Holistik genel anlam itibari ile doğal dengeleri önemseyen ve gözeten bir yaşam şekli ve tedavi biçimidir. Bu kelime hemen hemen her alanda kullanılabilir durumdadır. Bir diğer anlamı ise bütüncüllük ve tamamlayıcılık şeklinde ifade edilmektedir.
Bu yaklaşım, bireyleri tüm yönleriyle ele alarak sağlığı desteklemeyi amaçlar. Bedensel, zihinsel ve ruhsal sağlığın bir bütün olarak ele alındığı holistik tıpta insanlar, daha sağlıklı ve dengeli bir yaşam sürmeyi hedefler.
Holizm; bütünün, kendisini oluşturan parçaların toplamından daha fazla olduğunu savunan felsefe görüşüdür. Ayrıca Sistem Kuramı içerisinde de değerlendirilen bir yaklaşımdır.
Holistik bakış, yaşadığımız tüm kainatı bir bütün olarak görebilmeyi, yaşanılan her bir ana bütünsel bakabilmeyi, ama bunu yaparken de bütünün tüm detaylarını anlayabilmeyi sağlayan bir yöntemdir. “Helikopter bakışı” ya da “kuş bakışı” gibi.
Holistik beslenmeye göre ideal beslenme şu şekildedir; Proteinler, sebzelerden alınmalıdır. Karbonhidratlar, tahıl ve baklagillerden alınmalıdır. Yağlar, sızma yağdan ve kuru yemişlerden alınmalıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Holistik Şifa Terapisi, birçok farklı teknik kullanılarak, danışanın ruhsal, zihinsel ve fiziksel bedeni üzerinde ayrıntılı olarak çalışabilen bütüncül bir şifa sistemidir. Amaç kişinin günlük hayatındaki iyilik halini arttırarak fark edilebilir değişimler yapmaktır.
Holistik beslenmenin ayırt edici özelliği işlenmemiş, organik ve yerel olarak yetiştirilen bütün gıdaları içermesidir. Odak noktası olarak kişilerin beslenmesinde en yüksek besin değerine sahip gıdalar yer alarak gerektiğinde vitamin, aminoasit ve esansiyel yağ asitleri ile diyet desteklemektir.
Bütüncül Sağlık Kavramı, bireyin fiziksel, ruhsal, zihinsel ve sosyal alanlarda bir bütün olarak ele alınmasını, her bireyin birbirinden farklı olabileceğinin göz önünde bulundurularak değerlendirme yapılması ve sağlık ile hastalığın birbirinden ayrı düşünülemeyeceği esasına dayanır.
Holistik hemşirelik bakımı beden, zihin, ruh, duygular, çevre, ilişkiler ve hayatın sosyal, kültürel yönünün birbirine bağlı olduğu ve bir bütün olarak ele alınmaları gerektiğini savunan özel bir hemşirelik uygulamasıdır.
*Holistik (Bütünsel) Evren Tasarımı, bize şu gerçekleri bilimsel yolla açıklıyor: -Hepimiz aynı bütünün parçalarıyız. -Varedilmiş her birim, bütün evren bilgisine sahiptir. -Bütün bilgiler her an ve her yerdedir.
Holistik tıp, kelime anlamı "doğal dengeleri gözeten bir yaşam ve tedavi tarzı" olan ve bunu benimseyen bir tedavi yaklaşımıdır. Kişinin hastalığından çok, onu hasta eden etkenlerin köküne iner.
Holistik yetenek yönetiminin anlamı, bildiğimiz sıradan salt yetenekli kişilerin yönetiminden çok verimli ve terfi edebilir diğer kişilerin de çekilmesi, geliştirilmesi ve elde tutulması amacıyla yapılan sistematik çabalar anlaşılıyor.
Holistik eğitim, çocuğu, topluma verimli bir şekilde katkıda bulunan, çok yönlü ve kendine güvenen bir yetişkin olarak eğitmeyi amaçlayan bir eğitim yaklaşımıdır. Başkalarına özen ve çevreye saygıyı esas alır. Çocuğun duygusal, sosyal ve bilişsel iyi oluşunu eşit olarak önemser.
Faydaları Nelerdir? Bazen bütünsel psikoterapi veya vücut merkezli psikoterapi olarak da adlandırılan holistik terapi, bireye bir bütün olarak yardımcı olmak için hem geleneksel hem de geleneksel olmayan tedavileri içeren bütünleştirici bir terapi türüdür.
Holistik = Bütünsel demektir. Bir işletmede bütünsel zeka olarak kast edilen farlı fonksiyonlardan, farklı özelliklere sahip, farklı tecrübeleri olan çalışanların bir araya gelerek düşünmesidir.
Holistik yani bütünsel koçluğun amacı kişilerin kendi farkındalığını sağlamakla ilgilidir. Her şeyin bir bütün olduğunu yaşam akışının aynı zamanda beden ve ruh farkındalığıyla eş zamanlı ilerlediğini ve denge için öncelikli olarak kendimizi keşfetmemiz gerektiğini bizlere holistik koçluk eğitimi vermektedir.
Holistik bakım beden, zihin, ruhun birbirine bağlı olduğunu ve bir bütün olarak ele alınmaları gerektiğini savunmaktadır.
İlk defa Hipokrat, etkileşim kuramı ile akıl ile bedenin birbirini etkilediğini savunmuştur. Daha sonra 1926'da Kuzey Afrikalı Jan Christian Smits “holistik” kavramını ortaya atmıştır. Holistik görüş felsefi bir anlam taşır ve “bütüncül görüş” anlamına gelir (Ünsal A., 2017).
Chiristian Smits holistik (bütüncül) kavramını ortaya atmıştır. Bütüncül sağlık kavramı; tüm insanlara kendi çevreleri içinde yaklaşım gösterilmesini öngörür ve bireyin fiziksel, mental, ruhsal ve sosyal bir varlık olduğunu ve her bireyin diğerlerinden ayrı bir nitelik taşıdığını kabul eder.
Wellness nedir? 1948 yılında Dünya Sağlık Örgütü sağlığı yalnızca hastalık ve sakatlığın olmayışı değil; bedenen, ruhen ve sosyal yönden "tam bir iyilik hali" olarak tanımlamıştır. İyilik Hali ya da artık dilimize yerleştiği şekli ile Wellness bir hedeftir.
Holistik tıp danışanla hekim, ruhsal yapı ile beden arasında köprüdür. Holistik tıp doktoru dinler, detaylı anamnez alır, danışanı çözüm ortağı olara görür, rahatlatır, onunla şifa yönünde aynı frekansa girer. Uygun teknikler uygulayarak onun içindeki şifa güçlerini onun fark etmesini sağlar.
Son günlerde sıkça duymaya başladığımız bu terim bütünsel sağlığı ifade ediyor. Fiziksel, ruhsal ve zihinsel sağlığımızın dengede ve birbirleri ile uyum içerisinde olmasını amaçlıyor.
Aristo diyeti, özellikle organik ve doğal besinlere dayalı bir diyet planıdır. Bu diyet planında, işlenmiş gıdalardan, şekerden, tuzdan ve yağdan kaçınılır. Bunun yerine, taze meyve, sebze, tam tahıllar, baklagiller, fındık, tohumlar, zeytinyağı gibi doğal ve organik gıdalar tercih edilir.
Fizyolojik açlık ve doygunluk kelimelerine yanıt olarak beslenmeyi vurgulayan bir diyet şeklidir. Bireyin fizyolojik olarak açlığını doyurması, yeterli ve dengeli miktarda besin alımını sağladıktan sonra aşırı doygunluk hissi olmadan beslenmeyi bırakabilme ilkelerine dayanır.
Holistik tıp, optimal sağlık ve zindeliğe ulaşmak için insana fiziksel, ruhsal, zihinsel ve soysal açıdan şifa sağlayacak bir tedavi yaklaşımıdır. Yaşamda insanı etkileyebilecek her alanla ilgili düzenlemeler ve yeni bir yaşam şekli değişikliği önermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri