Patlıcan çeşidi "Nadir" 'in tadı mükemmeldir, acısızdır ve belirgin bir aroması vardır. Meyve eti yumuşak ve etlidir.
Patlıcanın gövdesini de inceleyin; çeşide bağlı olarak, solgun, cansız bir renk yerine parlak, koyu beyaz veya canlı mor bir renk tonu olmalıdır. Parmağınızla patlıcanın gövdesine bastırın. Sebze baştan sona lapa gibiyse, onu atıp yerine sert, olgun bir patlıcan kullanmanız daha iyi olur.
Orta erkenci bir çeşittir. Açık tarla yetiştiriciliğine uygundur. Meyveler silindirik yapıda, az çekirdekli, beyaz etli, ince kabuklu, sivri uçlu, parlak siyahımsı özelliklere sahiptir.
PATLICANDAN 156 ÇEŞİT YEMEK
"Biz de patlıcanı öyle değerlendirmişiz ki; Osmanlı mutfağında 156 çeşit yemeği yapılıyor. Dolayısıyla patlıcanın reçelinden tutun kızartması, imambayıldı, karnıyarık, beğendili kebap, saksı kebap, o kadar çok çeşidi var.
Patlıcan sert mi olmalı yumuşak mı? Patlıcana acı tadını veren çekirdekleridir. Patlıcan ne kadar büyük olursa çekirdeklerde o kadar büyük olur ve tadı acı olur. Patlıcanın kabuğu sert olanların yerine hafif elastik olanları seçmeye özen gösterin.
İlgili 21 soru bulundu
Bostan patlıcanı ise bildiğimiz patlıcanın farklı bir türü. Görüntü olarak küçük ve tombik bir yapıya sahip olan bu patlican türü sofraları renklendirecek cinsten. Özellikle davetlerde ve özel misafirleri ağırlarken hazırlayacağınız sofralarda bostan patlıcanı kullanarak çok daha şahane sonuçlar elde edebilirsiniz.
Kavrulan soğan ve sarımsaklara közlenmiş patlıcanımızı ekliyoruz ve 3 dk daha kavuruyoruz, kapya biberleri de ekliyoruz. Biberler eşit dağılana kadar hafif karıştırıyoruz. En son baharatları ve tahini ekleyip 2 dk daha çevirip ateşten alıyoruz. Soğuyunca servis ediyoruz.
Diyarbakır yöresi ile özdeşleşen patlıcan dizme, kebap tarifine benzer. Sulu yemek olarak sunulan bu besin, özellikle Doğu Anadolu'da tüketilir.
Patlıcan: Fesleğen, tarçın, dereotu, sarımsak, mercanköşk, nane, kekik, maydanoz, adaçayı ve yabani kekik.
Önce çatalla ya da bıçakla her yerinden minik delikler açın. Sonra güzelce tuzlayın ve soğuk suda bekletin. 15 dakika kadar suda bekledikten sonra sudan çıkarıp kurulayın ve közleyin. Patlıcanı yemek yapacaksanız küp küp ya da işte yemeğinize göre dilimleyecekseniz acısını almak şart.
Meyve et rengi beyazımsı olup çekirdeklilik çok azdır, meyve eti yumuşaktır. Yıllardır, bölgede tek çeşit olarak yetiştiriciliği yapılan Birecik patlıcanı, saflaşma göstermiş ve homojenlik göstererek köy çeşidi olma özelliğini de kazanmıştır. Ticari hasatta meyve kabuğu düz ve rengi orta derecede mor renklidir.
Patlıcan yetişme devresinde 7-8 günde bir sulanması gerekir. Aksi taktirde gelişme yavaşlar mahsul azalır ve meyvelerde acılık başlar.
Soğanları soyarak küp küp doğrayıp derin bir tencereye alınarak kavrulur. Pembeleşen soğana önce domates ve biber salçası eklenerek kokusu çıkana kadar pişirilir. Daha sonra pişen ve suyu süzülen etiniz bırakılarak biraz daha kavrulur.
Domates ve biberleri koyarak üzerine salçalı sosu gezdirelim ve üzerini fırın torbası ile kapatalım. Suyu tepsinin büyüklüğüne göre değişir ama yeterli gelmezse bir miktar daha sıcak su ilave edebilirsiniz.
Hatay mutfağına özgü bir lezzet olan babagannuş, soğuk bir meze çeşididir. Filistin, Suriye ve Lübnan sofralarında da tüketilir. Ana malzemeleri patlıcan, biber ve yoğurt olan bu meze, 'abugannuş' adıyla da bilinir.
Hatay'ın bize kattığı bir başka enfes değer ise haydari oluyor. Nanenin adeta krallığını yaşadığı bu meze, en ferah seçeneklerden biri.
Babagannuş, ana malzemesi patlıcan olmakla birlikte, yöresel olarak değişen farklı reçetelerine ulaşılabilen bir lezzet. En çok bilinen halinde patlıcana ek olarak közlenmiş domates ve biber de ekleniyor, sarımsak ve nar ekşili özel sosuyla tatlanıyor.
Kemer ya da bostan patlıcanı... Hangi tür patlıcanı közleyecekseniz közleyin öncesinde mutlaka güzelce yıkayıp kurulayın. Kurulamadığınız ve üzerinde su bıraktığınız takdirde közlenme süresi üzeyecek ve kabuğu dilediğiniz gibi çıkmayacaktır.
Patlıcanların birkaç yerine bıçak ile delikler açın. Daha sonra yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırına verin. Yaklaşık 30-35 dakika fırında ara ara teryüz ederek közleyin.
Özellikle patlıcanları közleyecekseniz ve acılarını almak istiyorsanız yüzeyine bıçakla minik delikler açabilirsiniz. Ardından üzerine tuz ilave edip soğuk suda bekletebilirsiniz. Bu şekilde 10-15 dakika kadar suda bıraktıktan sonra sudan çıkarıp kurulayarak közleyip ya da pişirebilirsiniz.
bostan patlıcanı, tombik patlıcanlara denir. yani o kocaman, tombik patlıcanlar. uzun patlıcanlara kemer patlıcanı denir.
Bostan Patlıcan, Kemer patlıcana kıyasla daha az çekirdekli, iri ve yuvarlak bir patlıcan türüdür. Bostan kelimesi, diğer bir çok sebze ve meyvenin yetiştiği, bahçe, tarla manasına gelmektedir.
Karnıyarık, musakka, imambayıldı, hünkârbeğendi gibi meşhur Türk yemeklerinin ana malzemesini oluşturan patlıcanın közlemesi de birçok mezenin yapımında kullanılıyor. Bazı yörelerde turşusu ve reçeli de yapılan Patlıcan Bostan ile hem aileniz hem de sevdiklerinize muhteşem yemekler hazırlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri