Hindistan. Hindistan, 2024 yılı dünya GSYİH sıralamasında 5. sırada yer alıyor. Yıllık GSYİH büyüme oranı %6,8 olan Hindistan ekonomisi bilgi teknolojisi, hizmetler, tarım ve imalat gibi kilit sektörlerin desteklediği çeşitliliğe ve hızlı büyümeye sahip.
Goldman Sachs'a göre ise Hindistan, 2075 yılına kadar sadece Japonya ve Almanya'yı değil, ABD'yi de geride bırakarak dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olmaya hazırlanıyor. Şu anda Hindistan, ABD, Çin, Japonya ve Almanya'nın ardından dünyanın en büyük beşinci ekonomisi konumunda.
92 milyon Hintli yetişkin arasında en zengin 10.000 kişi ortalama 22,6 milyar rupi (271,91 milyon $) servete sahip olup bu rakam ülke ortalamasının 16.763 katıdır; en tepedeki %1'lik kesim ise ortalama 54 milyon $ servete sahiptir.
Hindistan ekonomisi, nominal olarak dünyanın yedinci büyük ve satınalma gücü paritesi bakımından üçüncü büyük ekonomisidir. Ülkenin ekonomisi 20 yıldır ortalama %7 oranında büyümekte olup yeni sanayileşen ülke olarak sınıflandırılmaktadır.
G20 ülkelerini Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye ve Avrupa Birliği Komisyonu oluşturuyor.
İlgili 35 soru bulundu
2022 yılında 1 milyar dolarlık (%9 azalan) ihracatla Suriye dünyada 158. sırada yer almıştır. Aynı yıl 5 milyar dolarlık (%5 azalan) ithalatla dünyada 142. sıradadır.
Türkiye ve G20
Türkiye, hem gelişmiş hem gelişmekte olan en büyük ülkeleri kapsayan temsil niteliği yüksek yapısıyla G20'nin küresel ekonomik işbirliği ve eşgüdüm açısından en uygun platform olduğunu değerlendirmekte ve G20'nin çalışmalarına aktif katkı sağlamaktadır.
Halihazırda bir tek Amerika Birleşik Devletleri süper güç olma kriterlerini karşılamaktadır. Avrupa Birliği'nin yanı sıra Brezilya, Rusya, Hindistan ile Çin (BRICS ekonomileri); en sık potansiyel süper güç olarak nitelendirilen devletlerin arasındadır.
Yoksulların sayısı konusunda farklı tahminler var ve bu tartışmalı bir konu. Bu hafta Planlama Komisyonu, Hindistan nüfusunun yüzde 29,8'inin yoksulluk sınırının altında yaşadığını açıkladı.
Başlıca İhracat Kalemleri: Kıymetli ve yarı kıymetli taşlar, inciler, mineral yakıtlar, yağlar, motorlu kara taşıtları, makineler, nükleer reaktörler, organik kimyasallar, eczacılık ürünleri.
Forbes milyarderler listesine göre 66 yaşındaki Mukesh Ambani, 116 milyar dolarlık mevcut servetiyle dünyanın en zengin 10'uncu insanı. Kurucusu olduğu Reliance Industries'in piyasa değeri açısından Hindistan'ın en büyük şirketi.
Hindistan'da 2022 yılı yaşam maliyeti ortalama olarak Türkiye'den %15.85 oranında daha düşüktür. Hindistan'da kira ortalama olarak Türkiye'den %1.87 daha düşük düzeydedir. Türkiye'de tüketici fiyatları Hindistan'dan %18,84 daha yüksektir.
Türkiye 15 Ağustos 1947 tarihinde bağımsızlığını kazanan Hindistan'ı hemen tanımış ve iki ülke arasında diplomatik ilişki kurulmuştur. Hindistan'da Yeni Delhi Büyükelçiliğimiz ile Mumbai ve Haydarabad Başkonsolosluklarımız faaliyet göstermektedir.
Dışişleri Bakanlığı Hindistan 15 Ağustos 1947 tarihinde İngiltere'den bağımsızlığını kazanmış ve 26 Ocak 1950 tarihinde kabul ettiği Anayasa ile bugünkü Hindistan Cumhuriyeti'ne dönüşmüştür.
1- Hindistan (Nüfus 1.412.604.531)
Öyle ki Hindistan şu an dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'i geçmiş durumda. 1,412 milyarı geçkin nüfusuyla Hindistan dünyanın en kalabalık ülkesi. Hindistan'da kontrolsüz bir nüfus artışı yaşanıyor.
Türk kimliğinin coğrafyasının Orta Asya olduğunu anlatan Taşdelen, şunları söyledi: "Ancak dünyanın hemen her yanında bakiyeleri vardır. Hindistan'da 100 milyona yakın Türk var, Babürlerin torunları.
Hindistan ekonomisi iki farklı yapıya sahiptir. Bir yanda modern ve küresel rekabet gücüne sahip bilgiye dayalı hizmetler sektörü, diğer yanda rekoltesi yağışlara bağlı tarım sektörü yer almaktadır.
Ortalama yıllık kömür üretimi 123 milyon ton , petrol üretimi 19 milyon ton, boksit üretimi 1.740.000 ton civarındadır. Manganez üretiminde dünyada üçüncü sırayı almaktadır. Maden kaynakları bakımından oldukça zengin olan Hindistan'da alüminyum, krom, petrol, mika, kalay, çinko, kurşun, bakır ve altın çıkarılır.
Reformlar 1991'de başladığında Hindistan'ın ekonomik büyüklüğü 270 milyar dolar iken, 2021'de 2,7 trilyon dolara çıktı. Yani Hindistan'ın ekonomisi 10 kat büyüdü. Uluslararası Para Fonu (IMF) istatistiklerine göre, Hindistan 2,7 trilyon dolarlık ekonomisi ile dünyanın 6. en büyük ekonomisi.
Haber Merkezi - ABD merkezli Global Firepower, 2023 yılında dünyanın en güçlü orduları listesini açıkladı. Listede ABD birinci sırada yer alırken, ABD'yi Rusya takip ederken, üçüncü sırada ise Çin yer aldı.
C 20'ler Grubu: Türkiye, ABD, Almanya, Arjantin, Avustralya, Brezilya , Çin Halk Cumhuriyeti, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya Federasyonu ve Suudi Arabistan'dan oluşmaktadır.
Almanya, Japonya'yı geçerek dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi oldu. Perşembe günü açıklanan resmi verilere göre, bir zamanlar dünyanın en büyük ekonomisi olacağı tahmin edilen Japonya, geçen yıl Almanya'nın gerisine düşerek dördüncü sıraya geriledi.
IMF ve Dünya Bankası'nın verilerine göre Türkiye 2021'de dünyanın en büyük ilk 20 ekonomisindeki yerini İran'a bırakarak 21. sıraya geriledi. Dolar cinsinden GSYH büyüme oranı açısından dünyanın en büyük ilk 20 ekonomisi listesinin yeni üyesi İran oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri