Daha önce gördüğümüz gibi, Üç Sığınak Buda, Dharma ve Sangha'yı ifade ediyor. Bunlar Sanskritçe kelimelerdir.
Doğrulanmış Cevap. Merhaba, "üç cevher" anlamına gelen kutsal kitap "Tripitaka" veya "Tipitaka" olarak bilinir. Bu terim, Budizm'in en eski ve en kapsamlı metinlerini içeren bir dizi kutsal metine verilen isimdir.
Budizm'de, Pali metninde geçen ve “tri-ratna” (üç cevher) denilen iman ikrarı, “Buda'ya sığınırım, dhammaya (doktrin) sığınırım, Sangha'ya sığınırım” şeklinde ifade edilir.
Bundan dolayı Budist kutsal metinleri genelde Pali Kanon diye isimlendirilir. Pali Kanon ismi, öğretinin M.Ö. 247'de Hindistan'dan Sri Lanka'ya geçişi sırasında kullanılan Pali lehçesinden gelir. Pali Kanon için kullanılan diğer bir isim Tripitaka'dır.
Budizm, bugün dünya üzerinde yaklaşık 500 milyonu aşkın inananı bulunan bir dindir. İlk önce Hindistan'da ortaya çıkmış, daha sonra zaman içinde Güneydoğu ve Doğu Asya'da (Çin, Japonya, Kore, Moğolistan, Nepal, Sri Lanka, Tayland ve Tibet gibi ülkelerde) yayılmıştır.
İlgili 27 soru bulundu
Japonya'da Şintoizm ve Budizm olarak 2 din hakimdir. 2006 ve 2008 yıllarında yapılan araştırmalara göre, Japonya nüfusunun %40'ından azı örgütlü bir dine mensuptur (yaklaşık % 35'i Budist, % 3-4'ü ise Şinto mezheplerine ve türetilmiş dinlere ve % 1 Hristiyan).
Sidarta Gotama (/sɪˈdɑːrtə, -θə ˈɡɔːtəmə, ˈɡaʊ- ˈbuːdə, ˈbʊdə/), yaygın olarak Buda olarak bilinir, MÖ 6 veya 5. yüzyılda Hindistan'da yaşadığı tahmin edilen ve Budizm'in kurucusu olduğu düşünülen din adamı.
Keşiş veya rahip olan ve olmayan bütün Budistler "üç cevher" (Budist âmentüsü), "sekiz dilimli yol" ve "beş emir"e bağlıdırlar. Beş emir içinde en önemlisi "ahimsa" (öldürmemek, zarar vermemek), diğerleri ise çalmamak, duyuları yanlış yola çevirmemek, yalan ve yanlış konuşmamak, içki ve uyuşturucu kullanmamaktır.
Ülkenin 1,2 milyarlık nüfusunun yüzde 94'ünü Hindular ve Müslümanlar, yüzde 6'sını Hristiyanlar, Sihler, Budistler ve Jainler oluşturuyor.
Tripitaka kelimesinin Türkçe karşılığı Üç Sepet'tir. Bazı çevirmenler bu kelimeyi ''Üç Cevher'' şeklinde tercüme etmiştir. Cevher, bütünlüğü bozulmayan temel yapı, öz ve çekirdek anlamına gelir. İslam tasavvufunda da önemli bir yer tutan cevher kavramı, Budizm'in temel kavramları arasında yer alır.
Budizmde iman ikrarına “tri-ranta” (üç cevher) denir. Bu ikrar, “Buda'ya sığınırım, dhammaya (doktrin) sığınırım ve sanghaya sığınırım” şeklinde ifade edilir. Buda, son vaazında her şeyin geçici olduğu, bu sebeple gerçek kurtuluş için gayret edilmesi gerektiğini ifade etmişti.
B-Üç Cevher:
Budizm'in iman ikrarına “Tri-ratna” (üç cevher) denir. Bunlardan birini kabul etmeyen kişi Budist sayılmamaktadır. Bu üç cevher; Budda'ya sığınırım (Dinin kurucusu)
Üç pitaka şunlardır: Vinaya Pitaka, rahip ve rahibelerle ilgili konuları ele alır. Sutta Pitaka, çoğunluğu Buda'ya ve öğrencilerine atfedilen konuşmalar. Abhidhamma Pitaka, felsefe, psikoloji, metafizik vb. konular.
Budizm'in kutsal kitabı ise Tripitaka dır. Tripitaka kelime anlamı olarak 3 sepet anlamına gelmektedir.
BUDİZMİN SEMBOLÜ NEDİR? Buda'nın doktrinine Pali dilinde "dhamma" denilmektedir. O, ulaştığı hayat kanununu ilan ettiğinde verdiği ilk vaazını "kanun tekerleğini döndürmek" şeklinde açıklamıştır. Bu sebeple tekerlek, Budizmin sembolü olmuştur.
Eski İran'da MÖ 1400-1200 arasında bir peygamber olarak kabul edilen Zerdüşt tarafından kurulan Zerdüştlük inancı, varlığını sürdürmeye devam eden en eski dinlerden ve kayıtlara geçmiş olan ilk tek tanrılı inançlardan biridir.
Hinduizm mistik bir din olarak geçiyor, kitabı yok, peygamberi yok, Brahman olarak bilinen yüce bir yaratıcı güce inanıyorlar.
Özellikle Hindistan, Nepal ve Bangladeş'te yaygındır. Günümüzde yaklaşık 1 milyar inananıyla Hristiyanlık ve İslam'dan sonra en büyük üçüncü din olarak bilinir. Hinduizm, dünyanın en eski dinidir.
Çünkü, bu dört semavi dinden Budizmin kurucusu olan Buda, genel kanaate göre bir peygamberdir ve bir incir ağacının altında iken ilk defa vahye mazhar olmuştur.
Budizm genelde bir din olarak kabul edilir; ancak kimi zaman Budizm için “ruhani felsefe” tanımı da yapılmaktadır. Bunun nedeni Budizm'de mutlak bir yaratıcı tanrı fikri bulunmamasıdır.
Diğer dinler kurtuluşun ancak Tanrı'ya ibadet ve taatle mümkün olabileceğini iddia ederken Budda, sisteminde herhangi bir tanrıya yer vermemiştir. Bu yapısı nedeniyle Budizm, kimi araştırmacılara göre ateist bir din olarak kabul edilir.
Orta Asyalı göçebelerden biri olan, “Sakyalar Hakimi” ve Budha'nın da bağlı olduğu kabilenin hükümdarları Türk olarak bilinirdi. Budha'nın Moğol ırkından bir Sakyalı olduğu da söylenceler arasındadır. Doğduğu yer Lumbini, bugünkü Nepal sınırları içindedir.
Budizm Tanrıları
Gautama'nın öğretisi tanrı inancı içermese de bir yaratıcıya inanma ihtiyacı duyan izleyicileri zamanla bizzat Buda'yı tanrı haline getirmiş, Hindu, Japon ve Çin inanç ve kaynaklarından beslenerek kapsamlı bir mitoloji de yaratmışlardır.
Yalın haliyle “Buda” sözcüğünün, Sanskrit dilinde Buddhas, “Orta Hint Pali” dilinde “Buddho” şeklinde olması nedeniyle, bazı araştırmacılar bu sözcüğü Buddha, Buddho olarak da kullanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri