HOLLAND'IN MESLEKİ KİŞİLİK KURAMI Holland, eğitim kurumlarında, askeri kurumlarda ve psikiyatrik kurumlarda çalışan bir meslek danışmanıdır. Holland, insanların, tanımlanan altı kişilik tipinden birine ait özellikleri mutlaka taşıdığını ve yine bu tiplerden birine uygun mesleklerden birini seçtiğini savunur.
Holland'ın kişilik kuramı da bireyin sosyal çevre içinde oluşan kişilik tipleri ile mesleki çevrenin eşleştirilmesine dayanmaktadır. İşe uyum kuramı iş çevresi ve iş çevresine uygun birey üzerine yapılandırılır. Çalışanların değer ve beklentileri; iş çevresine uyumun ve iş doyumunun belirleyicisidir.
Holland'ın Tipoloji Kuramı ile Meslek Seçimi Yapmak
Holland'ın tipoloji kuramının temel amacı bireylerin mesleki doyum elde etmesini sağlamaktır. Bu kuram, kişilik ile mesleklerin gerektirdiği etkinlik veya çevre arasındaki ilişkiye dayanır.
Holland, altı kişilik tipini ve insanların oluşturdukları çevreleri; Gerçekçi (Realistik), Araştırmacı, Yaratıcı, Sosyal, Girişimci ve Düzenli olarak gruplandırmıştır. Holland'a göre birbirine benzeyen insanlar, bir çevre oluştururlar ve her bir çevre belli bir kişilik tipinin baskın olduğu ortamlardır.
Mesleki Gelişim kuramları; bireylerde meslek fikrinin nasıl geliştiği, mesleki kararın veya seçimin nasıl yapıldığı, bu seçimi etkileyen etmenlerle birlikte bu oluşumu açıklamaya çalışan kuramlardır.
İlgili 19 soru bulundu
5. Roe (İhtiyaçlar) Kuramı
Soruda bireyin çocukluğundaki bir olaydan anne baba tutumunda bahsediyorsa cevap Roe ' dir. Roe meslekler psikolojik ihtiyaçlarımızı karşılayanı seçtiğini savunur. Çocukluk döneminde doyurulmayan ihtiyaçlara göre meslek seçeriz.
Ginzberg ve ark. göre, meslek seçimi büyük oranda geri dönülemez bir süreçtir ve bu süreçte bireylerin istekleriyle ona sağlanan olanakları uzlaştırılır. Süreç, meslek kararı vermenin erinlik öncesi başlayıp 20'li yaşların başına kadar devam eden zaman diliminde gerçekleştiğini ifade etmektedir.
Holland'a göre birçok insan, benzerlikler dikkate alındığına altı kişilik tipinden birine yerleştirilebilir. Bunlar; Realistik/ Gerçekçi, Araştırmacı, Yaratıcı, Sosyal, Girişimci ve Düzenli(Geleneksel) tiplerdir.
Bireyin kişilik tipine uygun mesleği seçmesi için uygulanan test, ayrıca kişinin kişilik tipini, belirgin kişilik özelliklerini ve tipik meslekleri göstermektedir. Genelde lise düzeyindeki öğrencilere uygulanır.
Kişiliği ve nasıl geliştiğini açıklamaya yönelik psikanalitik yaklaşım, insancıl yaklaşım, davranışçı yaklaşım, bilişsel yaklaşım, ayırıcı özellik yaklaşımı ve biyolojik yaklaşım olmak üzere birçok kuramın geliştirildiği görülmektedir.
John L. Holland, eğitim kurumlarında, askeri kurumlarda ve psikiyatrik kurumlarda çalışan bir meslek danışmanıdır. Holland, insanların, tanımlanan altı kişilik tipinden birine ait özellikleri mutlaka taşıdığını ve yine bu tiplerden birine uygun mesleklerden birini seçtiğini savunur.
Faydalı bir tarama testi olan Holland meslek tercih envanteri kişilik tiplerinin belirlenmesi ve kişilik özellikleri hakkında bilgi verir. Lise öğrencileri için uygulanabilen bu test kişinin yetenekleri hakkında da bilgi verir. Doğru bir meslek tercihi için uygulanan bu testte yaklaşık 90 soru bulunmaktadır.
gittikleri yolları izlemeleri başarının bir anahtarı olarak görülmektedir.
Kuzgun, Y. ve Bacanlı, F. (1996). Mesleki olgunluk ölçeği el kitabı.
Mesleki Rehberlik bireylerin farklı meslekleri tanımaları, kendilerine uygun meslekleri seçebilmeleri, mesleklere hazırlanmaları ve mesleki yönde gelişebilmeleri amacı ile yapılan yardımlardır.
Geleneksel meslekler, gelişen teknoloji ve üretim süreçleri dışında kalan çoğunlukla el emeğinin yoğun şekilde kullanılarak üretim yapılan, üretildiği yörenin kültür mirasları arasında yer alan ve günümüzde yeteri kadar usta bulunamadığı için gelecek kuşaklara aktarılmasında sorun yaşanan mesleklerdir.
İlkokul 4. Sınıf, Ortaokul 5-6-7-8. sınıf, lise 9-10-11-12. sınıf öğrencilerine uygulanabilir. UYGULAMA ŞEKLİ; Okulda & Kurumda rehberlik programı çerçevesinde test , öğretmenler tarafından öğrencilere verilir.
Bursa'da 'Mesleki Yaklaşım Envanteri' projesi hayata geçirildi. Öğrencilerin geleceğe yön vermek amacıyla hazırlanan envanter, ortaokul ve lise öğrencilerinin kendilerini ve meslekleri tanıyıp, kariyer planlarını doğru planlamasını sağlayacak.
1. Meslek seçim envanteri nedir? 14+ yaş grubu öğrencilere meslek seçimi ile ilgili kendini keşfetme yolculuğunda rehberlik eden envanterdir. Yönlendirici ve uzun testlerin aksine, kişi kendisine verilen 4 sıfattan, kendine en yakın ve en uzak olanı işaretleyerek 24 aşamada uygulamayı tamamlar.
A tipi davranış biçimine sahip birey aşırı rekabetçi, sabırsız, kendisini işine adamış ve zamana karşı duyarlıdır. B tipi davranış biçimine sahip bireyse, zamanla daha az çatışma halinde, yaşama karşı daha dengeli ve rahat bir yaklaşım içersindedir.
Ancak Nature Human Behavior'da yayınlanan büyük ve yeni bir araştırma, 4 temel kişilik tipi olduğunu ortaya çıkardı: Ortalama insan tipi, rol model, çekingen ve ben merkezci.
Kuramın temelleri Murphy ve Maslow'un yaklaşımlarına dayanır. Bireyin çocukluktaki ihtiyaçları yetişkinlikteki yaşam biçimini etkiler. Bireyin ihtiyaçlarının yapısı çocukluğundaki hayal kırıklıkları ve doyumlarından etkilenir.
1-PARSONS MODELİ VEYA ÖZELLİK FAKTÖR KURAMI (1909)
Bireyin incelenmesi, güçlü ve zayıf yanlarının belirlenmesi, yetenek, ilgi ve kişiliğinin belirlenmesi aşamasıdır. Mesleğin özelliklerinin incelenmesi; gereken yetenek ve nitelikler belirlenir. Birey ve meslek özelliklerinin karşılaştırması; birey ve iş eşleştirilir.
İnsanların kendi benlik kavramları ile çatışan mesleki alternatifleri elimine etmesine daraltma denir. Uzlaşma süreci, en çok tercih edilen mesleki alternatiflerden, bireyin özellikleri ile daha az bağdaşan ancak daha ulaşılabilir alternatifler için vazgeçmesiyle başlar.
Super, benlik ve meslek seçimi arasında bir bağ olduğunu düşünmüştür. Dolayısı ile bu kurama göre kişilerin meslek seçimi konusunda bir sentezleme yaşanmaktadır. Yetenekler, ilgi ve benlik tasarıları birer belirleyici olmaktadır. Bu şekilde benlik kuramı ortaya çıkmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri