Anonim şirketlerde paylar için pay senedi veya pay ilmühaberi çıkarılmamışsa, borçlunun şirketteki payı icra dairesi tarafından şirkete tebliğ olunarak haczedilir. Bu haczin şirket pay defterine işlenmesi zorunludur; ancak haciz, şirket pay defterine işlenmemiş olsa bile şirkete tebliğ tarihinde yapılmış sayılır.
Bir anonim şirketin nama ya da emre yazılı hisse senedi çıkartmış olması durumunda bu senetlerin ortağın kişisel borçlarından dolayı haczi mümkün bulunmaktadır.
e-Haciz genelde banka müşterilerinin hesaplarında bulunan mal varlıklarına el konulması anlamına gelir. Fakat devletin devreye girdiği ve ciddi borçların olması durumlarında, fiziksel mal varlıklarına da el konma durumları söz konusu oluyor.
Şirketlerde hisse haczi, icra dairesi tarafından şirkete yapılan tebliğ ile yapılmaktadır (İİK m.94). Haciz işlemi için icra memurunun bizzat şirkete gitmesine gerek yoktur. Şirkete ortağın hissesine haciz konulduğuna dair bir ihbarnamenin tebliği gerekli ve yeterlidir.
2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu m.82/1-1'e göre; “Devlet malları ile mahsus kanunlarında haczi caiz olmadığı gösterilen mallar” haczedilemez. Devlet aleyhine icra takibi yapılabilir, ancak devlet malları haczedilemez.
İlgili 32 soru bulundu
1.1-Halka Açık Olmayan Anonim Şirketlerde Hisse Senedi Haczi
Bir anonim şirketin nama ya da emre yazılı hisse senedi çıkartmış olması durumunda bu senetlerin ortağın kişisel borçlarından dolayı haczi mümkün bulunmaktadır.
Sermaye şirketlerinde ortakların sahip olduğu şirket hisseleri, mali bir değer ifade etmeleri sebebiyle haczi kabil mal ve haklar arasında kabul edilmektedir. Bu bağlamda, ortakların kişisel alacaklıları da, borçlu ortak aleyhine genel haciz yolu ile veya rehnin paraya çevrilmesi yolu ile icra takibi başlatabilirler.
Kişilerin Vergi Dairesi veya Sosyal Güvenlik Kurumu'na ait borçları için maaş, banka hesaplarındaki para, altın, fon, hisse senedi ve döviz gibi maddi mal varlıklarının elektronik ortamda bloke edilebilir.
E-haciz sistemi ile borcun tahsil edilmesi için borçlu kişinin dijital varlıklarına el konulabilir. Eğer bir kişi veya kuruma e-haciz uygulanırsa borçlunun banka hesabı, yatırım hesabı gibi dijital ortamdaki varlıkları bloke edilebilir.
Haciz işlemi, borçlunun borcunu tamamen ödemesi veya mahkeme kararıyla kaldırılabilir. Haciz işleminin kaldırılması için alacaklının talebi üzerine mahkeme kararı gereklidir. Borçlunun alacağını tamamen ödemesi durumunda, alacaklı veya icra dairesi bu durumu mahkemeye bildirerek haczi kaldırabilir.
İcra ve İflas Kanunu md. 78'e göre haciz talebi kanuni müddet içinde yapılmaz veya geri alındıktan sonra bu müddet içinde yenilenmezse dosya işlemden kaldırılır. Haciz talep etme hakkı, ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren bir yıl sonra düşer.
e-Haciz borcumu ödemezsem ne olur? Tarafınıza uygulanan haciz miktarı ödenmediği takdirde banka ya da alacaklı olan kişi haciz işlemlerini başlatır. Bu hukuki süreçte banka 90 gün içerisinde borcun ödenmesini talep eder. Doksan gün içerisinde ödeme gerçekleştirilmezse, haciz işlemi başlatılır.
Elektronik haciz işlemi banka hesaplarınızda bulunan; para, altın, döviz, fon, hisse senedi gibi tüm mal varlığınıza el koyulması şeklinde uygulanıyor. Borcunuza göre ev ve araba gibi mal varlıklarınıza da elektronik haciz işleminde devlet tarafından el koyulabiliyor.
Blokaj, hisse senetlerinin belirli bir dönem boyunca herhangi bir işlem görmesini engellemek için konulur. Bu süre zarfında yatırımcılar, bloke edilmiş menkul kıymetleri satamaz veya transfer edemezler. Bloke edilmiş menkul kıymetleri satabilmek için öncelikle blokajın kaldırılması gerekir.
Hisse senedi alımı için talimat verdiğinizde, alım işleminin tamamlanması adına gerekli olan miktar “bloke” olarak işaretlenir. Bu durum, işlemin tamamlandığında paranın kullanılabilir kılınması amacıyla gerçekleşir.
Bu nedenle, borç para ile yapılan bir yatırım, kayıpların daha büyük olmasına ve borcun geri ödenmesi konusunda zorluk yaşanmasına neden olabilir. Sonuç olarak, borç para ile borsada işlem yapmak, yüksek risk içeren bir strateji olduğu için tavsiye edilmez.
Hisse senetlerine MKK üzerinden blokaj koymak, yatırımcıların hisse senetlerini güvence altına almak veya işlemleri engellemek için kullandıkları bir yöntemdir. Blokaj koymak için öncelikle MKK'ya başvuru yapmak ve belirli bir süre seçmek gereklidir. Ayrıca, blokaj işlemi için belirli bir ücret ödenmesi gerekmektedir.
Bir Saklama Kuruluşu nezdinde adınıza saklamada bulunan varlıklarınızı Bankamız aracılığıyla Borsa'da satmanız durumunda, takas tarihinde Bankamızın teslim yükümlülüğü sona erinceye kadar Banka, bu varlıkları işlem tarihinde Banka hesabına virman ettirmeye veya üzerine bloke koydurmaya yetkilidir.
İcra hukuku kapsamında borçlunun maaş hesabının haczedilmek istenmesi durumu buna bir istisna getirmektedir. Maaş hesabına haciz konulması, borçlunun geçimini sağlama imkanını elinden aldığı için, bu hesaba haciz uygulanamaz.
Blokeli tutarı hesabınıza ait olan bankanın müşteri hizmetlerini arayarak kaldırabilirsiniz. Ancak bloke kaldırma işleminin yapılmasına engel olan durumlarda blokeyi kaldırmak için banka şubesine gitmeniz gerekir. Şubeye gittiğiniz zaman yapılan inceleme sonrasına blokeyi kaldırmak mümkündür.
Menkul kıymet yatırım ortaklıkları hisse senetleri alım satım kazançları %10 oranında stopaja tabidir. (Ancak bu hisse senetleri 1 yıldan fazla süre ile elde tutulursa stopaja tabi değildir). Stopaj nihai vergidir.
e-Haciz devlete karşı ödenmemiş borçların tahsil edilmesi için başlatılan elektronik varlıklara el koyma sürecine verilen isimdir. Devlete ödenmemiş borçlar, kamu alacakları ya da bireysel alacaklar e-Haciz sürecinin başlamasına yol açabilir. e-Haciz sürecinde borçlu tarafın maaşı bloke edilir.
İcra İflas Kanunu 89.maddesi gereğince kripto borsa piyasalarına haciz ihbarnamesi gönderilerek borçlunun hesaplarına haciz işlemi uygulanmasını ve bu şekilde haciz işleminin tatbik edilmesini isteyebileceklerdir.
Eğer mirasçı, reddi miras işlemi yaptıysa miras hissesi üzerinde haciz konulması mümkün değildir. Bunun için miras gerçek reddi uygulaması işleme alınır. Miras bırakanın ölümünden sonra gerçekleşebilecek bu işlem ile mirasçılar tarafından başvuruda bulunarak miras reddedilir.
6183 sayılı Kanunun 74/A maddesi kapsamında tahsil dairesine gerekli ödeme yapıldıktan sonra, mal üzerindeki hacizler kaldırılacaktır. Mahcuz mala birden fazla tahsil dairesince haciz tatbik edilmiş olması durumunda, ilk haczi tatbik eden tahsil dairesinin bildirimi üzerine diğer dairelerce de hacizler kaldırılacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri