SGK Sağlık Kurulu raporuyla en az yüzde 60 engelli olduğu tespit edilenler, evli olsalar bile, anne ya da babalarından yetim aylığı alabilirler.
Ölüm aylığı, bir kişinin sigortalı olarak vefat etmesi halinde eşine, çocuklarına ve anne babasına bağlanan aylıktır. Ölüm aylığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödenir. Sosyal güvenlik mevzuatında yer alan bilgiye göre eşi, anne ve/veya babası vefat eden kişiler, onların emekli maaşını alabiliyor.
Belli bir özür durumu olan kişilere gerekli diğer şartları sağlamaları hâlinde 2022 engelli aylığı bağlanmaktadır. Bu kişi anne ve/veya babasını kaybetmesi durumunda gerekli şartları hem vefat eden hem de hak sahibi çocuk sağlarsa yetim aylığı bağlanmaktadır.
Ancak engel oranı %70'in altında olan kişilerin bu yöndeki başvurularının kabul edilmemektedir. 18 yaş altı engelli aylıklarında, aylığı alan kişi kim olursa olsun evli olmaları durumunda aynı hanede yaşamasalar bile hem annenin hem de babanın sosyal güvenceli olmaması gerekmektedir.
Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden sigortalı olan kişiler, en az 5 yıl boyunca sigortalı ve 900 prim gününü ödemiş olmalılardır. Babadan emekli maaşı almak isteyen kişilerin babalarının vefatı gerçekleşmeden önce emekli olmuş olmaları gereklidir. Vefat etmiş olan babanın SGK borçlarının tümü ödenmiş olmalıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Yetim aylığı ile engelli aylığını birlikte alamaz.
Yetim aylığı, belirli bir gelir sınırının altında kalan ailelerin çocuklarına ödenir. Bu yüzden çocukların veya ailelerinin gelir düzeyinin yüksek olması durumunda yetim aylığı kesilir. Çocukların evlenmesi veya emekli olması durumunda yetim aylığı kesilir.
2- Bunlardan evli olup, eşleri yukarıda şartlara haiz olanların aile reislerine ise bu aylık %50 arttırılarak bağlanır. 3- Herhangi bir şekilde bu maddede yazılı miktardan fazla devamlı gelir sağlayan veya sağlanması mümkün olan kimselerin geçim kaynağı var sayılır ve kendilerine aylık bağlanmaz.
SGK Sağlık Kurulu raporuyla en az yüzde 60 engelli olduğu tespit edilenler, evli olsalar bile, anne ya da babalarından yetim aylığı alabilirler.
%40-69 arası engelli aylığı alan kişi alabilir. Ancak %70 ve üzeri engelli olan kişi engelli yakını aylığı alamaz. Soru 34: Silikozis hastalığı aylığı başvuruları devam etmekte midir? Hayır, silikozis aylığı kapsamında yeni başvuru kabul edilmemektedir.
1. Anne veya babaları ölmüş, %60 ve üzeri oranında malul olduğu anlaşılan çocuklara, ölen anne veya babasının 5510 sayılı kanun uyarınca hesaplanan aylığının %25'i oranında aylık bağlanmaktadır. Bu madde kapsamında yer alan çocuklar bu aylıktan ömür boyu yararlanabilmektedir.
Herhangi bir şart gözetilmeksizin 18 yaşından küçük çocuklar yetim aylığı alabilmektedirler. Ancak babanın kız çocukları evlenmedikleri sürece yaşları fark etmeksizin babalarının maaşını talep edebilmektedirler. Kız çocuğun evlenmesi durumunda bu hak ortadan kalkacaktır.
Fakat hayatını kaybeden kişinin geride çocuğu yoksa ve sadece eşi hayattaysa maaşının %75'i oranında bir ölüm aylığı bağlanmaktadır. Bir başka ihtimal olarak, kişinin bir çocuğu ve eşi var ise eşine maaşının %50'si oranında dul maaşı, çocuğuna ise kişinin maaşının %25'i oranında yetim aylığı bağlanmaktadır.
Kız çocuklara ölüm aylığı bağlanabilmesi için;
Kendi sigortalılıkları nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması, evli olmamaları veya evli olmakla birlikte sonradan boşanmış veya dul kalmış olmaları şarttır.
Şayet sigortalının hak sahibi durumunda çocuğu yoksa hak sahibi eşine % 75 oranında aylık bağlanır. Çocukların her birine bağlanacak aylığın oranı ise % 25'dir. Bu durumda sigortalının hak sahibi durumunda eşi ve iki çocuğu varsa aylığın % 100'ü bunlara bağlanacaktır.
Herhangi bir şart gözetilmeksizin 18 yaşından küçük çocuklar yetim aylığı alabilmektedirler. Ancak babanın kız çocukları evlenmedikleri sürece yaşları fark etmeksizin babalarının maaşını talep edebilmektedirler. Kız çocuğun evlenmesi durumunda bu hak ortadan kalkacaktır.
Devlet desteklerinden biri de engelli maaşı. Yüzde 40 ila 69 arası engeli olanlar ile yüzde 70 ve üzeri engeli olanlara göre destek tutarı değişiyor. 18 yaş üstü engelli kişiler ile bu kişilerin vasi veya vekilleri bu yardımı alabiliyor.
Engelli kişi süreli raporun dolduğunda ve yenilemesi gereken durumda hastalığında iyileşme tespit edilirse ve mevcut oranın %40 altına inmesi durumunda engelli aylığı kesilir. Engel oranı 40 altında çıktığı halde bu durumu Sosyal Yardımlaşma Vakfı'na bildirmezse devlet faiz ile beraber paraları geri alır.
Acaba sağlık sorunları nedeniyle hem engelli aylığı hem de SSK'dan emekli maaşı alabilir mi? F.M. Cevap: SSK emeklisi babanız, emekli aylığının yanında bir de engelli aylığı alamaz. Çünkü 2022 sayılı yasada sosyal güvenlik kurumlarının herhangi birinden aylık alanların engelli aylığı alamayacağına dair hüküm var.
Engelli maaşı kesilenlerden kız çocukları, anne ya da babalarının üzerinden sağlık yardımı almaya tekrar dönebilirler. Ancak erkek engelli çocuklar 18 yaşını doldurmuşlarsa, SGK'dan malul kararı çıkartırlarsa anne ya da babalarından sağlık yardımı alabilirler. Bu şekilde yetim aylığı alma hakları da olur.
Yetkili hastaneden alınmış engelli sağlık kurulu raporuna göre “engelli” (engel oranı %40-%69) ve başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek derecede engelli (engel oranı%70 ve üzeri) olan kişiler engelli emekli maaşı veya engelli aylığı alabilir.
Eşinin ölümünden sonra dul aylığı alan ve kendi emekli maaşı olan kadınlar, babalarının vefatından sonra yetim maaşı da alabiliyor.
Ölen babanın ve annenin emekli maaşını almak için sosyal Güvenlik Kurumuna başvuruda bulunmak gerekir. Gerekli şatları taşıyan kız çocuk, erkek çocuk, eş, anne ya da baba maaşları alabilir.
Öksüz ve Yetim Yardım Programında şartları sağlayan hak sahibi kişilere çocuk başına aylık 600 TL olmak üzere her iki ayda bir 1200 TL olarak banka/PTT hesabına nakdi ödeme yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri