Holstein Yaşam Alanı Kuzey Almanya ve Hollanda'dan tüm dünyaya yayıldığı bilinmektedir. En çok yetiştirildiği ülkelere bakacak olursak ; Hollanda, Almanya, Kanada, ABD ve İngiltere'yi sıralayabiliriz. Ülkemizin hemen her yerinde yetiştirilmesine rağmen en çok kıyı bölgelerimizde yetişmektedir.
Siyah alaca (Holstein): Kökeni Hollanda'nın Frizya bölgesidir. Holsteinler, sütçü kültür ırkı sığırların iri yapılıları arasındadır. Renk, siyah-beyazdır. Tam bir sütçü kapasiteye sahiptir.
Renkleri genelde siyah- beyaz ve kırmızı beyaz şeklindedir. Holstein ırkının siyah ve beyaz kısımlarının oranı genelde hayvandan hayvana değişiklik gösterir. Bu ırkının erkek ve dişisinde boynuzlar vardır. Holstein ırkının Cidago yüksekliği 140 ile 155 cm arasında değişiklik gösterir.
Holstein olarak da bilinen siyah alaca, Hollanda kökenli bir süt ineği ırkı. Bu sığır ırkı Bos taurus typicus Primigenius yabani alt türünden geliştirilmiştir. Canlı ağırlığı, bakım ve besleme şartlarına bağlı olarak değişmekle birlikte ineklerde 500-700, boğalarda ise 800–1000 kg'dır.
Simental sığır ırkının anavatanı İsviçre'dir. Simental hem süt ve hemde etçi olmalarından dolayı kombine bir sığır ırkıdır. Dünyada bir çok ülkede yetiştirilmektedir. Kombine bir sığır ırkı olması dolayısıyla bazı ülkelerde eti bazılarında da sütü için yetiştirilmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Anavatanı olan Jersey Adası'ndan dünyaya yayılmıştır. Ülkemize ise ilk kez 1958 yılında Amerika'dan Karadeniz bölgesine getirilmiştir. Jersey inekleri yetiştiriciliği birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de rağbet görmektedir.
Ülkemizde kombine sığır ırkları olan simental çeşitleri et verimi yüksek sığır ırkları için önemli olduğundan aynı zamanda etçi sığır ırkları arasındadır. Bununla birlikte dünyada yapılan besi yetiştiriciliğinde etli dana cinsleri olan Şarole olarak biline ve anavatanı Fransa olan Charolais ırk en iyi besi sığırıdır.
İsviçre alplerinde yaşayan mor inek 😈yani milka ineği☂️ süt yerine çikolata sağılan inek..nadir bulunur.
Türkiye'de siyah alaca da denilen Holstein ırkı, diğer sütçü ırklardan daha çok süt verdiğinden süt ineği olarak tanınır. Bu ırk, Hollanda'nın Frizya Bölgesi'ndendir.
Yüksek yağ ve protein oranına sahip inek sütü denince akla gelen ilk cins olan Jersey cinsi inekler daha az doğal kaynak kullanan ve doğaya daha az karbon salan ufak yapılı hayvanlardır. Jersey İneğinin yağ kürecikleri (globül), herhangi bir süt cinsinin en büyüğüdür.
Siyah Alacalar, Esmerler, Simentaller ve Jerseyler en çok süt veren türleri oluşturuyor. Yerli ırklar arasında en iyi verim Güney Anadolu Kırmızısı'ndan sağlanıyor.
Verim özellikleri
Süt verimi bir laktasyon döneminde 5.000 ile 7.000 litredir.
Kültür ırklarından Hollanda İneği olarak anılan Holstein 20- 35 kg, Esmer 15-20 kg., Simental 15- 20 kg. ve günlük süt vermektedir.
Brown Swiss Sığır Irkı
Brown Swiss sığır ırkının renkleri siyahtan gümüşiye, koyu kül renginden koyu kahveye kadar uzanır. Laktasyon döneminde süt verimi 6,000 litreye kadar ulaşabilir. Hem süt hem de et verimi bakımından tercih edilen bir ırktır. Süt verimi yıllık bazda 3,500 ile 4,000 litre aralığındadır.
En çok süt veren ırklar kültür ırlarıdır. Kültür ırlarından Siyah Alacalar 6000-9000 kg, Esmerler 5000-7000 kg., Simentaller 5000-7000 kg. ve Jerseyler 4000- 5000 kg. yıllık süt vermektedir.
Kombine sığır ırkı olma özelliği taşıyan Simental hayvanlar eti ve sütü için yetiştirilmektedir. Simental hayvanlar görünüm olarak albenisi olan sığır ırklarındandır.Baş tipik olarak beyazdır.Beden kırmızı beyaz alaca ve kırmızı lekeler farklıdır ayrıca sarı alaca renkleri ile ayrı bir görüntüye sahiptir.
Vulvadan pişmemiş yumurta akı kıvamında beyaz, çara denilen bir akıntı gelir. Süt verimi aniden belirgin şekilde düşer. Yem yeme isteği azalır. Süt progesteron seviyesi değişir (Laboratuvar yöntemi). • Bağlı ve ayakta duran bir ineğin önünde durup, hafif bir şekilde eğildiğimizde üzerimize atlama eğilimi gösterir.
Canlı ağırlığı ortalama 600-100 kg arasındadır. Cidego yüksekliği 140-155 cm arasında değişmektedir. Renkleri siyah-beyaz veya kırmızı-beyazdır.
Bazı inekler önemli ölçüde daha uzun yaşayabilirken, bir Holstein'ın normal üretken ömrü altı yıldır.1987'de resmi ABD üretim-test programlarına kayıtlı tüm Holsteinlar için ortalama üretim, holstein süt verimi yılda 8.000 litre ve üzeridir yani 305 gün sağıldığı varsayılırsa yıl ortalaması 27 litre/gündür.
Milka, bu fikri benimsedi ve ilk mor inek seçimine hazırlandı. Seçilen ilk inek, Bern şehrine yakın bir çiftlikten gelen 800 kiloluk "Adelheid" oldu. Adelheid'in görünen tarafı, bir veterinerin gözetiminde mor boyayla renklendirildi ve Milka'nın logosu bir şablonla eklendi.
Aralarındaki en ünlü inek "Schwalbe"dir.
Belçika Mavisi, Belçika orjinli bir ırkdır. Belçika mavisinin heykelimsi, yoğun kaslı görüntüsü, çift kaslı olarak da bilinir. Çift kaslı fenotipi kalıtsal bir durumdur ve kas hücrelerinin hacminin artışı yerine (hypertrophy) kas hücrelerinin (iplikçiklerinin) sayısının artması sonucu (hyperplasia) oluşur.
Kültür ırkları: En yaygın olanları Holstein, Montafon ve Simental'dir. Günlük canlı ağırlık artışı 1400-1600 g civarındadır. Melezlerde ise 1100–1500 gr arasındadır. Yerli ırkların besi kabiliyeti kültür ırklarına göre düşüktür.
Kobe (Wagyu Eti)
Lezzeti ve yumuşaklığıyla dünyadaki en kıymetli bifteklerdendir. Wagyu etine, sığır Japonya'nın Kobe bölgesinde doğup, yetiştirilip, yağlandırılıp ve kesildiği sürece Kobe eti denilir. Üretimi sınırlıdır. Kobe eti, Japonya'nın Kobe şehrindeki tajima gyu cinsi sığırından elde edilen ettir.
Anavatanı İskoçya'dır. 1800'lü yıllarda boynuzsuz angus " doddies " olarak anılırken; Hugh Watson angus birliğini kurmuştur. Angus ırkını önemli kılan en önemli özellik etinin kalitesidir. Amerika birleşik devletlerinde etçi sığır ırklarının çoğunluğunu angus sığırları oluşturmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri