Küçürek hikâyenin ortayaçıkışında farklı sanat dallarındaki minimal yaklaşımın son yıllarda hikâyede de karşılık. bulması etkili olmuştur.
Küçürek Hikâye (Öykü): Hikâyenin bir alt türü olan küçürek hikâye, çok kısa metinlerdir. Küçürek hikâyenin ortaya çıkışında farklı sanat dallarındaki minimal yaklaşımın son yıllarda hikâyede de karşılık bulması etkili olmuştur.
3 çeşit hikaye türü vardır. Bunlar; olay, durum ve modern hikayelerdir. 1)Olay Hikayesi: Bir olayı ela alır.
Öykü zaman içerisinde ikiye ayrılmıştır; olay hikâyesi ve durum hikâyesi.
İlgili 16 soru bulundu
Hikaye Edici Metin Türleri; Dikkat çeken veya ilgi uyandıran bir olay veya durumun neden-sonuç bağlantısıyla ortaya konulduğu metin türüdür. Tüm hikayeler bu anlatım tarzıyla yazılır ve gerçekleşmiş veya tasarlanmış olayları anlatırlar.
Hikayenin yapısını oluşturan belli başlı unsurlar vardır. Bu unsurlar, olay örgüsü, zaman, mekan ve kişilerdir.
Batılı anlamda ilk hikaye örneği Samipaşazade Sezai tarafından kaleme alınan Küçük Şeyler adlı eserdir.
Hikaye gerçek, kurmaca ya da yaşanabilecek tür de olayların düz yazı şeklinde insanlara aktarılmasını sağlayan edebi bir sanattır. Hikaye ilk edebi sanat türümüz olan destan ile birlikte doğmuş bir türdür.
Uzun hikâye veya uzun öykü (novella), hikâyeden uzun, romandan kısa, olayları hikâyeden daha ayrıntılı ve kişi kadrosu hikâyeden daha geniş olan bir edebî türdür.
Öykü yapısı, bir öykü yazılırken bağlı kalınan edebi yapıya verilen isimdir. Genel olarak serim, düğüm ve çözüm bölümlerinden oluşur.
Dramatik bir yapının içerisinde sahnede oynanmaya uygun çatışma, gerilim, zıtlıklar, coşku ve heyecan veren durumlar vardır. Bu yapı etkileyici, sürprizlerle dolu ve birdenbire olan olayları gözler önüne serer.
Hikaye türü; Yaşanmış, olmuş, yaşanması yada olması muhtemel olayları hikaye türünün öğelerine bağlı olarak anlatan edebi türe denir.
Hikayeler aracılığıyla tutkuları, korkuları, üzüntüleri, zorlukları ve eğlenceleri paylaşırız ve insanlarla bağlantı ve iletişim kurabilmek için ortak bir payda buluruz. Hikayeler evrenseldir ve kendimizi daha iyi anlamamıza ve başkalarıyla ortak noktamızı bulmamıza yardımcı olan anlam ve amaçları aktarır.
Genel olarak anlatmaya dayalı bir tür olan hikaye, çoğu zaman bir takım olaylara ve şahıslara da yer verdiği için bazen romanla bir arada değerlendirilebilmektedir. Hikâyede olay ve durum bulunmaktadır. Olay ve durumlar şahıs kadrosuna bağlanır; olay veya durumun ortaya konduğu mekan ve zaman belirtilir.
Olmuş veya olabilecek olayları belli bir plan çerçevesi içinde yer ve zamana bağlı olarak anlatan yazı türüne hikâye (öykü) denir. > Yaşanmış ya da yaşanabilir olaylar anlatılır.
İlk örnekler
Ahmet Mithat Efendi, Kıssadan Hisse ve Letâif-i Rivâyat (1870-1893) eserleriyle hikâye türünün ilk yerli örneklerini vermiştir. Aynı yıllarda Emin Nihat Bey tarafından Müsâmeretnâme yazılmıştır.
Dünya edebiyatında ilk hikayenin adı nedir, yazarı kimdir? İşte, merak edilen tüm detaylar. Dünya Edebiyatında İlk Hikayenin İsmi Nedir? Dünya edebiyatında ilk hikaye kitabının adı Decameron Öyküleridir.
Olay Hikayesi Özellikleri
Anlatım tarzı oldukça akıcı, heyecan verici ve merak uyandırıcıdır. Olaylar gerçek hayattan esinlenerek konu edilir. Olay içindeki aksiyon peş peşe gelişir ve gerilim kademe kademe artar. Hikayeler içerisine kurgu yerleştirilir.
Olay, karakterler, mekan ve zaman temel hikaye ögeleridir. Hikayenin ne anlattığı, nerede ve ne zaman geçtiği bu ögelerle öğrenilir.
Buna göre hikayenin yapı unsurlarını olayı oluşturan ve metni birbirine bağlayan ögeler şeklinde tanımlamak mümkündür. Söz konusu yapı unsurları kısaca; olay örgüsü, kişi ya da kişiler, zaman ve yer – mekan şeklinde sıralanmaktadır.
Olay Örgüsü: Hikâyeyi oluşturan en önemli unsurlardan biridir. Hikaye içinde geçen cümleler sebep sonuç ilişkisine dayandırılmaktadır. Böylece de bir olay kurgusu oluşturulur. Hikaye oluşturulan bu kurguya göre devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri