Genellikle kadınlara maksimum 14, erkeklere ise 16 saat açlık süresi önerilir. İki öğün arasında bol su, bitki çayı, şekersiz çay ve kahve tüketilebilir. Genellikle iki öğünün sabah kahvaltısı ve akşam yemeği şeklinde planlanması önerilir.
Dr. Jason Fung'ın Obesity code kitabında belirttiği üzere 16 saat ve üstünde otofaji başlıyor. otofaji vücuttaki bakteri, virüs, sarkan deri, zombi hücreler, hatalı organeller gibi ihtiyaç olmayan protein kaynaklarını amino asitlere dönüştürerek temizlik yapması bir çeşit saati geri sarma, gençleşme, arınma yolu.
Otofaji Diyetiyle İlgili Bilinmesi Gereken Önemli Detaylar
Gün içinde su içmeyi atlamamalı, günlük su ihtiyacınız kadar suyu mutlaka içmelisiniz. Akşam yemeğini en geç saat 19.30-20.00 gibi yemeyi ve ardından yemek yemeyi tamamen bırakmayı unutmamalısınız.
Otofaji beslenme programı
Eğer haftada 1 gün, 24 saat boyunca oruç tutulan otofaji diyetinin daha hafif bir versiyonunu denemek istiyorsan, oruç süresi daha kısa olan, örneğin 16 saat açlık ve 8 saatlik yeme aralığı olan bir program uygulayabilirsin.
Partisyenler bu aç kalma süresini 12 ila 36 saat olarak belirliyorlar. Burada dikkat edilmesi gerek nokta bu süre zarfında bolca su içmenin gerektiğidir.
İlgili 35 soru bulundu
İnsülin üreten pankreas bezi ve karaciğer dinlenmeye fırsat bulur. Hepsinden önemlisi 14-15 saati geçen kalori almama durumunda hücrelerimizde otofaji başlar.
Açlığın ikinci aşamasının birkaç hafta sürebileceğini ve bu süreçte ilk olarak yağların ana enerji kaynağı olarak kullanıldığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, “Kişinin karaciğeri, yağ asitlerini bir enerji kaynağı olarak kullanılabilecek keton cisimlerine metabolize eder.
3. Yağ yakımı (12-18 saat)
Hiçbir şey yememeye devam edersen, yaklaşık 12 saatin sonunda vücudundaki glikojen depoları da tükenmeye başlar ve vücudunun yeni enerji kaynağı depolanmış yağlar olur. İşte bu evrede yağ yakımı başlar!
Bu hastalar adeta bir yamyam gibi kendi etini yemektedirler. Hatta bazı hastalar kemiklerini bile kemirirler. Her ne kadar hastalığın çok daha ilerlemiş ve tehlikeli tipleri bulunsa da, tırnak yemek, parmak ve dudaklardan koparılan ölü derileri çiğnemek de otofaji hastalığına işaret etmektedir.
Otofaji hücrelerin yenilediğinden yaşlanma karşıtı oluşu en büyük faydaları arasında sayılır. Bunların yanında otofajinin vücuda sağladığı faydalar şöyle sıralanabilir: Hücreler stres altındayken koruma sağlayarak yaşam süresini uzatır. Otoimmün ve kanser, diyabet gibi hastalıkların oluşumunu engeller.
16/8 yöntemi: Leangains protokolü olarak da tanımlanan bu yöntemde kahvaltı atlanır ve gün içinde yemek ile geçirilen süre 8 saat ile sınırlanır ve 16 saat süren bir açlık süresi yani oruç uygulanır. Ye-Durdur-Ye: Haftada 1 ya da 2 kez 24 saat oruç tutmayı içerir.
7 gün boyunca uygulanan bu diyette günlük 2,5-3 litre suyun yanında bitki çayları, meyve suları, sebze çorbaları, meyveler ve detoks suları tüketilmektedir. Çok düşük kalorili bir diyet olduğu için vücutta enerji açığı oluşmakta ve metabolizmayı da bir miktar hızlandırdığı için kilo kaybı görülmektedir.
İdrarda görülen yoğun sarılık vücudun ihtiyacı olan suyu alamadığınız ve dehidrasyon başlangıcında olduğunun bir göstergesidir. Su diyeti boyunca suyun yanı sıra şekersiz çay, kahve ve bitki çayları içilebilir.
Kilo vermekten başka ne faydası vardır? Açlık diyetinin en belirgin faydası kilo kaybıdır. Çünkü 12-14 saatlik açlıktan sonra vücut enerjisini elde etme yöntemi yanan glikozdan yağa kayar.
Günde 3000 kalori yaksan 1 haftada 21000 kalori eder. Buda aşağı yukarı 3 kilo eder.
SU ORUCU KAÇ GÜN YAPILIR? Genellikle 3 ila 7 gün boyunca yapılır. 7 günlük su orucu, 2-3 günlük olana göre daha iyi sonuç verebilir, ancak daha tehlikeli de olabilir. Bu yüzden oruç süresi boyunca mutlaka uzman gözetimi altında olunmalıdır.
Ama bu işlem temelde vücudumuzun sağlıklı kalmasını sağlayan oldukça yararlı bir işlemdir. Otofaji işlemi, aynı zamanda hücreler açlık yaşadığı zaman gerekli enerjiyi üretmek için de hücreler tarafından uygulanmaktadır.
Sağlıklı insanlarda ramazanda 17 saat aç kalmanın hiçbir zararı olmamakla birlikte, metabolizmaya, kalp damar, mide bağırsak, sinir ve psikolojik sistemin yanı sıra, vücudun tüm sistemlerine sayılamayacak kadar çok faydası vardır. Ramazanda günlük toplam kalori ihtiyacı belirlenip, uygulanmalıdır.
16:8 yani 16 saat yemek yemeden ve ardından tekrar 8 saat yemek yemeden geçirilmektedir. 16 saatlik açlığın içine uyku saatleri dahildir. Sabah ve akşam öğünleri arasındaki 8 saat boyunca katı besinler tüketilmemektedir. Su, sade soda, şekersiz kahve veya çay gibi kalorisiz sıvılar içilebilir.
Uygulayacağınız bu sistemde idrar renginiz renksiz, soluk saman veya açık sarı arasında değişecektir. Bu hem sizin zayıflarken yeterli su içtiğinizi hem de karaciğer, safra kesesi ya da böbrekte herhangi bir rahatsızlığın oluşmadan sağlıklı kilo verdiğinizi de gösterecektir.
Kilo Verirken Yağ Yakımı İlk Nereden Başlar? Vücudun yağ depolama bölgeleri kişiden kişiye değişebilir. Ancak genel olarak, yağ yakımı ilk olarak karın bölgesi, kalça ve bel çevresindeki yağlardan başlar.
Aslına bakarsanız "Gece Aç Uyumak Kilo Verdirir mi?" sorusunun cevabı koca bir "HAYIR"dır. Akşam saat 8den sonra , yatmadan birkaç saat önce veya ne zaman olursa olsun , yemek yeme kesintileri sizin daha fazla yağ yakmanızı veya yağ depolamanızı sağlamayacaktır.
Vücutta yağ kaybını gösteren en önemli ölçütlerden biri de mezura ile çevre ölçümleridir. Her ay düzenli yapacağınız mezura ölçümleri yağ kaybettiğinizi anlamanın en iyi ölçütlerinden biridir. Bunun dışında; kaliper ölçümü kullanılabilecek en doğru ölçüm tekniklerinden biridir.
Vücutta yakılan yağlar kısa süreler içerisinde vücuttan genellikle idrar ve dışkı yolu ile atılmaktadır.
Vücudu aç bırakmak kök hücreleri tetikleyerek yeni akyuvar hücrelerinin üretimini arttırıyor. Bir başka deyişle açlık; vücuttaki kök hücrelerdeki bir düğmeyi aktif hale getirerek, vücudun bağışıklık sisteminin yenilenmesini gerçekleştiriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri