Görülecektir ki, "hilafet bayrağı" denilen ve yeşil zemin üzerine kelime-i tevhid ibaresi yazılı olan bir veya üç hilalli sancakların peygamber dönemindekilerle hiçbir ilgisi yok. Bunlar yüzyıllar sonra icat edilmiş yöresel sancaklar. Dolayısıyla İslam dünyasını temsil etmekten de uzaklar.
Hilal, yeni başlangıçları ve büyümeyi, yıldız ise İslam'ın ışığını ve yolunu temsil eder. Yeşil zemine sahip bu bayrağın üstünde Arapça 'La ilahe illallah, Muhammedün Resullullah' yazmaktadır ve 'Allah'tan başka ilah yoktur, Muhammed Allah'ın resulüdür' anlamına gelmektedir.
Bayrağın üzerindeki kaligrafik Sülüs yazısıyla yazılmış Arapça yazı, İslam dininde kelime-i şehadet adıyla anılır ve İslami inanç beyanıdır: Arapça: لَا إِلٰهَ إِلَّا الله مُحَمَّدٌ رَسُولُ الله lā ʾilāha ʾillā-llāh, muhammadun rasūlu-llāh.
“Kelime-i tevhid” yani Arapça “Lâ ilâhe illâllah Muhammedü'r- Resulullah” (Allah'tan başka ilah yoktur, Muhammed onun resulüdür) yazılı bir bayrak hilafeti temsil etmiş midir? BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan tarihçi ve yazar Necdet Sakaoğlu, “Osmanlı Devleti'nin ilk resmi bayrağı III.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Sancak-ı Şerif, İslam peygamberi Muhammed zamanında kullanıldığına inanılan siyah renkte sancak. 16. yüzyıldan bu yana İstanbul'da muhafaza edilen bu sancak günümüzde Topkapı Sarayı'nda bulunan diğer Kutsal Emanetler arasında saklanmaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Albayrak Medya grubuna bağlı Gerçek Hayat dergisinin gündeme getirdiği "hilafet" meselesinin geçmişi bu şekildeydi. Yavuz Sultan Selim'in Osmanlı'ya getirdiği hilafet makamı 1924 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından kaldırıldı
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 26. maddesine göre 'düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti' kapsamında, hilafet bayrağını açmak Türkiye'de yasak değildir.
Filistin'e destek yürüyüşünden dönerken saldırıya uğrayan vatandaşımızın elinde taşıdığı bayrak üzerindeki yazı Kelime-i Tevhid'dir; ''La İlahe İllallah Muhammeden Resullulah.'' Bu cümle her Müslümanın imanının temeli olan ve İslam'ın kabul ve tasdik edildiği manasına gelen beyandır: "Allah'tan başka ilah yoktur, ...
Ancak, hilafet bayrağı tarihsel bir geçmişe, özellikle Osmanlı İmparatorluğu'na dayanırken, tevhid bayrağı daha çok İslam'ın temel inançlarına vurgu yapar. Tevhid bayrağı, dini bir birliği temsil ederken, hilafet bayrağı tarihsel bir döneme referans verir.
Suudi Arabistan'ın bayrağı yeşildir ve ortasında beyaz harflerle kelime-i tevhid olan 'La ilahe illallah Muhammed'un Resulullah' yazar. Altında ise kınından sıyrılmış bir kılıç resmedilmiştir.
Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek amacıyla açılırsa: Hilafet Bayrağı, bazı gruplar tarafından, diğer grupları kin ve düşmanlığa tahrik etmek amacıyla kullanılmaktadır. Bu nedenle, Hilafet Bayrağı'nın halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek amacıyla açılması, suç teşkil edebilir.
Peygamber ve Hz. Ali'nin sancaklarının renkleri siyah idi.
Haziran, dünyanın birçok yerinde LGBTİ+ Onur Ayı olarak kutlanıyor. LGBTI+ topluluğunun en ünlü sembolü, 1970'lerin sonlarından bu yana yaygın şekilde kullanılan altı çizgili gökkuşağı bayrağı.
Sünni mezhebine mensup Müslümanlar, halifeliğin "şura" adı verilen seçimle yapılmasını öngördükleri hâlde, Şii mezhebine mensup Müslümanlar ise "imamet" ismini verdikleri makama seçilimin sadece Allah tarafından ve Ehl-i Beyt adı verilen seçkinler arasından yapılabileceğine inanırlar.
Peygamber'in yerine geçerek onun dünyevî otoritesini temsil etmesi, yeryüzünde dinin hükümlerini uygulamak, dünya işlerini düzene sokmak üzere Allah'ın yeryüzündeki hâkimiyetini veya bütün müminlere ait olan hilâfet ve yetkiyi temsil etmesi gibi sebeplerle açıklanır.
Kelime anlamı “birinin yerine geçmek, bir kimseden sonra gelip onun yerini almak (halef olmak), birine vekâlet etmek, temsil etmek” olan hilâfet, terim olarak Hz. Peygamber'den sonra onun siyasî-idari görevlerini üstlenen devlet başkanlığı kurumunu ifade eder.
''Osmanlı Devleti 1914'te "Büyük Cihad" ilan ederek Dünya Savaşı'na katılırken; bayraktaki hilalin sırtı bayrağın direğine bakıyordu;'' ''Dünya Savaşı'nda ve Kurtuluş Savaşı'nda böyle kullanıldı; Cumhuriyet döneminde bu biçimiyle yasalaştırıldı.
“Birincisi, Kelime-i Tevhid bayrağı taşımak suç değildir kanunlarda tanımlanmış böyle bir suç bulunmamaktadır. İkincisi, cebir ve şiddete bulaşmadan Hilafet de talep edilebilir sosyalizm de talep herhangi bir suç teşkil etmez.
Siyah: Peygamber sancağının rengi. Abbasiler de bu rengi bayraklarında kullanıyordu. Beyaz: Emevi hanedanlığının rengiydi. Yeşil: Hz Ali tarafından Bedir Savaşı'nda taşınan bayrağın rengi.
Görülecektir ki, "hilafet bayrağı" denilen ve yeşil zemin üzerine kelime-i tevhid ibaresi yazılı olan bir veya üç hilalli sancakların peygamber dönemindekilerle hiçbir ilgisi yok. Bunlar yüzyıllar sonra icat edilmiş yöresel sancaklar. Dolayısıyla İslam dünyasını temsil etmekten de uzaklar.
Üst şeritte Arapça Allahu Ekber ("Tanrı en büyüktür") yazısını; orta şerit (şimdi beyaz, bayraktan tamamen çıkarılmış kırmızı) kelime-i şehadeti içerir. Bu bayrak, Necibullah'ın Sovyet yanlısı rejimin yıkılmasından sonra başka bir geçici bayrak olarak kullanıldı.
Günümüzde pek çok müslüman ülkenin bayrağında veya armasında hilâl sembolü kullanılmaktadır.
Bu sebeplerden dolayı, Mustafa Kemal Paşa 1924 yılında halifeliğin kaldırılmasına karar verdi, l Mart 1924 tarihinde yaptığı Türkiye Büyük Millet Meclisini açış konuşmasında, bu düşüncesini açıkladı. 3 Mart 1924'te TBMM'de kabul edilen bir kanunla halifelik kaldırıldı.
Halifeliğin kaldırılması, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 3 Mart 1924 tarihinde çıkardığı kanunla halifelik makamını kaldırmasıdır. Devletin laikleştirilmesi yolunda yapılmış siyasi bir devrimdir.
f1. Türk Bayrağı, Cumhurbaşkanlığı yapmış kişilerin, şehitlerin ve yönetmelikte belirlenecek asker ve sivil kişilerin cenaze törenlerinde bunların tabutlarına, açılış törenlerinde ATATÜRK heykellerine veya resmi yemin törenlerinde masalara örtülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri