Hipotermi en çok soğuk hava koşulları ile soğuk suya girildiğinde oluşur. 37 °C olan normal vücut sıcaklığının, 35 °C'nin altına düşmesi durumunda meydana gelir. Vücut ısısı 32-35 derecede bilinç kaybı, daha aşağı düşüşlerde ölüm gerçekleşir.
10 °C'lik bir su sıcaklığı bir saat kadar kısa bir sürede ölüme neden olabilir ve donma noktasına yakın su sıcaklıkları 15 dakika kadar kısa bir sürede ölüme neden olabilir. RMS Titanic'in batması sırasında, -2°C suya giren çoğu insan 15-30 dakika içinde öldü.
Bir yetişkinin normal vücut ısısı yaklaşık olarak 37°C'dir. Bu ısı 35°C'nin altına düştüğünde Hipotermi ortaya çıkar. Hipotermi, vücudun uzun bir süre boyunca üretebileceğinden daha daha fazla miktarda ısı kaybetmesi sonucunda oluşur.
Vücudun karşı koyma mekanizmalarının yetersiz hale gelmesiyle birlikte vücutta ısı kaybı iyice artar ve hipotermiye bağlı belirtilerde şiddetlenme görülür. Şiddetli Hipotermi: Vücut sıcaklığının artık ölümcül derecede azalarak 28 derecenin altına kadar indiği hipotermi türüdür.
Vücut ısısı düşen bireylerin kalbi, sinir sistemi ve diğer organları normal faaliyet gösteremez. Hipotermi, zamanında tedavi edilmeden bırakılırsa kalp dolaşım ve solunum sisteminin tamamen bozulmasına ve sonunda ölüme yol açabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Bunların sonucu yine ölümdür. İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 65 oC sıcaklığa sınırlı bir süre, İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 120 oC sıcaklığa 15 dakika, İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 143 oC sıcaklığa 5 dakika, İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 177 oC sıcaklığa ise 1 dakika dayanabilir.
Hipotermi oluşmuş kişiler hemen oda sıcaklığında, kapalı bir yere alınmalı ve üzerindeki ıslak kıyafetler çıkarılmalıdır. Acil müdahale ile kişiyi battaniyeye sarmak, kafein ve alkol içermeyen sıcak içecekler içirmek gerekir. Vücudun, baş, ense, göğüs ve karın gibi orta kısımlarının ısıtılması gerekir.
Hipotermi belirtileri arasında genellikle ilk fark edilen şey titremedir. Titreme, vücudun soğuğa karşı otomatik olarak geliştirdiği savunması ve kendini ısıtma girişimidir. Bunun yanında ortaya çıkabilecek olan farklı semptomlar şunlardır: Bilinç kaybı
Hipotermideki sarsıntılar kalbi etkileyebileceğinden, hipotermi düşünülen kişiler çok sarsılmamalıdır. Etkilenen bölgenin ısıtılması için vücut ısısı (örneğin parmaklar koltuk altı ile ısıtılabilir) veya ılık su kullanılabilir. Gerektiğinde veya donma belirtileri düzelmezse hızlıca bir sağlık kurumuna başvurulmalıdır.
Öncelikle vücuttaki en zayıf halka olan el ve ayaklar üşümeye başlar. El ve ayaklardaki ten rengi yavaş yavaş kırmızılaşır. Genel ten rengi ise soluk bir hal alır. Vücut ısı kaybettikçe sinir sistemi sinyaller verir bu da vücudun kontrolsüz titremesine neden olur.
Bu yüzden, vücut ısısı düştüğünde ilk gözlemlenen bulgudur. Diğer belirtiler arasında; bilinç kaybı, geveleyerek konuşmak ya da mırıldanmak, hafıza sorunu, sakarlık, titreme, uyuşukluk, nefes almada yavaşlık, zayıf nabız, özellikle bebeklerde parlak, kırmızı ve soğuk cilt yapısı vardır.
Bir ısıtma lambası veya sıcak banyo gibi bir yöntem kullanarak hasta/yaralıyı yavaş yavaş ısıtın. Kollar ve bacaklar gibi uzuvları ısıtmaya çalışmayın. Uzuvları ısıtmak veya masaj yapmak kalbe ve akciğerlere ek yük oluşturabilir. Hasta/yaralının sigara içmesine kesinlikle izin vermeyin.
4- Ağır Hipotermi: Vücut ısısı 28 derece altındadır. Kişi koma haline geçer. Refleksler tamamen kaybolur. Kalp çalışması iyice bozulur, kalp ve solunum durması meydana gelir.
Hipotermi battaniyesi ısıtma yerine mevcut ısıyı muhafaza ederek yalıtım sağlama amacına yönelik olarak kullanılır. Ürün, temel olarak vücuda sarıldığı andan itibaren dışarıdaki havanın içeri geçmesini önleyerek çalışır. Böylece de vücudun ürettiği sıcaklık, bir ısı kaynağı olarak kullanılmış olur.
Hipotermi, hayatı tehdit eden boyutlarda asfiksiye maruz kalan yenidoğanlarda ilk efektif potensiyel nöroprotektif müdahaledir. Terapotik hipotermi, term veya geç preterm hipoksik iskemik infantlar da gelişmekte olan tedavi seçeneğidir.
Beden sıcaklığının 31 derece ve altına düşmesiyle donarız. Kişi komaya girer ve dolaşım ve solunum yetmezliğiyle ölüm oluşur.
Hipotermi en çok soğuk hava koşulları ile soğuk suya girildiğinde oluşur. 37 °C olan normal vücut sıcaklığının, 35 °C'nin altına düşmesi durumunda meydana gelir. Vücut ısısı 32-35 derecede bilinç kaybı, daha aşağı düşüşlerde ölüm gerçekleşir.
Vücut ısısı 37 dereceden 32-34 dereceye düşürülerek, yaşam destek ünitesine bağlı olan kişinin beyin hücrelerinin zarar görmesi engellenir.
Vücut ısısının normalin üzerine çıkması ateş olarak tanımlanır. Genel olarak makattan ölçülen normal vücut ısısı 36.4 - 37.6 Cº , koltuk altından ölçülen normal ısı ise 36.5-37.0 0C olarak kabul edilir.
Sıcak yiyecekler ve sıcak, tatlı sıvılar tüket.
Çünkü vücut onların ısısını emer. Herhangi bir sıcak yemek, ısınmaya yardımcı olacaktır. Ancak sıcak ve tatlı içecekler, hızlı bir şekilde hazırlanabilir ve içerdikleri şeker, sindirim (ve ısı üretimini beslemek) için gerekli ekstra kaloriyi verir.
Ateş düşürücü kullanılırken unutulmaması gereken bir nokta bu ilaçların hipotermi yapıcı etkisi olmasa bile yüksek doz kullanıldığında yan etkilerinin olabileceğidir, bu nedenle gerekli olmayan durumlarda ilaç kullanımından kaçınılmalıdır.
Yatakta dönüp durmak, gözünü kapatıp uykuya dalmaya çalışmak, her bireyin iş ve sosyal yaşamını olumsuz etkilemektedir. Sağlıklı ve kaliteli bir uyku için normalde ortalama 37 civarı olan vücut sıcaklığının, uyku sırasında 1-2 derece civarında düşmesi gerekir.
Vücut ısısının normal değeri gün boyunca değişiklik gösterir. Sabahları daha düşük değerlerden öğleden sonra ve akşamları daha yüksek değerlere doğru kayar. Normal şartlar altında 37 °C ortalama değer olarak kabul edilse dahi, 36.1 dereceden 37.2 dereceye kadar değişen değerler de normal kabul edilebilir.
Hipotalamustaki ısı düzenleme merkezleri tarafından vücut ısısı ayarlanır. Burada sinirsel geribildirim mekanizmaları ile düzenlenir. Hipotalamusta preoptik alan olarak adlandırılan bölgedeki nöronların, ısı reseptörü gibi işlev gördükleri düşünülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri