Şu an ki borsa sistemi İslami sisteme aykırı olarak görmektedir. Borsa sistemini kumara sistemine benzetmektedir. Hisseler hayali ve hakikatte olmayan, sanal bir düzenlemeler olduğu için borsadaki işlemlere olumlu bakmamaktadır. Hakiki işler ve bu işler de İslam dinine aykırı işler yapmıyorsa caiz olarak görmektedir.
Sual: Borsaya girmek, alım satım, yatırım yapmak caiz mi? Caizdir. Hisse senedi almak, bir şirkete ortak olmak demektir; fakat kumar oynar gibi, sürekli bununla meşgul olmamalıdır.
- Devlete savunma sanayisinde hizmet eden bir kurumun borsa üzerinden hisseleri alınabilir mi? Değerli kardeşimiz, Üretilmesi, alınıp satılması caiz olan bir üretim şirket veya kuruluşunun hisse senetlerini almak ve satmak caizdir.
Yani dine aykırı ticaret yapan kuruluş ile kurumların hisse senetlerini almak ve satmak, ayrıca tamamıyla faize odaklanmış olan hisselerin de alım ve satımını yapmak dinen caiz olmamaktadır. HALKA ARZ HARAM MI? Katılım endeksi dışında kalan hisse senetlerinin halka arzları haram olmaları muhtemeldir.
Temettü almak caiz mi? Temettünün caiz olup olmaması, temettüyü verecek olan şirketin faaliyetleri ile alakalıdır. Eğer temettü veren şirket, Borsa İstanbul'da açıklanan katılım endeksi kriterlerini karşılıyor ise temettünün caiz olacağı değerlendirilmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
THY enerji endeksine uygun olan halka arzlar arasında yer alıyor. Helal hassasiyeti olan borsa yatırımcıları için uygun olduğu değerlendirilmektedir. Buna göre THY katılım endeksine uygundur.
Finans kurumları faizsiz sistemle çalışan kurumlardır. Bu bakımdan bu kurumların hisse senetlerini almak caizdir.
Nihat Hatipoğlu'na göre borsa haram mı? Nihat Hatipoğlu'na göre borsa işlemleri borsa da risk edilme imkanı vardır. Ve borsada yatırım yaparken sermaye hareketi yaparken üzerine yatırım yaptığınız şirket İslam'a aykırı işler yapıyorsa haram kılınmaktadır.
Özetle, faiz alışverişi olan işlemlerde buna bir şekilde yardımcı olmak caiz değildir. Bu itibarla temsil ettiği servetin meşru olduğu hisse senetlerinin alınıp satılmasına dikkat edilmesi kaydıyla, borsada memur ya da işçi olarak çalışmakta bir sakınca olmaz.
Diyanet İşleri Başkanlığı “Altına yatırım yapmak haram değildir,” dedi. Nedenlerini ise şöyle açıkladı: “ Kural olarak bedeli peşin olarak ödenerek ve herhangi bir faiz uygulanmadan, bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak caizdir.”
BORSA HARAM MI, CAİZ Mİ? İslami ölçülere göre helal bir işle uğraşan bir ticari merkezin veya müessesenin ortağı olmak şeklinde tanzim edilmiş olan senetlerinden satın almak bir anlamda kar ve zararına ortak olmak anlamına geldiği için dinen sakıncalı değildir.
İster ulusal ister uluslararası olsun; şirketin meşguliyet alanı dinen yasaklanmış işler olmadıkça, meşru şekilde üretim veya ticaret yapan bir şirketin çıkardığı hisse senetlerinin alınmasında dinen bir sakınca yoktur.
"Sonuç olarak, sermayesinin çoğunluğu İslami açıdan problem teşkil etmeyen, hizmet ve üretim alanları İslam'ın meşru gördüğü alanlar olan şirketlerin borsadaki hisselerinin her türlü manüpilasyondan uzak kalınması şartıyla alınıp satılması caizdir."
BORSA VE HALKA ARZ GÜNAH MI, CAİZ Mİ? Borsaya girmek, alım satım, yatırım yapmak caizdir. Hisse senedi almak bir şirkete ortak olma anlamına gelmektedir. Fakat sürekli olarak bu konularla ilgilenmemeli, kumar oynar gibi sürekli bu konularla meşgul olunmamalıdır.
Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan kripto paraların kullanımı caiz değildir.
Finansman Kaynağı
Diğer bir finans kaynağı olan borçlanma yöntemine göre ise halka arz şirketin nakit akışını zorlayacak anapara ve faiz benzeri geri ödeme zorunlulukları olmayan bir kaynaktır.
Dolayısıyla, Türk lirası, dolar ve altının, peşin olmak şartıyla karşılıklı değiştirilmeleri caizdir. Bu itibarla, herhangi bir faizli işlem yapmadan ve bedeller peşin olarak ödenmek üzere bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak ya da kâr etmek amacıyla döviz ve altını alıp-satmak caizdir.
Günümüzde hisse senetlerinin alınıp satılmasını sağlayan sistem, BİST adı verilen Borsa İstanbul kanalından gerçekleştirilir. Borsada işlem yapmak, bankalar ve borsa aracı kurumları tarafından gerçekleştirilir. Borsada alınan hisse senetlerinin satış işlemleri için de yine aynı kanal kullanılır.
Borsada işlem yapmanız için bir bankada vadesiz hesabınız ya da aracı bir kurumda paranız olmalıdır. Bunun için en çok tercih edilen kanallar ise bankalardır. İşlem yapmak için vadesiz hesabınızın olduğu bankaya giderek "Yatırım Hesabı" açtırmak istediğinizi beyan etmeniz gerekir.
Şirketin faiz, içki imali ve ticareti, karaborsacılık, hile, yalan ve aldatma gibi dinen haram vasıtalarla kazanç sağlaması hâlinde, hisse senetlerini alıp satmanın ve bundan gelir elde etmenin haram ve günaha iştirak etmek olduğundan caiz olmayacağı bildirilmiştir.
İslam fıkhı açısından açığa satış işlemleri; sahip olunmayan hisselerin satışını konu edinmesi, hisselerin borç işlemlerine konu olabilecek mislî bir mal olmaması veya borç olarak alınan hisseler karşılığında talep edilecek fazlalığın faiz yasağını ihlal etmesi sebebiyle caiz değildir.
İslam dünyasında ve Batı'da çalışan, faize ve harama bulaşmayan yatırım fonları da vardır; ama Türkiye'deki yatırım fonlar faizden arındırılmış değildir. Bu sebeple yatırım fonlarına katılarak buradan gelir elde etmek caiz değildir.
Söz konusu faizsiz yatırım fonlarında danışma kurulu onayından geçen, alım satımının İslam dinine göre caiz olduğuna karar verilmiş, faizsiz ve katılım bankacılığı ilkelerine uygun olduğu konusunda görüş alınmış enstrümanlara yatırım yapılmaktadır.
Sertifika, mevcut olan fiziki altını temsil ediyor. Sertifika sayesinde altın piyasada işlem görüyor ve ekonomiye katkı sağlıyor. İşte bu çerçevede sertifika alım satımı caizdir.
Evet, katılım bankacılığına uygun şirketlerin hisselerinden oluşan endekste işlem yapmak caizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri