Akut (kısa sürede) yüksek doz alındığında karaciğer zehirlenmesine yol açabilir.
Öz: Parasetamol ucuz olması, kolay bulunabilmesi bakımından sık kullanılan ağrı kesici, ateş düşürücü etkisi olan bir ilaçtır. Parasetamol, karaciğerde metabolize olmaktadır. Yüksek dozda parasetamol karaciğer hasarına (hepatotoksisite) neden olmaktadır.
Normal kişilerde fazla miktarda yağ içeren bir yemek ve yüksek dozda (>3g/gün) parasetamol kullanımı sonrasında ALT seviyeleri geçici olarak yükselebilir (Parasetamol- ağrı kesici olarak toplumda çok sık kullanılan bir ilaç).
Karaciğer enzimlerindeki yükselmenin daha yaygın görülen nedenleri şunlardır: Reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar, özellikle asetaminofen. Kolesterolü kontrol etmek için kullanılan statin ilaçları dahil olmak üzere bazı reçeteli ilaçlar. Alkol tüketimi.
Gastroentereloji uzmanlarına göre karaciğer iltihaplanmalarının (hepatit) en önemli nedenlerinden biri de yine ağrı kesicilerdir. Mesela içinde parasetamol (asetominefen) bulunan ilaçlar karaciğere zarar verme konusunda son derece ünlüdür.
İlgili 35 soru bulundu
- Bol Su Tüketmek: Karaciğerin temizlenmesinin ve yenilenmesinin en önemli yolu, gün içerisinde en az 6 ile 8 bardak su tüketmektir. Bunun dışında böbrek sağlığı açısından oldukça önemli olan su, vücudun her zaman nemli olmasına destek olur. Su içmek; karaciğerin temizlenmesinin en önemli yoludur.
AST YÜKSEKLİĞİ NEDİR? AST testinin referans aralığı <41 U/L'dir. Yüksek AST, başta karaciğer olmak üzere kalp, beyin, böbrek ve kaslarda herhangi bir hastalık belirtisi olabilir.
Karaciğer enzimlerinizi düşürmek için yemek pişirme tercihlerinizde bazı değişiklikler yapmalısınız. Yemeklerinizde sıvı yağ kullanmalı, süt ürünlerini yarım yağlı ya da yağsız tercih etmelisiniz. Omega-3 yağları açısından zengin besinlere diyetinizde yer vermeli ve haftada en az bir defa balık yemelisiniz.
Nitekim kandaki bu enzimlerin artışı, hepatik hücreleri yok eden bir enflamasyona bağlı bir karaciğer hastalığının varlığını kanıtlamaktadır. Enflamasyon kronikleştiğinde, fibroza (karaciğer dokusunun yenilenmemesi), ardından en son aşamada siroza ve hatta kansere dönüşecektir.
Aspirine bağlı hepatotoksisite, asemptomatik hafif karaciğer enzim yüksekliğinden sarılığın eşlik ettiği ağır hepatite hatta karaciğer yetmezliğine kadar değişen şiddetteki klinik tablolara neden olabilir.
Genel olarak ALT seviyeleri 57 U/L'nin üzerine çıkması ALT yüksekliği olarak adlandırılır. Yüksek çıkan her ALT seviyesi beraberinde bir tedavi gerektirmeyebilir. Bazen de yüksek ALT seviyeleri hepatit, enfeksiyon, siroz gibi hastalıklardan kaynaklanabilir.
AST testi için normal referans aralığı <41 U/L'dir. Sonuç bu değerin üstün olduğunda AST yüksekliği söz konusudur. Yüksek AST değeri kaslar, karaciğer, böbrek ve kalpteki hastalıkları işaret eder.
Meyan kökü ekstresi alanin aminotransferaz (ALT) ve aspartat aminotransferaz (AST) enzim düzeylerini düşürmede etkilidir. Meyan kökü potasyum seviyelerini azaltabilir. Bu nedenle diüretik alan ve kalp problemleri olan kişilerde kullanılmaması daha iyidir.
PAROL, akut (kısa süreli) yüksek dozda alındığında ciddi karaciğer toksisitesine (zehirlenmesine) neden olur. Erişkinlerde kronik (uzun süreli ve tekrarlayarak) günlük dozlarda alındığında karaciğer hasarına neden olabilir.
Karaciğer yetmezliği:
Karaciğer fonksiyonu azalmış hastalarda PAROL dikkatli kullanılmalıdır. Ciddi karaciğer hastalığı olanlarda PAROL kullanılmaz. Alkol alan kişilerde karaciğer zehirlenmesi (hepatotoksisite) riski nedeniyle günlük alınan parasetamol dozunun 2000 mg'ı aşmaması gerekir.
İngiliz Ekspres gazetesi, yaygın bir ağrı kesici olan parasetamolun aşırı derecede kullanılmasının mide bulantısı ve kusma gibi yan etkilere neden olabileceğini ve bir doz alındıktan sonraki saatler içinde ortaya çıkabilecek yan etkiyle karaciğer hasarına neden olabileceğini okuyucularına aktardı.
Burada en sık karşımıza çıkan karaciğer enzim yüksekliği nedeni ilaçlardır. Özellikle ilaç kullanımla bazı ilaçların kullanımı sonrasında karaciğerden yıkımın olduğu ilaçların kullanımında karaciğeri enzim yükseklikleri görülmektedir.
- Yumurta: Yumurta da mühim karaciğer dostlarından biri. Özellikle zengin lesitin ve kolin içeriği onu rahatlıkla “karaciğer dostu” yapıveriyor.
ALT değeri kadınlarda ve erkeklerde farklıdır. Kadınlar için normal ALT değeri 7 – 35 U/L olarak kabul edilmektedir. Erkeklerde ise normal ALT değeri 10 – 40 U/L olarak kabul edilmektedir. Normal sınırın üstünde olan ALT değerleri karaciğer sağlığının riske girdiğine işaret edebilir.
Karaciğer enzim yükselikliği genellikle, alkol, kullanılan ilaçlar, karaciğer yağlanması gibi nedenlerle ortaya çıkabiliyor. Aşırı enzim yüksekliği ciddi sağlık sorunudur ve tedavi edilmediği takdirde ciddi hastalıklara davetiye çıkarabilir.
Aşırı tüketilen bazı maddeler karaciğere ağır hasar verebilir. Bu nedenle alkol, katı (doymuş) yağlar, kızarmış yiyecekleri fazla tüketmemek, aşırı şeker ve tuzdan da kaçınmak gerekir. Karaciğerin işlevlerinden biri de şekeri yağa dönüştürmektir. Fazla şeker tüketimi karaciğer yağlanması riskini artırır.
Sakatat, kalori/sucuk-yagli">sucuk, salam, sosis gibi besinlerden uzak durun. İlaç kullanımı enzim seviyesini büyük ölçüde etkiler. Karaciğer enzimleriniz yükseldiğinde doktorunuza danışın ve onayı doğrultusunda ilaçlarınızı azaltın. Protein ihtiyacınızı mümkün olduğunca bitkisel gıdalardan karşılayın.
İlaçlar karaciğerde metabolize olup süzüldüğü için karaciğerde yorgunluk yapmaktadır. Bazı ağrı kesici ve antibiyotikler toksik etkileri nedeniyle karaciğer hücrelerini öldürebilmektedir. Bu tür ilaçların gereksiz ve sık kullanıldığı durumlarda karaciğer yetmezliğine kadar varan tablolar ortaya çıkabilmektedir.
Normal ALT değeri 7-56 U/L olarak değerlendirilir.
Kadınlarda: 7-35 U/L. Erkeklerde: 10-40 U/L.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri