Holger-Nielsen(sırttan bastırma) yöntemiyle suni solunum: Hasta/yaralının ağız burun çevresinde açık yara , kanama , kırık vb. varsa Holger-Nielsen yöntemi kullanılabilir.
· Holger-Nielsen (Sırttan Bastırma) Metodu
Kazazede yüzüstü yatırılır. Baş tarafına geçilir eller çenesinin altında toplanır ve sırtından bastırılır. Kazazedenin sırtından bastırılınca nefes vermesi, kollardan çekilince nefes alması, hava girmesi sağlanır.
Cevap. "Holger-Nielsen" (sırttan bastırma) metodu ile suni solunum, B) Kapalı göğüs yaralanmalarında tercih edilmelidir. Kapalı göğüs yaralanmaları, göğüs kafesindeki travmaya bağlı olarak solunumun etkilendiği durumlardır.
Suni teneffüs genellikle nefes alamayan kişilere yapılan bir ilk yardımdır. Eğer bir kişi baygın olarak yatıyor ve boğuluyormuş gibi horluyor ise suni solunum uygulaması yapılmalıdır. Kişinin nefes alamaması durumunda ilk olarak vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna haber vermektir.
Suni teneffüs nefes alamayan kişilere uygulanması bir ilk yardımdır. Bir kaza, suda boğulma veya baygınlık sonrası kişi baygın bir şekilde yatıyor ve boğuluyormuş gibi ses çıkarıyorsa, bu durumda ilk olarak zaman kaybetmeden sağlık kuruluşu aranmalıdır. Daha sonra 5 dakikayı geçirmeden suni solunum yapılmalıdır.
İlgili 40 soru bulundu
Holger-Nielsen (sırttan bastırma) metodu:
İndirekt suni solunumda; (Holger-Nielsen) yüzüstü yatırılan kazazedenin baş tarafına geçilir ve sırttan bastırılmakla kazazedenin nefes vermesi, dirseklerinden kaldırmakla nefes alması sağlanır.
Silvester metodu:Bu metodda hasta sırtüstü yatırılır, ilkyardımcı yaralının baş tarafına geçer, ellerinden tutup her iki yana ve yukarıya doğru açar, bu şekilde yaralı nefes almış olur, sonra yaralının ellerini bırakmadan göğsünden bastırır, bu şekilde yaralı nefes vermiş olur.
Yapay solunum sırasında şah damarından5 saniye süre ile nabız kontrolü yapılır, nabız yoksa dış kalp masajına başlanır.
10- Hasta/yaralının solunum yapıp yapmadığı bak-dinle-hisset yöntemiyle 10 saniye süre ile kontrol edilir: · Göğüs kafesinin solunum hareketlerine bakılır, · Eğilip, kulağını hastanın ağzına yaklaştırarak solunum dinlenirken diğer el göğüs üzerine hafifçe yerleştirilerek hissedilir.
Suni teneffüs genellikle nefes alamayan kişilere yapılan bir ilk yardımdır. Eğer bir kişi baygın olarak yatıyor ve boğuluyormuş gibi horluyor ise suni solunum uygulaması yapılmalıdır. Kişinin nefes alamaması durumunda ilk olarak vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna haber vermektir.
Eğer kalbin durduğuna kanaat getirilirse, 30 kere sternum alt yarısının ortasına kalp masajı yapılır ve 2 kere de ağızdan nefes üfleme uygulanır. Kompresyon dakikada 100-120 defa olacak şekilde yapılmalıdır ve her kompresyonda göğüs minimum 5 cm inmeli, 6 cm'i geçmemelidir.
Bıktırma yöntemine yorgunluk veya usandırma yöntemi de denilmektedir. Bu yönteme göre birey bir tepkiyi yapamayacak kadar yorgun düşüp, bu tepkiyi bırakıncaya kadar istenmeyen tepkiyi tekrar tekrar yaptırılmasıdır. Birey istenmeyen tepkiyi o kadar çok yapar ki ya yorgunluktan ya da aşırı yapmadan dolayı bıkar.
İki ilkyardımcı varsa biri 30 kalp masajı yapar, diğeri 2 defa suni solunum yapar. Bir erişkinde dakikada 75 kalp masajı 15 suni solunum yapılmalıdır.
Suni teneffüs iki aşamalı olarak yapılmaktadır. Bunlarda ilki; ağızdan nefes verme şeklinde yapılan teneffüs ve sonrasında yapılan kalp masajıdır.
Hasta / yaralının hava yolu açıldıktan sonra, solunum Bak-Dinle-Hisset yöntemi ile değerlendirilir, Normal solunum yoksa (solunum yoksa veya yetersiz ve düzensiz ise) hemen yapay solunuma başlanır.
İki ilkyardımcı varsa biri 30 kalp masajı yapar, diğeri 2 defa suni solunum yapar. Bir erişkinde dakikada 75 kalp masajı 15 suni solunum yapılmalıdır.
En çok yapılan yanlış ilkyardım uygulaması, solunumu olan kişiye kalp masajı yapılmasıdır. Kazazedenin kalbinin atıp atmadığı kontrol edilmeden hemen kalp masajına başlanmamalı. Normal solunumu olan kişiye kalp masajı yapılması durumunda çalışan kalp durur.
Alt Çene Pozisyonu: Düşme ve trafik kazalarında daima aksi kanıtlanmadıkça kişide boyun zedelenmesi varsayılarak bu pozisyon uygulanır. Baş hareket ettirilmeden alt çene her iki elin 4 parmağıyla alttan kavranır.
Ani Kalp Durmasının Tedavisi
Ani kalp durması yaşarsanız, kalbe elektrik vererek kaotik ritmi sonlandıran bir makine olan defibrilatör ile hemen tedaviye ihtiyacınız vardır. Bu şok bazen kalbinizin tekrar normal şekilde atmasını sağlayabilir.
İngiliz Kalp Vakfı (BHF), çıkardığı yeni kılavuzunda nefes sıkışıklıkları için ilkyardımda “suni teneffüse” yer vermedi.
Yani suni solunumda hastaya üflediğimiz havada halen yeterli O2 vardır. Diğer bir durum ise kişi CO2 ile uyarılırsa O2 alma isteği açığa çıkar ve nefes almaya kendini zorlar istemsiz olarak. Bu da uyarıcı olarak etki gösterir. Yani CO2 vermeninde faydası var.
Suni solunum, nefes alması duran kişiye ağızdan veya burundan hava verilerek tekrar nefes almasını sağlayan bir ilk yardım yöntemidir. Suni teneffüs olarak da bilinen bu yöntem ilk yardım konusunda bilgi ve tecrübesi olan kişiler tarafından yapılmalıdır. Solunum durması durumlarında ilk dakikalar hayati önem taşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri