Dentin canlı bir yapıdır ve % 70'i mineral tuzları; % 20si organik madde ve % 10'u da sudan oluşur. Dentinde çok sayıda kanalcık içerir. Bu kanalcıkların içi diş özü sinirindeki dentin yapıcı hücrelerin uzantıları olan iplikçilerle doludur.
"Dişlerimiz canlı birer yapıdır. Diş mine, dentin, sement ve pulpadan oluşur. Mine, vücuttaki en sert maddedir, dişlerimizi dıştan koruyucu bir katman olarak çevrelerler. İçinde sinir hücreleri olmadığı için duyarlı değildir.
Dentin dişin mine yada sement ile pulpa arasındaki bölümüdür. Dentin, sarımsı beyaz renkte, ışığı yarı geçirgen özelliğe sahiptir. Sertliği mineden daha az ancak kemik ve sement dokusundan daha fazladır. Dentin sertliği mineye göre daha az olmasının sebebi mineye göre daha az remineralize bir doku olmasıdır.
Dişin minesi yani dişinizin sert dış tabakası, kalsiyum fosfat gibi minerallerden oluşur. Diş minesi, kemikten daha serttir. Aslında, vücudunuzdaki en sert maddedir. Bununla birlikte, kemiklerin aksine, diş minesi herhangi bir canlı doku içermez.
Yeni bir tedavi
Araştırma ekibinde yer alan Profesör Paul Sharpe, BBC'ye yaptığı açıklamada "Sünger çözünebilir, işin en önemli noktası bu" diyor. "Süngerin yerleştirildiği yer minerallerle doluyor, neticede dentin kendini yeniliyor, böylece ileride değiştirmeniz gerekecek bir dolguya gerek kalmıyor" dedi.
İlgili 35 soru bulundu
Dentin tabakası içerisinde sinir uçları ve sıvı barındıran mikroskobik kanallarla kaplıdır. Böylece dişleriniz çürüdüğünde acı hissedebilirsiniz. Sonuç olarak, başta da belirttiğimiz gibi, dişler kemik değildir.
Diş minesinin kendini onaramıyor olmasının nedeni ise ameloblast hücrelerin dişin patlamasıyla birlikte ölmesidir. Yerine yeni hücreler oluşmadığından diş minesinin de kendini onarması mümkün olmaz. Bu tabakada aşınma meydana gelmesi halinde mutlaka diş hekimi tarafından tedavi edilmesi gerekiyor.
Dentin, taç kısmında mine; kök kısmında da sement ile örtülüdür. Dentin canlı bir yapıdır ve % 70'i mineral tuzları; % 20si organik madde ve % 10'u da sudan oluşur.
Kemikler canlı mıdır? Kesinlikle evet.Tonlarca yaşayan hücre onların büyümesine ve kendini onarmasına yardım eder. Vücudumuzdaki diğer hücreler gibi, kemik hücreleri de yaşamını sürdürmek için kan hücrelerine bağlıdır.
Kemik Tozları ( GREFTLER ) Nasıl İmal Edilir? Kemik tozları hayvanlardan elde edilir. Özellikle büyük baş sığır ya da binek hayvanı olan atlardan sağlanır. Yani hayvanların belirli bölgelerinden elde edilen kemikler birçok aşama ve sterilizasyon işlemlerinden geçer.
Kompakt kemikten daha sert olan dentin; strüktür, gelişme ve kimyasal yapı bakımından kemiği andırır. Sert ve kırılgan olan minenin aksine hafif deformasyonlara karşı koyabilir ve çok elastiktir. Dentin dokusu, mine dokusuna nazaran daha az mineralize olup daha az kırılgandır.
Dentin, yaşam boyunca pulpal duvarda dizilmiş odontoblastlar tarafından üretilir. Bu süreç dişin gelişimi esnasında mine-dentin birleşim Gölgesinde başlar. Odontoblastlar önce predentin adı verilen ve daha sonra mineralize olan kolajenöz bir matriks meydana getirirler.
5. Bozuk dentin, X kromozomuna bağlı baskın bir alelle kalıtılan bir hastalıktır (XD).
Dayanıklılığına ve sertliğine karşın, bireyin ömrü boyunca yıkılıp yeniden yapılan, canlı ve dinamik bir dokudur. Bütün bu özelliklere sahip olan kemik, cerrahi müdahaleyle şekli değiştirilebilen tek dokudur. Endokrin, metabolik ve beslenmeye bağlı olarak belirgin bir şekilde etkilenir.
Yapılan incelemelerde kemiklerin ağırlığı insan vücut ağırlığının 'i kadardır. Genel anlamda bir ortalama alındığında insanlarda bulunan kemikler 5 ile 6 kg arasındadır. Toplam 260 kemiğin ağırlıkları 5 ile 6 kilo arasında değişebiliyor.
Dişlerden sonra vücudun en sert yapısı olan kemikler, erişkin bir insan vücudunun ağırlığının yaklaşık %15'i kadar olup, toplam ağırlıkları yaklaşık 5-6 kg. civarındadır. Canlı kemik dokusu beyaz renkte görülür.
Normal olarak dişin görünür dental kısmıdır ve ve mutlaka alttan dentin ile desteklenmelidir. Minenin yüzde doksanaltısı mineralden geri kalanı ise su ve organik maddeden oluşur. Minenin normal rengi açık sarıdan grimsi beyaza kadar çeşitlilik gösterir.
Dişlerin ilk önce insizal/tüberkül bölgelerinde mine ve dentin salgılanır, daha sonra kole bölgesine doğru (diş tipine bağlı olarak) yapım devam eder.
Amelogenin diş minesinin gelişiminde bulunan düşük moleküler ağırlığı olan bir proteindir ve hücrelerarası madde proteinleri ailesindendir. Gelişmekte olan mine %30 proteinden oluşur ve bu proteinlerin % 90'ı amelogenindir.
Diş Şeffaflaşması Nedenleri
Dişlerimizin en dış katmanında bulunan diş minesi dişlerimizi korumakla görevlidir. Bazı sağlık koşulları ve tükettiğimiz yiyecek ve içeceklerden kaynaklı olarak diş minesi yavaş yavaş aşınabilir. Bu aşınmalar yüzünden de dişleriniz zamanla şeffaf bir görünüme ulaşır.
Diş aşınması; diş minesinin kaybıdır ve asite maruz kalmaktan dolayı kaynaklanır. Mine aşınırsa; dişin dentin dokusu açığa çıkar ve hassasiyete sebep olur. Vücudun kemik ve kas gibi bölgelerinden farklı olarak, diş minesinde yaşayan hücre yoktur. Yani, diş minesi bir defa yok olduğunda, vücut onu yeniden oluşturamaz.
Dentin çürüğü diş çürümesi çeşitlerinden birisi olarak öne çıkar. Ağız bakımının yeterli olmadığı durumlarda, dentin çürümesi görülebilir. Diş çürümesi, ağızda bakterilerin artması ile ortaya çıkar. Bu bakteriler, alınan besinler ile birleşerek çürümeyi başlatabilir.
Asitli bir şey içtikten ya da yedikten sonra dişlerin fırçalanması için en az bir saat beklenmelidir. Bu, dişlerdeki mineral içeriklerinin tekrar üretilmesine zaman vermektedir. Florürlü diş macunu ile dişler gündüz ve gece en az bir kez fırçalanmalıdır.
Dişin pulpa kısmında yoğun olarak sinirler ve damarlar bulunur. Dişlerin çıkması ve gelişiminde önemli bir rol oynayan olan pulpa, dişe ait problemlerin kişi tarafından ağrı olarak hissedilmesinde önemli bir yere sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri