Hipnoz, gevşemenin bir yoludur, ancak stres ve gerginliği azaltmanın daha basit yolları vardır. Bir diğer gevşeme tekniği meditasyondur. Meditasyon, dikkati yeniden toplamak ve trans benzeri bir bilinç durumuna erişmek için bir dizi zihinsel egzersizden oluşur.
Meditasyon hipnoz ve telkinden farklıdır. Hipnozda telkin ile zihin belli bir konuya yönlendirilirken, meditasyonda zihne doğrudan bir önerme sunulmaz, sakinlik ve huzur içinde zihin basitçe izlemeye alınır. Bu sayede ruhun derinliklerine inilir ve keşfedilir.
Meditasyon zihni ve ruhu dinlendirmek, susturmak ve dingin bir duruma getirmek için kullanılırken, hipnoz zihni programlamak için kullanılır. Hem meditasyonda hem de hipnozda bir gevşeme durumu oluşturmak için benzer gevşeme teknikleri kullanılabilir ancak bundan sonraki süreç her ikisinde farklıdır.
Hipno meditasyon bir uzman eşliğinde önce hipnoz ile transa geçmeniz sağlanarak yapılır. Ardından meditasyon ile daha derine inmek mümkün hale gelir. Rehber danışanına olumlu olumlamalar verir ve sorunlarla ilgili bazı sorular sorar.
Hipno meditasyonu meditatif zihin durumuna yani bir tür zihin sessizliğine ulaşarak (trans) bilinçaltı zihnin telkinlere, imajinasyonlara açık ve oldukça duyarlı hale getirilmesi olarak tanımlayabiliriz.
İlgili 34 soru bulundu
Derin bir rahatlama ve sakin bir zihin üreten meditasyon, farkındalık yaratarak, odaklanmış dikkati teşvik etmeyi amaçlayan bir yöntem olarak tanımlanabilir. Meditasyon sırasında dikkati odaklar ve zihni dolduran ve gerilip strese neden olunan düşünce akışı ortadan kaldırılır.
Hipnoz, geçmişte yaşanan ve davranışlarımıza bilinç dışı etkide bulunan unsurlara dönüş sağlayan bir yöntemdir. Hipnoz uygulamasında kişinin bilinçaltı, kişinin kendi isteği doğrultusunda telkin alabilir hale gelmekte, yönlendirilebilmektedir. Hipnoz kesinlikle bir uyku süreci değildir.
Tek gereken sessiz bir alan ve her gün birkaç dakika zaman ayırmaktır. Başlangıç aşamasında meditasyona günde 10 dakika ayırmanız yeterli olabilir. Hatta alışma sürecinde günde iki kez beşer dakika da yapabilirsiniz. Alışkanlık kazanmak açısından tercihen her sabah aynı saatte meditasyon yapılması önerilir.
Hipnoz, bakışla, sözle veya bazı yardımcı nesneler kullanılarak, telkin ile oluşturulan özel bir bilinç hâlidir.
Uyku Öncesi Rutini: Yatakta meditasyon yapmayı bir uyku öncesi rutini haline getirmek, zihinsel olarak uyumadan önce rahatlamaya yardımcı olabilir. Her gece yatakta meditasyon yapmak, daha kaliteli bir uykuya geçişi kolaylaştırabilir.
Tüm insanlar hipnozdan yararlanabilir. Ancak hastaların küçük sayılabilecek bir kesimine hipnoz uygun bir tedavi tekniği değildir. Bunlar; şizofreni, paranoid bozukluk, mani, bunama, gibi beynin biyolojik hastalıkları ile zihinsel engelli olma durumlarıdır.
Bunlar psikolojik alt yapısı, eğitimi olmayan kişiler tarafından, ilgi çekme amacı ile sergilenen sahne gösterileridir. Hipnoz , Sağlık Bakanlığından sertifika almış, tıp doktorları ,diş hekimleri, klinik psikologlar tarafından uygulanabilir. Bunlar dışında kalan kişilerin hipnoz ile tedavi etme yetkisi yoktur.
Hipnoz sırasında bilinçaltı açık olduğu için kişi telkinleri direkt alır, bilinç dinlenme halinde olmasına rağmen alınan telkinlerin farkındadır. Herhangi bir bilinç kaybı olmaz, etrafta olanlardan haberdardır. Hipnozda herhangi bir kontrol kaybı yoktur, kontrol yine kişidedir.
Meditasyon yapmak günah değildir çünkü meditasyon bilimsel bir zihni dinlendirme tekniği olup, herhangi bir özel dine ait bir uygulama değildir.
Meditasyon için genellikle günde 2 defa 20 dakikalık bir süre önerilir ancak özellikle yeni başlayanlar için bu süre uzun olabilir. Bunun yerine dilerseniz 5 dakika gibi kısa bir süreyle başlayıp, ilerledikçe meditasyon sürenizi arttırabilirsiniz.
Türkiye'de bir çok hipnoz ile tedavi yapan kişi ve kuruluşlar bulunmaktadır. Bu kuruluşların büyük bir çoğunluğu İstanbul ilinde yer alıyor. İstanbul ilinde hipnoterapi ücretleri ortalama olarak ilçesine ve uzmanına göre 180TL ve 400TL arası değişkenlik göstermektedir.
Günümüzde sıklıkla başvurulan 5 adet hipnoz çeşidi vardır. Bunlar; kolektif hipnoz, sosyal hipnoz, grup hipnozu, oto hipnoz ve ilaçla hipnozdur. Söz konusu hipnoz çeşitleri uygulama alanları, hipnoz olacak kişi, hipnoz süresi ve kişilerin durumu ve uygulama alanına göre değişkenlik göstermektedir.
Genellikle sessiz, sakin bir ortamda; bilinç bulanık durumda yapıldığı düşünülse de hareketli ve bilinç tamamen açık durumdayken yapılan meditasyon çeşitleri de vardır. Meditasyonda amaç; varlığı hissetmek, zihne odaklanmak ve zihni anlamak, sonucunda ise iç huzura ve dinginliğe ulaşmaktır.
Meditasyonda amaç, dikkat ve konsantrasyonu artırarak zihnin iyileştirilmesini sağlamaktır. Bunun için zihinsel ve fiziksel teknikler bir arada kullanılır. Bu tekniklerin kombinasyonu sayesinde hem farkındalık artırılır hem de bireyin psikolojik açıdan kendini iyi hissetmesi sağlanır.
Son çalışmalar gösteriyor ki 2 haftalık bir meditasyon programı sonrası meditasyon beyinde etki gösterebiliyor ve bilişsel performansı artırıyor. Meditasyonun Beyin Üzerindeki Etkileri uzun vadede düzenli bir meditasyon programı uygulandığında -yaklaşık 8 haftada- kalıcı bir gelişim de sağlamış oluyor.
Hipnoz tehlikeli olabilir: Hipnozun kendisi zararlı değildir, bir yan etkisi yoktur.
Hipnoz bazı kişiler tarafından 'uydurma bir yöntem' ve hipnotize olduğunu söyleyen kişiler 'iyi oyuncular' olarak tanımlansa da, uzmanlar bu yöntemin gerçek ve uygulamaları olan bir yöntem olduğunu belirtiyorlar. Farmakoloji bilimi sayesinde ortaya çıkan bazı ilaçlar, maddeler 'hipnotik' olarak tanımlanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri