Evden çalışma, mobil iş, uzaktan çalışma ve esnek bir işyeri bir istihdam düzenlemesidir. Çalışanlar, ofis, antrepo veya mağaza gibi merkezi bir iş yerine gitgel yapmaz. Çalışma saatleri özgürdür. İlk kez 1970 yıllarında çıktı.
Home office çalışma modelinde, çalışanlar işyerine gitmek yerine evlerinde çalışırlar. Home office modeli, teknolojinin gelişmesiyle birlikte daha popüler hale gelmiştir. Özellikle pandeminin çıkmasıyla birlikte oldukça yaygınlaşan bu model, hem işverene hem de çalışanlara pek çok yönden avantaj sağlamaktadır.
Kimler Tarafından Tercih Edilmektedir
Bu işler haricinde avukat, doktor, diş hekimi, veteriner hekim, mimar, mühendis, müşavir, danışman, ressam, yazar, bestekâr, kimyager, öğretmen, artist, menajer, senarist, yönetmen gibi serbest meslek sahipleri de evlerini adres göstererek home ofis şirket kuruluşu yapabilmektedir.
Ev, şahıs şirketi kuran kişiye ya da kira ödemediği bir aile ferdine ait ise stopaj vergisi ödenmez. Ancak şirket, kiralık bir evde kurulmuşsa brüt kira üzerinden %20 stopaj vergisi ödemek gerekmektedir.
Ofis Tapulu Ev Nedir? Ofis tapulu ev, belirli şartları karşılayarak ofis tapusuna dönüştürülmüş konutları kapsamaktadır. Bu sayede evler aynı zamanda iş yeri olarak kullanılabilmektedir. Mesken tapusunu ofis tapulu eve dönüştürmek için Kat Malikleri Kurulu'nun oy birliği ile onay vermiş olması gerekmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Bununla beraber 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre yönetim planında veya kat malikleri kurulunun oybirliği ile vereceği bir kararla izin verilmedikçe konut (Mesken) nitelikli bağımsız bölümlerde iş yeri açılması ve hatta homeoffice kullanımı mümkün değildir.
Buna göre, tapuda ofis olarak kayıtlı taşınmazın konut kapsamında değerlendirilmesi mümkün olmadığından, bu taşınmazların satın alınması amacıyla kullanılan kredilere, taşınmazın kullanım amacı farklı olsa dahi, KKDF istisnası uygulanması mümkün değildir.
Home ofis çalışma ruhsatı
Birçok home ofis çalışanı fiziki olarak faaliyet yürütmediğinden yalnızca şirket açılışını yapmak, vergi mükellefi olmak ve faturalandırma yapmak amacıyla home ofis kullanmaktadır. Bu nedenle ekstradan bir çalışma ruhsatına ihtiyaç duyulmuyor.
Home ofis şahıs şirketi için gereken evraklar şunlardır: Fatura adresi için eşleştirilecek evin kontratı (kira ise) 2 adet vesikalık fotoğraf. İkametgâh belgesi.
Home Ofiste faaliyet alanı ile ilgili olarak kullanılan bilgisayar, yazıcı, fotokopi makinesi, gibi demirbaşların ve bunlara ait sarf malzemelerin tamamı gider olarak yazılabilir.
Home Ofis Nasıl Kurulur? Şirket kurmak isteyenler bilir ki, bunun için en olmazsa olmaz kurum Vergi Dairesi`dir. Vergi Dairesi, home ofis şirket kurmak isteyenler için herhangi bir engel kaynağı değildir. Çoğunlukla düşük ölçekli olan ve ev ortamından yönetilecek işler basit usul mükellef kapsamına dahildir.
Genel anlamda, E-ticaret şirketi & e-ticaret firması işyeri açılışı yapabilmek için öncelikle kuruluş aşamasında Vergi Dairesi, şahıs işletmeleri için seçmeli olarak ticaret ya da meslek odası, sermaye şirketleri için ticaret odası başvurusu yapılması gerekiyor. Eğer personel çalıştırılacaksa SGK başvuruları yapılacak.
Ortalama olarak 2023 yılında şahıs şirketi kurma maliyetleri şu şekildedir: Şahıs İmza Beyannamesi için Noter Onayı: 270-400 TL. Muhasebeci Vekaleti için Noter Onayı: 480-530 TL. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İş Yeri Açılış Ücreti: 500-850 TL.
Haftalık 45 saatlik çalışma süresi, aksi kararlaştırılmamış ise haftanın çalışan günlerine eşit bölünerek uygulanır. Ancak günlük çalışma süresi fazla çalışmalar dahil hiçbir şekilde günde 11 saati aşamaz. İşçinin rızasının alınması halinde bile yılda 270 saati aşan fazla çalışma yaptırılamaz.
Evet, şahıs şirketi kurmak için kendi ev adresinizi kullanabilirsiniz. Bir girişimci olarak yaptığınız işleri yasal prosedürlere uygun biçimde (fatura kesmek, yapılan masrafları vergiden düşebilmek) sürdürebilmek için şahıs şirketi kuruluşunuzu oturduğunuz ev adresi olarak (home ofis) gösterebilirsiniz.
Home-office çalışılan evin kira sözleşmesi ya da tapu belgesinin fotokopisi, noterden onaylı muhasebeci vekaleti ve imza beyannamesi ile GİB üzerinden giriş yapılarak vergi levhası oluşturulur.
Home Office Ne Demek? Home office, yani evden çalışma, son yıllarda pandemi etkisiyle oldukça popüler hale geldi. Bu çalışma biçimi, e-ticaret, çevirmenlik, içerik üretimi, muhasebe, mimarlık, pazarlama ve reklamcılık gibi birçok alanda faaliyet gösteren kişiler için oldukça avantajlı bir seçenek.
Home Ofis Stopaj
Her ne kadar oturduğunuz evin bir kısmını kullanacak iseniz de kiranın tamamı için stopaj yükümlülüğünüz bulunur. Artık siz brüt kira üzerinden %20 stopaj ödeyeceğiniz için mal sahibi kira vergisi ödemeyecektir. Ödeyeceğiniz kiranın tamamını aynı şekilde gider olarak gösterebilirsiniz.
Home Office Çalışma Nedir? Home office, kendi işini yapan ya da bir firmada çalışan kişilerin evlerinin bir bölümünü ofise çevirerek çalıştığı sistemin adıdır. Bu şekilde çalışan insanlar, kendi belirledikleri adreste işlerini yapabilir ve kendi ekipmanlarını kullanabilir.
İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik uyarınca home ofis olarak ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti faaliyetinde bulunulması mümkün olmayıp bu şekilde faaliyet gösterenlere iş yeri açma ve çalışma ruhsatı ve buna bağlı olarak yetki belgesi verilemez.
Home- ofis olarak kullanılan yerler bakımından, ev ve ofis olarak kullanılan mekân net bir şekilde ayrılabiliyorsa, ofis olarak kullanılan kısımda haciz işlemi yapılabilmesi için mahkemeden onay alınmasına gerek olmadığı kanısındayız.
Söz konusu düzenlemeye göre, "ticaret + konut" parsellerinde yer alan, iskan almış veya henüz inşa aşamasında olan ofis kullanımlı bağımsız bölümler, parseldeki toplam konut kullanımı yüzde 80'i geçmeyecek şekilde 1 Temmuz 2023'e kadar konuta dönüştürülebilecek.
Kat irtifakı meselesi özet olarak “arsa üzerinde başlanacak inşaata yönelik mülkiyet hakkı” olarak tanımlanır. Biçimsel anlamda bir tapu çeşidi olan kat irtifakı, henüz tamamlanmamış bir inşaatta hak sahiplerinin paylarını belirtmek ve göstermek amacı ile hazırlanır.
Kat mülkiyet tapunuzu aldığınızda, kredi çekmek, evi satışa çıkarmak ve kiralamak adına kolaylık sağlayacaktır. Bu nedenle ev satın alırken, kat mülkiyeti için tapuya bakmalı ve mülkiyeti olan tapu tercih edilmelidir. Kat Mülkiyeti Almak Zorunlu Mu? Kat mülkiyeti alınması zorunlu değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri