. Zeybekler efenin Emriyle kızanları yetiştirirler.
Efelik kültürü asil tavırları ve duruşu ile Türk tarihinin en zorlu ve kritik dönemlerinde, millet olarak temsil ettiğimiz toplumsal karakterin en belirgin hamlelerini yapmış; kimi zaman yerel, kimi zaman da evrensel mesajlar vererek milletimizin yüz akı olmuş köklü bir kültürdür.
İlgili 38 soru bulundu
Efelik ruhu çok önemlidir. Kadın veya erkek ayırt etmeksizin efendi kişilerdir. Geçmişte hataları olan efeler de var. Fakat bu hatalarına bakarak bunları tamamen karalamak yanlıştır.
Efeler, sırtlarına, en alta, yakasız ten gömleği giyerlerdi. Bunun etekleri şalvarın içine sokulurdu. Bunun üzerine zıbın denilen gömlekler giyilirdi. Zıbın, ipekten yapılırdı, Bunun üzerine, camadan denilen ve çuhadan yapılan bir giysi giyilirdi.
Ege bölgesinin önemli bir efesi de Ödemişli İsmail Efe'dir. Zeybek kültürü üzerine araştırma yapan kültür adamı Selim Sırrı Tarcan'a göre ise “Dünyanın en büyük efesi”dir… Efe, Ödemiş ve yöresinde ilk Kuvayı Milliye'ye katılan ve mücadele edenlerdendir.
Efe ve zeybekler, sırtlarına en altta beyaz renkli yakasız 'ten gömleği' giyerler ve bunun üzerine 'zıbın' denen ince mavi veya kırmızı çizgili ipek bir gömlek daha giyerler. Bunun üzerine de bir çeşit yelek sayılan, mavi veya mor çuhadan yapılmış çapraz düğmeli, kolsuz 'camedan' adı verilen bir üstlük giyilir.
En yaygın erkek isimlerinden biri olan Efe Türkçe kaynaklıdır. Bu isim, cesaret ve yiğitlik anlamlarına gelmektedir. Efe ismi, özellikle Ege bölgesinde sıklıkla tercih edilir. Köy yiğidi, mert insan anlamlarında kullanılmaktadır.
Efe ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir ve Efe ismini koymak caizdir. EFE İSMİNDE KAÇ KİŞİ VAR? Türkiye'de Efe ismini kullanan 56.315 kişi bulunmaktadır.
Özellikle ülkemizde Ege bölgesinde sıkça tercih edilen bu isim aynı zamanda erdemli kimse, özü sözü bir olan ve sözünün her daim arkasında duran kişi anlamlarını da taşımaktadır. Efe İsmi Kur'an'da Geçer mi? Anlamı oldukça güzel olan Efe ismi Kur'an'da herhangi bir sure ya da ayette yer almamaktadır.
Yerel Seçimler'i 649 oy farkla kazanmasının ardından CHP'nin ve Aydın'ın ilk kadın belediye başkanı olarak 30 Mart 2009'da belediye başkanlığı görevine başladı. Belediye Başkanlığı döneminde “Topuklu Efe” lakabı ile anılmaya başladı.
Efe Türkçe kökenli isimler arasında yer almaktadır. Tek başına güzel bir anlam olarak ifade edilirken farklı isimlerle en çok kombin hale getirilen adlardan biridir. Türk Dil Kurumu açısından Efe ismine bakıldığında 'Yiğit' ve 'cesur' anlamlarına geldiği görünüyor.
Feminen kelimesinin, zıt anlamı olarak kullanılmakta olan maskülen, herhangi bir kişinin erkeksi olduğunu anlatmaya yarar. Özellikle giyim ve tarz söz konusu olduğunda, sıklıkla kullanılır. Tarzı erkeğe yakın kadınlar için kullanılır. Maskülen Tarzın Anlamı Nedir?
Efe, tarihte Batı Anadolu'da özellikle Aydın, Denizli ve Muğla illeri ile Ödemiş ilçesinde yaşamış, toprak ağalarının baskısına, yapılan haksızlıklara ve mevcut düzene değişik nedenlerle başkaldırmış olan kişilerin liderlerine verilen isimdir. Zeybekler arasında kahramanlık yapmış, cesur ve mert kişilerden efe seçilir.
Edip Bey (ya da Sarı Efe Edip Bey) (d. 1882 - ö. 13 Temmuz 1926, İzmir) Kurtuluş Savaşı yıllarında İzmit'te Jandarma Yüzbaşı olarak görev yapan ve sonrasında Gazi Paşa'ya karşı girişilen suikast girişimi sonrası İstiklal Mahkemesi'nin kararıyla asılarak idam edilen Türk komitacı.
Çeşitli gösteri ve organizasyonlarda dansçılara eşlik eden kostümler, bambaşka bir kültürü yansıtır. Zeybek efe kıyafeti Ege yöresine ait geleneksel tasarımlardır.
Türk köylüsünün sembolü olarak da kabul edilen ve içlerinde zaman zaman eşkıya olarak adlandırılabilecek yapıda grupların oluştuğu zeybekler/efeler, son yıllarda Eric Hobsbawm'ın sosyal eşkıyalık kavramı üzerinden temellendirilmektedir.
Çocuk dizisinde canlandırdığı Efe Karasu karakteriyle ilk kez kamera karşısına geçen ve 214 çocuk arasından seçilen Mehmet Emin Güney, sevimli ve sıcak tavırları ile setteki tüm oyuncuların kalbini kazanmış durumda.
Efe; zulme, işkenceye, haksızlığa başkaldıran ve silahlanıp dağa çıkan, Kızan larıyla birlikte fakir fukarayı koruyup gözeten, zalimleri tepeleyen, ulusal çıkarları düşünerek gerektiğinde yurt savunmasına koşan yiğittir. Efe kelimesinin başka anlamları da vardır.
Banu Esin (Efe'nin Teyzesi) (@banuesin_efe) • Instagram photos and videos.
Efeler, Aydın ilinin en büyük ve merkez olarak kabul edilen ilçesidir. 12 Kasım 2012'de TBMM'de kabul edilen 6360 sayılı kanun ile Aydın merkez ilçesinin kaldırılması sonucu kurulmuştur.
Efeler başlarına çuhadan yapılma "narçiçeği" renginde "kuzunlu başlık" denilen "fesi", Zeybekler ise "kabalak" adı verilen kırmızı renkde kalıpsız bir "keçe külahı" takınırlar.Her ikisi de bu başlıkların üzerlerine iğne oyası bezemeli " kefiye" sararlar; püsküller ise arkadan sarkar.
Zeybek oyunun adı da efelerden gelmektedir. Oyundaki birçok figür semboliktir ve efelerin yiğitliklerini anlatır. İlk zeybek oyunu Aydın'ın ve Denizli'nin köylerinde görülmüştür. Efelerin ünleri zamanla yayılmış ve Antalya, Burdur ve Isparta gibi Akdeniz şehirlerinde de farklı zeybek oyunları ortaya çıkmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri