Hinduizm batınî, yani ezoterik bir dindir. Bu inançta kişi, benliğine içkin olan mutlak hakikati kişisel olarak tecrübe eder, bu tecrübede birey; kendinin, sonsuz farklı ruhun ve Tanrı'nın birlik halinde olduğu idrakına sahip olur. Hinduizm'in başlangıcı belli değildir ve kayıtlı tarihten öncesine kadar uzanır.
Çoğu dinlerin aksine Hinduizm, tek bir tanrıya tapınmayı öngörmez. Bir Hindu; Şiva, Vişnu, Rama, Krişna veya diğer tanrı ve tanrıçalara tapabilir ya da her ferdin içinde yer alan "Yüce Ruh"a veya "Yıkılmaz Ruh"a inanabilir ve hâlâ Hindu olarak anılabilir.
Kurban ibadetine gelince bu Hinduizm'de oldukça önemli bir konudur. Erken dönem Veda metinlerinde vurgulanan en temel ibadet, kurbandır. O dönemde kurban, bireyin tanrıya bağlılığının ve dindarlığının yegâne ölçütü olarak kabul edilmiştir.
Hinduizm'de, Hristiyanlık, İslamiyet ve Yahudilikte olduğu gibi ahiret inancı yoktur. Semavi dinlerin aksine Hindular, reenkarnasyona inanırlar. Bu inanç sistemine göre, insan, yaşamında iyiliği seçerse, bir sonraki hayatında çok daha güçlü ve soylu bir insan olarak doğar.
Hinduizm'in temel tanrılarını Üçleme (Trimurti) olarak tasvir edilmiştir. Bunlar Vişnu, Şiva ve Brahma'dır. Araştırmada bu üç Tanrının yanı sıra diğer önemli Tanrı ve Tanrıçalardan Lakshima, Durga, Sarasvati, Krishna, Rama, Hanuman, Ganesha, Kali, Nandi, Ganga ve Budha isimli tanrılardan bahsedilmiştir.
İlgili 25 soru bulundu
Hinduizm'de Kutsal Kitaplar, Vedalar, Brahmanalar, Aranyakalar ve Upanişadlar olarak gruplandırılan onlarca ciltten oluşur. Kutsal Kitapların dili Sanskritçe'dir. Bunlara, vahyedilen veya ilham edilenler anlamında Sruti türü eserler denir.
Hindu ibadetinde son derece önemli olan şruti metinleri tapınaklarda özel bir dolapta tutulur. Geniş manada Vedalar şeklinde isimlendirilen bu metinler başta dört Veda olmak üzere Upanişadlar, Brāhmaṇalar ve Araṇyakalardan oluşur. Dar anlamda ise sadece dört Veda'yı ifade eder.
Ölümsüz olan ruh Mutlak Bir'de sonsuzluğa ulaştığında samsara çar- kından kurtulmuş olur. Hinduizm'de ölümün doğum (başlangıç, yaratılış) anlamı, ruhgöçü fikrinden dola- yı diğer dinlere göre yaşamı daha derinden etkiler. Bu nedenle ölüm bir son değil yeni bir yaşamdır. Hindu cenaze ritüeli de buna göre biçimlenmiştir.
Hinduizm inancına sahip olan herkes tapınaklara gidip dua eder. Bu tapınaklarda edilen dualar bir ibadet olarak kabul edilir. Her Hinduizm inancına sahip olan insan tapınaklara gelerek belli bir süre boyunca Tanrılara dua eder. Bu durum bir ibadet olarak kabul edilmektedir.
Hindistan'daki hayvan tapımı, Antik Mısır'da olduğu gibi bütün canlı türlerini kapsamaz. Zira sadece şu hayvanlar tapım objesi kabul edilir: hörgüçlü inek/zebu, maymun/hulman ape, fil, Bengal kaplanı ve bazı yılanlar.
Çünkü inek, Hindistan'da en vefalı dosttur. O, bereket kaynağıdır; sadece süt vermez, aynı zamanda tarımı mümkün kılar. O milyonlarca Hintlinin sütanasıdır. İneği koruma Hinduizm'in dünyaya bir hediyesidir.
Hindular adet dönemindeki kadınları "kirli" kabul ediyor ve bu kadınların dini törenlere katılmasını yasaklıyor. Birçok tapınak kadınların adet dönemleri dışında tapınağa girişlerine izin veriyor ancak Sabarimala tapınağı adet görme yaşındaki tüm kadınların girişini yasaklıyor.
Hint Kültüründe özellikle Hinduizm'de inek, ana unsur sayılan toprağın ve verimliliğin sembolü olarak kutsal kabul edilir. Çünkü Vedalarda inek, bütün iyiliklerin kaynağı, tanrıların ve insanların besini olarak nitelendirilir.
Hindu inancında inek kutsal kabul edildiğinden Hinduların büyük bölümü sığır kesmiyor ve etini yemiyor.
Hinduların ise kendi dinlerini “Ezeli-Ebedi Yol/Din” anlamına gelen “Sanatana Dharma” olarak adlandırdıkları bilinmektedir (Sarma 2; Zaehner 2; Basent, Sanatana Dharma 3; Yitik, Hint Dinleri 3).
Günümüzde yaklaşık 1.25 milyar takipçisi ile Hristiyanlık ve İslam'dan sonra üçüncü yaygın din olan Hinduizm, kapsamlı bir inanç ve yaşam felsefesinin toplamı olarak kabul edilir. Özellikle Hindistan, Nepal ve Bangladeş'te yaygındır.
Hint kast sistemi, Hindu dinine inananların toplumsal olarak örgütlenmesi amacıyla yaratılmış bir sosyal merdiven sistemidir. Her Hindu bir 'kast' içine doğar. Kast, toplumda özel bir konumu olan ve bu konumu nedeniyle öteki gruplardan ayrılan bir insan topluluğudur.
BRAHMA. Brahma Hinduizm'in yaratıcı tanrısıdır. Hindu Tanrılarından Şiva ve Vişnu ile birlikte Trimurti'yi yani Hindu tanrı üçlemesini oluşturur. Brahma, yaratım sürecine “Om” (Aum) sözüyle (sesiyle) başlamıştır ve bu ses insanda, tanrılarda, dünyada her zaman yankılanmaktadır.
Eski İran'da MÖ 1400-1200 arasında bir peygamber olarak kabul edilen Zerdüşt tarafından kurulan Zerdüştlük inancı, varlığını sürdürmeye devam eden en eski dinlerden ve kayıtlara geçmiş olan ilk tek tanrılı inançlardan biridir.
Hinduizmi, Hindistan'da yaşayan insanların dini ya da dinleri olarak düşünebilirsiniz. Hinduizm, tek bir din değildir; birbirine bağlı inanış ve manevi ibadet şekillerinin bir araya gelmesinden oluşmuştur. Kökenleri, 5 bin yıl öncesine, Krishna'nın zamanına dayanır.
Aşağıda açıklıyacağımız inek kültünün tezahür leri Hindistan'da yaşıyan ve Hinduizm dinine mensup olan insanlar arasın da caridir. Hindu gözünde inek birçok mistik kudretler taşıyan bir yaratıktır. Hin- du ineğe rastladığı gün talihinin açık olacağına inanır.
Doğum ritüelinin temel amacı dünyaya yeni gelen insanı arındırmak ve kutsamaktır. Çünkü doğum mokşaya ulaşamamış, yani samsaraya tabi olmuş ruhun önceki yaşamından kalan kötü karmalarının sonucudur. Bu nedenle Hinduizm'de her yeni doğan insan kirli kabul edilir ve arınma için ritüel gerekir.
Hint dinlerindeki gelişmeler sonucu Hinduizm adını alan din, Brahmanların hakimiyet sağladıkları dönemde ise Brahmanizm terimi ile ifade edilmiştir. Günümüzde Hinduizm ve Brahmanizm terimlerinin birbiri yerine kullanıldığı bilinmektedir.
Hindistan da en yaygın mezhep Sünniliktir. En yaygın fıkhi mezhep olarak ise Hanefi mezhebi yaygındır. İslam, 12. yüzyılda Kuzey Hindistan'a Türk seferleriyle yayılmaya başladı ve o zamandan beri Hindistan'ın dini ve kültürel mirasının bir parçası haline gelmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri