Macaristan, Yugoslavya, Zimbabve, Almanya, Yunanistan: Yakın tarihin 5 hiperenflasyon kabusu.
Venezuela Zirvede
Mayıs-Ağustos 2023 arasında mevcut olan son ay itibarıyla yıllık reel gıda enflasyonun en yüksek olduğu ülke %44 ile Lübnan olurken arkasından %34 ile Mısır geliyor. Sierra Leone %15 ile üçüncü ve Türkiye de yine %15 reel gıda enflasyonu ile bu alanda dünyada dördüncü sırada bulunuyor.
Dr. Hakan Kara'ya göre Türkiye uzun yıllar çok yüksek enflasyonla yaşayıp hiperenflasyona gitmemiş tek ülke. Dolayısıyla tarihsel perspektiften bakınca hiperenflasyon riski düşük. Fakat mevcut politikalarda ısrar edilirse enflasyon sorunu giderek ciddileşebilir.
Enflasyon oranı Türkiye'den yüksek olan iki ülkeyse dünya enflasyon sıralamasında birinci olan Venezuela ve üçüncü sıradaki Arjantin.
DÜNYA GENELİNDE 10'UNCU SIRADA
Türkiye, en yüksek enflasyona sahip ülkeler arasında dünyada da 10'uncu sırada yer aldı. Dünyada en yüksek enflasyona sahip ülke yüzde 190 oranıyla Lübnan oldu.
İlgili 44 soru bulundu
Türkiye, dünya genelinde en yüksek enflasyon sahip ülkeler arasında altıncı sırada yer alıyor. Zimbabve yüzde 257 ile en yüksek enflasyona sahip ülke olurken onu yüzde 210 ile Lübnan, yüzde 167 ile Venezuela, yüzde 149 ile Sudan, yüzde 139 ile Suriye takip ediyor.
Hiperenflasyon belirli bir noktadan sonra kendi dinamikleriyle ilerleyen bir süreci ifade eder. Mal ve hizmet fiyatlarında görülen önemli artış, arz ve talep dengelerinin bozulmasına yol açar. Bu durumun önlenmesi için ise arzın talebi karşılayacak duruma getirilmesi gerekir.
Hiperenflasyonun en vurucu etkisi, ülkenin para değerinin beklenmedik seviyelere düşmesidir. Bunun sonucunda artan fiyatlar ülkede bir paniğe sebep olarak piyasaların dengesizleşmesine neden olur. Aşırı stoklar gıda krizi gibi problemlerin ortaya çıkmasını sağlayabilir.
Maliyet artışlarının şiddeti, hiperenflasyonu diğer enflasyon türlerinden ayırır. Hiperenflasyondan sonraki en büyük enflasyon türüyse dört nala enflasyondur ve bu ürün ve hizmet fiyatlarının bir yılda %10'dan fazla artması anlamına gelir.
Merkez Bankası'na göre bu yükselişin ardında iki temel nedeni bulunuyor: gıda fiyatları ve TL'deki değer kaybı. Ortalama tüketici fiyatları enflasyonu 2015 yılını %8,8 seviyesinde kapatırken, gıda enflasyonu %10,9'u buldu.
Ücretler düşük kaldığı için tüketim olmaz, tüketim olmadığı için mal fiyatları yükselmez, şirketler yatırım yapıp işe alım yapmaz, bu yüzden istihdam artışı sağlanamaz ve ücretler de yükselmez.
OECD'nin 2023 yılı tahmini ise Türkiye için yüzde 39. Türkiye 2023'te yüzde 51 ile zirvede yer alması beklenen Arjantin'in ardından ikinci sırada olacak.
Almanya'da enflasyon yüzde 10'ları gördü ve tarihi zirveye çıktı. Ancak Almanlar 100 yıl önce milyonlarca marka bir paket tereyağı alabildikleri hiperenflasyonu da tanımıştı. Weimar Cumhuriyeti'nde (1918-1933) kaydedilen hiperenflasyon Almanya tarihindeki en büyük ekonomik krizlerden biri olarak kabul edilir.
Sürünen enflasyon, düşük enflasyon, orta enflasyon, yüksek enflasyon, çok yüksek enflasyon, hiper enflasyon. Burada sunduğum kategorilerdeki oranlar da benim önerilerimdir. Sürünen enflasyon; yüzde 0,1 – 1,0 arasında bir enflasyon oranını işaret eder.
Savaşın yarattığı ağır bozulmalar ve yeniden onarım ödemeleri yoğun mali açıklara neden olmuş ve bu açıkların parasal finansmanı Avusturya (1921- 1922), Almanya (1922-1923), Macaristan (1923-1924), Polonya (1923-1924) ve Rusya (1921-1924)'da hiperenflasyona yol açmıştır.
Yüksek enflasyon dönemlerinde altın, hisse senedi, forex piyasalarına yatırım yaparak paranızın değerini koruyabilirsiniz. Bu gibi dönemlerde likit olmayan konut, otomobil gibi yatırım araçları da enflasyona karşı koruma sağlayabilir.
1990'dan '99'a yaşanan fiyat artışı, yıllık ortalama %80'e denk ve 1994, fiyat düzeylerinde %130'u aşan yıllık yükselişle, Türkiye Cumhuriyeti'nde en yüksek enflasyonun ölçüldüğü yıl. Türkiye'nin yıllardır karşı karşıya olduğu enflasyon olgusu, bu yıllarda önlenemeyen artışıyla bir 'canavar' olarak anılmaya başladı.
Gıda ve enerji gibi kontrol dışı olarak değerlendirilen ve genelde dışsallık etkisiyle volatil bir görünüm sergileyen kalemlerin dışarıda bırakıldığı göstergeye 'çekirdek enflasyon' adı verilir.
İlişkinin yönünü ve gücünü tespit edebilmek için kurulan regresyon sonuçlarına göre hem enflasyon oranının hem de döviz kurunun altın fiyatlarını etkilediği tespit edilmiştir. Ayrıca enflasyon oranının pozitif, döviz kurunun ise negatif etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Enflasyonun artmasına neden olan temel faktörleri kısaca aşağıdaki gibi sıralayabiliriz: Ekonomide dolaşımdaki para miktarının artması, tüketici harcamalarını ve talebi artırır. Talebin, mal ve hizmetlerin arzından daha hızlı artması durumunda fiyatlar yükselmeye başlar.
Enflasyonun düşmesi genellikle fiyatların da düşmesine neden olabilir, ancak bu durum tamamen tek bir faktöre bağlı değildir. Enflasyon, genel olarak fiyat seviyelerindeki sürekli bir artış olarak tanımlanır.
Seyşeller: 0.64. Bir ada ülkesi olan Seyşeller, harika doğasından sonra 0.64'lük düşük enflasyon değeri ile de ön planda.
Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) tarafından açıklanan geçici verilere göre, Almanya tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Temmuz 2023'te geçen yılın aynı ayına göre %6,2 olarak gerçekleşti.
ABD'de enflasyon, Haziran 2022'de yüzde 9,1 ile Kasım 1981'den bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştı. ABD'de enflasyon ağustos ayında yıllık yüzde 3,7 olarak açıklandı. Ekonomistlerin aylık beklentisi yüzde 0,6 iken yıllık beklentisi yüzde 3,6 olarak belirtilmişti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri