Holistik Şifa Terapisi, birçok farklı teknik kullanılarak, danışanın ruhsal, zihinsel ve fiziksel bedeni üzerinde ayrıntılı olarak çalışabilen bütüncül bir şifa sistemidir. Amaç kişinin günlük hayatındaki iyilik halini arttırarak fark edilebilir değişimler yapmaktır.
Holistik tıp insanı ruh, zihin, duygu, düşünce, davranış ve beden olarak bir bütün halinde ele alır. Holistik tıp danışanla hekim, ruhsal yapı ile beden arasında köprüdür. Holistik tıp doktoru dinler, detaylı anamnez alır, danışanı çözüm ortağı olara görür, rahatlatır, onunla şifa yönünde aynı frekansa girer.
Holistik terapi, fiziksel, ruhsal, zihinsel ve duygusal refah biçimlerini bütünleştiren bir yaklaşım biçimidir. Amacı, bireylerin tüm bu seviyelerde kendileri hakkında daha derin bir anlayış geliştirmelerine yardımcı olmaktır. Olguya kendi iyileştirme gücünü anımsatan ilaçsızbir iyileştirme yoludur.
Bütüncül Sağlık Kavramı, bireyin fiziksel, ruhsal, zihinsel ve sosyal alanlarda bir bütün olarak ele alınmasını, her bireyin birbirinden farklı olabileceğinin göz önünde bulundurularak değerlendirme yapılması ve sağlık ile hastalığın birbirinden ayrı düşünülemeyeceği esasına dayanır.
Holistik tıp genel olarak hasta kişilerin, sağlığına giden yolda onlara rehberlik etme esasına dayanır. Bu sebeple, holistik tıpla uğraşan hekimler, birden çok tıp dalıyla da işbirliği içinde çalışır ve gerekli hallerde hastalara uygun yönlendirme yaparlar.
İlgili 15 soru bulundu
Holistik genel anlam itibari ile doğal dengeleri önemseyen ve gözeten bir yaşam şekli ve tedavi biçimidir. Bu kelime hemen hemen her alanda kullanılabilir durumdadır. Bir diğer anlamı ise bütüncüllük ve tamamlayıcılık şeklinde ifade edilmektedir.
Holistik bakım beden, zihin, ruhun birbirine bağlı olduğunu ve bir bütün olarak ele alınmaları gerektiğini savunmaktadır.
Holistik düşünme analitik düşünmenin tersine alan ya da içeriği bir bütün olarak içeren, alan ve nesne arasındaki ilişkilere dikkat etmeyi kapsayan, olayları bu ilişkilere dayalı olarak tahmin etme ve açıklama tercihidir (Nisbett vd., 2001).
Holistik beslenmenin ayırt edici özelliği işlenmemiş, organik ve yerel olarak yetiştirilen bütün gıdaları içermesidir. Odak noktası olarak kişilerin beslenmesinde en yüksek besin değerine sahip gıdalar yer alarak gerektiğinde vitamin, aminoasit ve esansiyel yağ asitleri ile diyet desteklemektir.
Hemşire teorisyenlerinden Martha Rogers ve Collısta Roy'un teorileri de holistik görüş doğrultusundadır, Martha Rogers kişinin bütünlüğü ve çevresi ile etkileşirni üzerine odaklanmış hemodinamik kuralları geliştirmişitr.
Holistik Hikmet Yönteminin Amaçları
Kur'ân-ı Kerîm üzerinden insanı ve dini anlamada yöntem. İnsana dair güncel birçok tartışma ve sorunun cevabını içeren bakış açısı. Din konusunda günümüzdeki tartışmaların arka planı ve gerçekliği.
Holistik bakış, yaşadığımız tüm kainatı bir bütün olarak görebilmeyi, yaşanılan her bir ana bütünsel bakabilmeyi, ama bunu yaparken de bütünün tüm detaylarını anlayabilmeyi sağlayan bir yöntemdir.
Nihilizm, hiççilik ya da yokçuluk; Latince'de 'hiç' anlamına gelen nihil sözcüğünden türetilen Nihilizm, günümüzde birçok spesifik alt dala ayrılmakla beraber, en popüler tanımıyla; her şeyin anlamdan ve değerden yoksun olduğunu savunan felsefi görüştür.
Holistik yetenek yönetiminin anlamı, bildiğimiz sıradan salt yetenekli kişilerin yönetiminden çok verimli ve terfi edebilir diğer kişilerin de çekilmesi, geliştirilmesi ve elde tutulması amacıyla yapılan sistematik çabalar anlaşılıyor.
Holistik beslenmeye göre ideal beslenme şu şekildedir; Proteinler, sebzelerden alınmalıdır. Karbonhidratlar, tahıl ve baklagillerden alınmalıdır. Yağlar, sızma yağdan ve kuru yemişlerden alınmalıdır.
Vücuttaki enerji noktalarına parmak baskısı ile yapılan masaj türüdür. Kas dokusunun esnekliğini arttırır. Derin doku masajı ile uygulanan sert baskılar vücuttaki toksinlerin uzaklaştırılması için de etkili bir yöntemdir.
Holistik NT, beyin ve bedende biriken olumsuz duygusal enerjiyi nötralize etmek amacıyla uygulanan bir terapi yöntemidir. Beynimiz; genetik, kişilik ve yaşam boyu edinilen bilgi birikimiyle donanmıştır.
Son günlerde sıkça duymaya başladığımız bu terim bütünsel sağlığı ifade ediyor. Fiziksel, ruhsal ve zihinsel sağlığımızın dengede ve birbirleri ile uyum içerisinde olmasını amaçlıyor.
Holistik eğitim, çocuğu, topluma verimli bir şekilde katkıda bulunan, çok yönlü ve kendine güvenen bir yetişkin olarak eğitmeyi amaçlayan bir eğitim yaklaşımıdır. Başkalarına özen ve çevreye saygıyı esas alır. Çocuğun duygusal, sosyal ve bilişsel iyi oluşunu eşit olarak önemser.
Bireyin sosyal-ahlak, duygusal, ruhsal, zihinsel ve fiziksel gelişimini birleştiren, kendini gerçekleştirme süreci. Bütünü meydana getiren parçaların toplamından daha anlamlı ve önemli olduğu kavram.
*Holistik (Bütünsel) Evren Tasarımı, bize şu gerçekleri bilimsel yolla açıklıyor: -Hepimiz aynı bütünün parçalarıyız. -Varedilmiş her birim, bütün evren bilgisine sahiptir. -Bütün bilgiler her an ve her yerdedir.
Nisbet'e göre bütüncül düşünce “alan ya da içeriği bir bütün olarak içeren, alan ve nesne arasındaki ilişkilere dikkat etmeyi kapsayan, olayları bu ilişkilere dayalı olarak tahmin etme ve açıklama tercihidir” (Akt: Basu Monga, 2004, s. 11).
Holistik kelimesi ise bütünsel, bütüncül ya da eksiksiz bütünlük anlamına gelmektedir.
Holistik tıp yaklaşımının kökenleri, farklı kültürlerin ve geleneksel tıp sistemlerinin öğretilerine dayanır. Antik çağlardan beri Ayurveda, Çin Tıbbı ve Tibet Tıbbı gibi sistemler, insan sağlığını bedensel incelemenin yanında zihinsel ve ruhsal açılardan da ele aldı.
Kur'ân-ı Kerîm'in tamamını ezberleyen kimse. İslâm dininin kutsal kitabı. Kur'an öğretilen ve hâfız yetiştirilen mekteplerin, kıraat tâlimi yapılan medrese veya bölümlerin genel adı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri