Alım-satım işleminizin gerçekleşmesinden iki iş günü sonra para ve hisse senedi transferiniz gerçekleşir (takas). Paranız 2 günlük süre için blokeye alınır; fakat bu sürede paranızı günlük repo veya fonla değerlendirebilirsiniz. Gün içerisinde verilen borsadaki emrin iptalinde Emir iptal ücreti kesilmektedir.
Borsada alış ve satış işlemleri takas esasları doğrultusunda gerçekleştiği için bugün sattığın hissenin takası normal şartlarda yani Borsa İstanbul'da 2 iş günü sürer. Bu yüzden Midas'ta gördüğün nakit bakiye, o an banka hesabına çekebileceğin miktarı ifade eder.
Alış işlemi gerçekleştikten sonra paylar, satış işlemi gerçekleştikten sonra da satış tutarı yatırım hesabınıza 2 iş günü sonra geçmektedir.
Satılan hissenin hesaba geçebilmesi için Takasbank düzenlemeleri gereği satış yapılan işlem günü sonrası ikinci işlem günü hesaba paranın geçmesi gerekmektedir. İşlem gününde satış yapılan hissenin satış saatinin de önemi bulunmamaktadır. Yani işlemin herhangi bir saatte yapılması yeterlidir.
Ne Zaman Kaldırılabilir? Yatırımcı blokajı her gün 21:00 – 08:00 saatleri arasında konulabilir. Konulan blokajlar, her gün ve her an çözülebilir. Blokaj saatleri, MKK tarafından önceden bildirilmeksizin ve duyurulmaksızın değiştirilebilir.
İlgili 26 soru bulundu
MASAK BLOKE NE ZAMAN KALKAR
MASAK tarafından hesaba koyulan blokenin ne zaman kalkacağına ilişkin kanun ve diğer mevzuatlarca düzenlenen süre 7 işgünüdür.
Blokeli tutar bir ödemenin yapılması için kesilen tutar anlamına gelir. Örneğin kredi ödemesi olan birisinin hesabında para durumu yoksa maaşı yatınca kredi miktarı kadar tutar otomatik olarak kesilir. Buda blokeli tutar anlamına gelir.
Alım-satım işleminizin gerçekleşmesinden iki iş günü sonra para ve hisse senedi transferiniz gerçekleşir (takas). Paranız 2 günlük süre için blokeye alınır; fakat bu sürede paranızı günlük repo veya fonla değerlendirebilirsiniz.
Satılan hissenin hesaba geçebilmesi için Takasbank düzenlemeleri gereği satış yapılan işlem günü sonrası ikinci işlem günü hesaba paranın geçmesi gerekmektedir. Çarşamba günü işlem gününde satış yapılan hissenin satış saatinin de önemi bulunmamaktadır.
Piyasalarda işlem yaptığınız zaman bunu takas olarak gerçekleştirirsiniz ve işlemleriniz Takasbank tarafından gerçekleştirilir. Yaptığınız takas işlemi, para ile hisse senedini takas etmekten ibarettir. T+1 işlemin gerçekleştiği günden bir gün sonrasını, T+2 ise 2 gün sonrasını açıklamak için kullanılır.
Hisse Senedi Satımı
Gün içinde alım emri verdiğiniz ve gerçekleşen işlemleriniz karşılığında gelen hisse senetlerinizi de anında satışa yazabilirsiniz.
Hesabınızda alım yapmak istediğiniz hissenin değeri kadar nakdiniz veya brüt takas hisse kapsamında olmayan bir hisseden alacağınız olmalıdır. Kredili ve kaldıraçlı işlem yapılabilir. Aynı gün içerisinde al-sat yapılamaz. Alımını yaptığınız hisse senedini en az bir gün boyunca elinizde tutmanız gerekir.
Borsada “T2” kavramı da zamanı ifade eder. “T” aynı günü gösterirken, “T+2” işlem yapılan günden 2 iş günü sonrasını ifade eder. Yani, işlemi Pazartesi günü yaptıysanız, Çarşamba günü gerçekleşeceğini gösterir. Bir hisse senedini “T” gününde bozduğunuzda, “T+2” gününde bakiyenin hesaptan çekilebilir hale gelir.
Alım-satım işleminizin gerçekleşmesinden iki iş günü takas gerçekleşir.
Bakiyeniz T1 gününde hesabınızda görünecektir. Bununla hisse alımı yapabilirsiniz ancak nakit çekimini yapamazsınız. T2 gününde ise bakiye nakit çekimine de açık hale gelecektir. Çünkü satış işlemi gerçekleşmiş ve borsa tarafından belirlenen süre dolmuştur.
*BIST: Pay Piyasasında Emir İptali, Fiyat Kötüleştirme ve Miktar Azaltımı (İAK) ücret kalemlerinin %20 oranında artırılmasına ve VİOP'ta yüz binde 1 (0,00001) olarak uygulanan iradi emir iptal ücreti oranının %20 oranında artırılarak yüzbinde 1,2 (0,000012) olarak belirlenmesine karar verilmiştir.
Gün İçi Emir (GÜN): “Gün” emri, borsada hisse senedi alırken veya satarken kullanılan bir emir türüdür. Gün emri verildiğinde, emir yalnızca o gün için geçerli olur ve gün sonunda otomatik olarak iptal edilir. Yani, emir gün boyunca aktif kalacak ve işlem gerçekleşmediği takdirde gün sonunda geçersiz hale gelecektir.
Bu anomalinin geçerli olduğu piyasalarda genellikle hisse senedi getiri- leri haftanın ilk işlem günü olan Pazartesi günü düşük olmakta, his- se senedi fiyatları düzenli bir şekilde Pazartesi günleri bir önceki gü- ne göre düşmekte, Cuma günleri ise bir önceki güne göre önemli oranda yükselmektedir.
Amerikan borsalarında, toplam varlıkları 25 bin doların üzerinde olmayan kullanıcılar “ABD regülasyonları” çerçevesinde son 5 borsa işlem günü içerisinde yalnızca 3 kere Günlük Al/Sat yapma hakkına sahiptirler. Bu kısıtlamaya “Günlük Al/Sat Kuralı” veya kısaca “PDT Kuralı” adı verilir.
T+1 NEDİR? T+1 kavramı ise gerçekleştirilen işlemler sonrasında kullanılabilecek nakit tutarın ya da bakiyenin çekilebileceği zamanı göstermektedir. Burada gün kavramının iş gününü ifade ettiği unutulmamalıdır.
Hisse satışlarınızın bedeli BIST işleyişi gereği 2 işgünü sonra çekilebilir bakiyenize yansır.
T+1, hisse senedi alım-satım işleminin gerçekleştiği günü ifade ederken, T+2 ise hisse senedinin teslim edilmesi gereken tarihi ifade eder. Bakiyenin eksi olması ise genellikle hesapta yeterli miktarda nakit veya hisse senedi olmaması durumunda meydana gelir.
Temel anlamda bloke, banka hesabına değil; hesap içerisindeki paraya konulur ve hesapta bulunan paranın harcanmasına kısıtlama getirir. Hesap blokeleri, borç sebebi dışında banka kredi borçları, iflas, kefaret, kredi teminatı, vergi borcu, sermaye artırımları gibi sebeplerden ötürü de gerçekleşebilir.
Bir hesap bloke konulduğunda, genellikle bu hesaba yatan maaş gibi düzenli ödemeler de etkilenir. Bloke durumunda, hesaba gelen para çekilemez ve hesap sahibi bu miktarı kullanamaz. Blokenin sebepleri genellikle hukuki ya da finansal sorunlar olup, borçlar ödenmeden veya yasal süreç tamamlanmadan bloke kaldırılmaz.
Hisse senedi alımı için talimat verdiğinizde, alım işleminin tamamlanması adına gerekli olan miktar “bloke” olarak işaretlenir. Bu durum, işlemin tamamlandığında paranın kullanılabilir kılınması amacıyla gerçekleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri