Kentin kuruluşu hakkında bilgilerin kısıtlı olmasına karşın; Bergama Krallarından II. Eumenes tarafından MÖ. II. YY. başlarında kurulduğu ve Bergamanın efsanevi kurucusu Telephosun karısı Amazonlar kraliçesi Hieradan dolayı, Hierapolis adını aldığı bilinmektedir.
Hierapolis (Yunanca: Ἱεράπολις 'kutsal şehir'), Pamukkale (Denizli) yakınlarında bulunan ve Frigler döneminde ana tanrıça Kibele kültünün merkezlerinden biri olarak faaliyet göstermiş bir antik kenttir.
Hierapolis, Hristiyanlık açısından da kutsal bir yerleşim. Bu kutsallığın en önemli nedeni İsa'nın 12 havarisinden birisi olan Phillippus'un burada öldürülmüş olması ve mezarının da burada bulunması. 5'inci yüzyılda saray mimarlarınca yapılan, azizin mezarının yer aldığı Martyrium, Hristiyanlığın kutsal yapılarından.
Denizli İlinin 18 km kuzeyinde yer alan Hierapolis Antik Kenti Bergama Krallarından II. Eumenes tarafından İ. Ö. 2 yy'da kurulmuş olup, Bergamanın efsanevi kurucusu Telephos'un karısı Hiera'dan dolayı Hierapolis adını aldığı söylenebilir.
17, M.S. 60 yıllarında ve 17 ile ve 14'üncü yüzyıllarda şehri yerle bir eden depremlere yol açtı. Bu yıkımların sonucunda da Hierapolis Antik Kenti terk edildi.
İlgili 22 soru bulundu
Hem kültürel hem doğal miras olarak UNESCO Dünya Miras Listesi' nde yer alan ve dünyada eşi benzeri olmayan 2500 yıllık Pamukkale Hierapolis Antik Kenti' nde bulunan ve gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları neticesinde, Antalya Perge Tiyatrosunun dışında hiçbir antik tiyatroda bulunmayan mitolojik kabartmaları, ...
En az 14.000 yıl boyunca kalsiyum yönünden zengin su, dünyanın derinliklerinden yukarı doğru kabarmış, yer boyunca akmış ve yüksek uçurumların kenarları üzerinde süzülüp yavaş yavaş sertleşerek beyaz kireç taşı katmanı oluşturmuştur.
Bergama döneminde kurulan Hierapolis, M.S. 60 yılındaki büyük depremde zarar gördü. 7. Yüzyıldaki büyük depremde tahrip olup kent kimliğini yitiren Hierapolis, 14. Yüzyıldaki depremden sonra ise tamamen terk edildi. 2000 yıllık geçmişi olan şehrin 33 büyük deprem yaşadığı tahmin ediliyor.
Eskiden insanlar Apollon'un rahiplerine danışarak gelecekten haber almaya çalışırlardı. Bu özelliği şehri döneminin en çok ziyaret edilen bölgelerinden biri haline getirmişti. Apollon için inşa edilen tapınağın hemen yanında cin deliği adı verilen bir alan bulunur.
Geçmişi Cumhuriyet'in ilk yıllarına kadar uzanan Hüseyin Mazlum Bababalım'ın Atatürk'ten onay aldığı projesi, 1962 yılında torunları tarafından hayata geçirildi. Adını Denizli'nin doğa harikası (Hierapolis) Pamukkale'den alan 'Pamukkale Turizm' Bababalım ailesi tarafından kuruldu.
PAMUKKALE EFSANESİ
Çok çok eskiden Çökelez Dağı eteklerinde yaşayan, fakir oduncu bir aile varmış. Bu ailenin kızı, o kadar çirkinmiş ki erkek çocuk anneleri onu görünce yollarını değiştiriyormuş. Fakirliği,genç kızın umurunda bile değilmiş ama çirkinliği canına tak etmiş.
Kent 12. yüzyıl sonlarına doğru Anadolu Selçuklularının eline geçmiştir. Hierapolis antik kentinde 1950'lerde İtalyan arkeologlar tarafından başlatılan kazı ve restorasyon çalışmaları Salento Üniversitesi'nden (Lecce, İtalya) Profesör Francesco d'Andria başkanlığındaki bir ekip tarafından sürdürülmektedir.
Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Pamukkale'deki Hierapolis Antik Kenti'nde bulunan 2 bin 800 yıllık antik havuza şifa bulmak için gelen misafirler, 40 dereceyi bulan sıcak havaya rağmen yoğunluk oluşturuyor.
Hierapolis Antik Kenti, Denizli ilinin Pamukkale ilçesinde bulunmaktadır. Bu kentin arkeolojik kazılarda elde edilen bilgiler doğrultusunda bir Frigya kenti olduğu düşünülmektedir. Helenistik Dönem öncesinde isminin ne olduğu bilinmemektedir. Bu şehir Bergama Kralı II. Eumenes döneminde M.Ö.
Pamukkale Travertenleri giriş ücreti 2023 yılında 700 Türk Lirası'dır. 18 yaş altındaki öğrenciler için giriş ücretsizdir.
Tortullu kayaç traverten terası, pamuk gibi beyaz ve ilk halinin yumuşaklığı nedeniyle Pamukkale adını alan bölgede, 33-35 °C sıcaklık aralıklarında 17 adet sıcak su alanı bulunuyor. Antik çağdan bu yana şifalı suları ile tanınan ve o zaman da günümüzdeki gibi şifa bulmak isteyen ziyaretçilerini ağırlıyor.
Kentin kuruluşu hakkında bilgilerin kısıtlı olmasına karşın; Bergama Krallarından II. Eumenes tarafından MÖ. II. YY. başlarında kurulduğu ve Bergamanın efsanevi kurucusu Telephosun karısı Amazonlar kraliçesi Hieradan dolayı, Hierapolis adını aldığı bilinmektedir.
Mitolojide "ölüler ülkesinin tanrısı" olarak tanımlanan Hades ile üç başlı köpeği Kerberos'un heykeli, Hierapolis Antik Kenti'ndeki Cehennem Kapısı girişine yerleştirildi.
Roma İmparatorluğu'ndan 6. yüzyılda gelen kararnamelerle limanın önü pek çok kez temizlenmeye çalışılsa da liman yolunun bataklığa dönmesi sonucu kentte sıtma hastalığı baş gösterdi. Sıtma hastalığının üzerine milattan sonra 600'lü yıllardaki depremler ve Sasani akınlarından sonra Efes'te yaşam sona erdi.
Denizli'de UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Pamukkale'nin yanı başındaki Hierapolis Antik Kenti'nde yapılan kazılarda 2013'te ortaya çıkarılan ve antik dünyada 'ölüler ülkesine geçiş kapısı' kabul edilen Cehennem Kapısı ziyarete açıldı.
Pamukkale'de bir tepe ve bu tepe üzerine kurulmuş Hierapolis Antik Kenti ve Havuz bulurken aşağı tarafa doğru ise bembeyaz travertenler var. Yani bu yüksek kesimdeki tependen başlamak için Antik Kentin kuzey girişinden gireceksiniz. Antik kenti gezip travertenlerden aşağıya inmek ortalama 3-4 saatinizi alacaktır.
Pamukkale Travertenlerini her mevsim ziyaret edebilirsiniz. Kışın havanın soğuk olmasına rağmen Antik Havuzun içerisi her zaman 36 derece civarında oluyor. Bu sayede her mevsim rahatlıkla yüzebilirsiniz. İlkbahar ve sonbahar ayları, Pamukkale Travertenlerini ziyaret etmek için en ideal zamanlar olarak biliniyor.
Pamukkale ve Karahayıt'ın sağlık arayanlar için önemli bir merkez olduğunu vurgulayan Gürlesin, "Pamukkale'deki beyaz su hem içilebilir hem de sayısız hastalığa iyi geliyor. Antik havuzun suyunun ise güzelliğe neden olduğu biliniyor.
Dünyanın 8.harikası beyaz cennet Pamukkale Travertenleri ve Bergama kraliçesine ithafen kurulmuş şehir Hierapolis her yıl binlerce turisti kendisine hayran bırakıyor. Güzel ülkemizin pamuklara sararak korumamız gereken doğal güzelliklerinden biri aynı zamanda da dünya mirasları listesinde.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri