Hisseli taşınmazın tüm hisseleri birlikte satılabilir. Hisse sahiplerinin, gayrimenkulün satışı konusunda ortak karar vermeleri ve satış için tapuda hazır bulunmaları gerekir. Tüm hisse sahiplerini temsil edecek bir avukata vekalet verilerek de tapu devri gerçekleştirilebilir.
Hisseli Tapu Habersiz Satılabilir Mi? Hisseli tapu, yasal olarak hissedarların rızası olmadan satılabilmektedir. Bir hissedar, hissesini istediği kişiye satabilir ve bu durumda diğer hissedarların bilgisi veya rızası gerekli değildir. Ancak bu durum, hisseli tapu sahipleri arasında çeşitli problemlere yol açabilir.
Hisseli tapu sahipleri payını diğer kişilere dilediği şekilde satabilecek olsa da diğer pay sahipleri satış bedelini ödemek suretiyle payları iade alabilecektir. Bu sebeple gayrimenkul üzerinde sahip olunan payların satışı zorlaşmakta ve olduğundan daha düşük meblağlar karşılığında satılabilmektedir.
Arsa paylı mülkiyet ise hissedar kendi payını bağımsız olarak satabiliyor. Ancak önalım hakkına sahip olmaları nedeniyle önce diğer hissedarlara haber vermek gerekiyor. Hissedarlardan almak isteyen olmazsa hissedar payını üçüncü kişilere satılabilir. Elbirliği mülkiyette ise ortaklardan biri hisse satışı yapamıyor.
Hisseli tapunun satışının önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Satış Noter'de yapılan sözleşme ile yahut tapu sicilinde gerçekleştirilecektir. Ancak burada diğer pay sahiplerinin bir önalım / şufa hakkına sahip olduğunun bilinmesi gerekmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Hissesini satma niyetinde olmayan hissedarlar satış iptali davası açabiliyor. Anlaşmanın sağlanmaması halinde hissedarların biri taşınmaz malın satılması için 'İzale-i Şuyu' davası açabilir.
Bir kişi mirasta pay sahibi olmayan üçüncü bir kişiye kendi payını devredebilir.
Hisseli tapunun satışı müstakil tapu satışları kadar kolay değil. Satış işleminin gerçekleşmesi amacıyla öncelikle tüm hissedarların hisselerini satması için tapuya gitmesi gerekiyor. Hissedarlar tapuda yer almayacaksa birbirlerine veya avukatlarına vekalet vermesi gerekiyor.
Taşınmazda hissesi bulunanların hepsi tüm hisselerini 3.kişiye satarak tapuda devir ederler. Bu durumda yeni malik tek tapuya sahip olur. Taşınmazın hisseli malikleri kendi aralarında bir kimseye hisselerini satarak tapuda devir ederler ve böylece bütün hisseleri satan olan hissedar bu taşınmazın tt tapu sahibi olur.
Taşınmaza elbirliği ile sahip olan hissedarlar arasında anlaşmazlık bulunması halinde ise her bir hissedar mümkün olması halinde iştirak halinde mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesini, mümkün olmaması halinde ise ortaklığın giderilerek taşınmazın satışını dava edebilir.
HİSSELİ TAPU HABERSİZ SATILABİLİR Mİ? Hisseli tapu, yasal olarak hissedarların rızası olmadan satılabilmektedir. Bir hissedar, hissesini istediği kişiye satabilir ve bu halde diğer hissedarların bilgisi ya da rızası gerekli değildir. Ancak bu durum, hisseli tapu sahipleri arasında pek çok problemlere neden olabilir.
Tapu senedi, ipotek belgesi, taşınmazın tapu kaydı ve hisseli taşınmaz tapu kayıtları, yeni yılın ilk yarısından itibaren tapu müdürlüklerine gitmeden "e-devlet" üzerinden alınabilecek.
Oysa hisseli taşınmaz almak her zaman risklidir. Birden çok kimsenin sahibi olduğu taşınmazdan bir hisse satın almak aynı zamanda Şufa Hakkı (Önalım) ile hisseniz elinizden alınabilir. Genelde gayrimenkul alırken gerçek satış bedeli gösterilmemekte emlak vergisi değeri üzerinden işlem yapılmaktadır.
Eğer, mülkiyet türü elbirliği ise; yani hisse sahiplarinin adları ve hisse miktarları işlenmişse satış diğer hissedarların da onayı alınarak yapılıyor. Taşınmaz herkesin adına tescil edilmişse; kendi adına tesçil edilmiş müstakil hissesini diğerlerine danışmadan satabilir.
Miras kalan arsanın hisseli olma durumunda ise satış şekli hissedarların oy çoğunluğu ile belirleniyor. Oy çoğunluğu sağlandığı taktirde arsa satışı nakit ya da kat karşılığı olarak yapılabiliyor. Mirasçı kendi hissesini 'gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi' ile satabiliyor.
Hissedarlar kendilerinden habersiz bir şekilde tapunun hissesinin üçüncü bir kişiye satıldığını öne sürerek tapu devrinin iptalini isteyebilirler. Bu durumda mahkeme tapu tescil işlemini iptal edecektir.
Hisseli tapunun bölünebilmesi için tapu kütüğünde yapılan ayırma işlemi olarak bilinen ifraz yönteminin uygulanması gerekir. Hisseli tapu ayırma işlemine ifraz denirken tapuları birleştirme işlemini tevhid denir. Bir taşınmaz üzerinde birden fazla kişinin olması durumunda hisseli tapu ayırma yöntemi uygulayabilirsiniz.
Hisse sahiplerinin isteği üzerine hisseli tapudan bireysel tapuya geçiş yapılarak tapular müstakil tapuya çevrilebiliyor.
Hisseli tapunun müstakil tapuya dönüştürülmesi için yasal düzenlemeler bulunmaktadır. Bu düzenlemelere göre birkaç seçenek mevcuttur. Öncelikle, taşınmazda hissesi olan kişiler tüm hisselerini üçüncü bir kişiye satarak tapuda devir edebilirler. Bu durumda yeni malik yani mal sahibi tek tapuya sahip olur.
Evet, kanunen tapuda hisseli tapu satışı yapılması mümkündür. Dairenin yarısının satışı ya da arsanın yarısının satışı aslında hisseli tapu satışı olarak geçer.
Hisseli Tapuda Haciz
Borçtan dolayı hisseli tapulara haciz gelir. Borç dolayısıyla kişilerin mülkiyetlerinde olan hisseli gayrimenkullerin tapularına haciz işlemi uygulanabilir. Bununla ilgili olarak yasal bir engel söz konusu değildir. Yani hisseli tapulara haciz gelme durumu her zaman söz konusu olabilir.
Ayırma işleminde kayıtlı değer üzerinden binde 11.38, imar planları sonucu belirlenen hisse sahiplerine taksiminde kayıtlı değer üzerinden binde 11.38, taşınmazın hisse sahipleri arasında aynen veya ayrılarak taksim edilmesinde kayıtlı değer üzerinden binde 4.55 harç ücreti ödemeniz gerekir.
Mirasçılardan biri satışa onay vermezse, diğer mirasçılar satış için dava açabilirler. Mahkeme, davayı kabul ederse, satışı onaylayabilir ve satışın gerçekleşmesini sağlayabilir.
Gayrimenkullerin satışı konusunda mirasçılar kendi aralarında anlaşamadığı takdirde gayrimenkulün satış yoluyla paylaştırılması yoluna gidilir. Miras kalan taşınmazın satış yoluyla ortaklığın giderilmesini mirasçılardan her hangi bir mirasçı veya vekili talep edebilir.
Kardeşlerden Biri Mal Paylaşımına İtiraz Ederse Ne Olur? Günümüzde mal paylaşımı genellikle kardeşler arasında yapılır. Kardeşler arasında yapılan paylaşımda uyuşmazlık yaşanması halinde, kardeşlerden biri mahkeme yoluna başvurabilir. Bu durumda mirasa konu olan taşınır ya da taşınmazın satılmasına karar verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri