Horasan'da ilk sufiler İyâz, İbrâhim b. Edhem, Bişr el-Hâfî, Şakīk-ı Belhî, Hâtim el-Esam, Ahmed b. Harb, Muhammed b. Eslem et-Tûsî gibi isimler vardır.
Hindistan ve İran'a yayılan Hint-Avrupa kökenli Ârî ırkın ortaya çıktığı yer Horasan'dır. Hunlar'a ve Göktürkler'e bağlı çeşitli Türk boyları, Araplar ve Cengiz istilâsından sonra Moğollar da Horasan'a yerleşen unsurlar arasındadır.
Horasan fakihlerinin başta gelen simaları arasında Ebû Mutî' el-Belhî, Muhammed b. Mukātil er-Râzî, Nusayr b. Yahyâ, Ebû Ca'fer el-Hinduvânî, Ebü'l-Leys es-Semerkandî ve Rükneddin el-Kirmânî sayılabilir.
Horasan Eyaleti, İran'ın kuzeydoğu ve doğusunda yer alan bölgeye verilen isim. Farsça bir kelime olan Horasan "Güneşin yükseldiği yer" anlamına gelir. Horasan'da Farslar, Horasan Türkleri, Türkmenler, ve Kürtler yaşamaktadır. Horosan Türkmenleri Şia ve Sünni mezheplerine bağlıdır.
Horasan, öteden beri şüttarî/ sükrî tasavvufun gelişmesinde önemli bir muhittir. Horasan'da meşhur bir sûfînin olmadığı bir yerleşim yeri, bir köy neredeyse yoktur. Tasavvufun ünlü simaları, seçkin eserleriyle ve tarikat uygulamalarıyla buradadır. Horasan tasavvufu, Anadolu'nun İslamlaşmasında da maya rolü oynamıştır.
İlgili 42 soru bulundu
Horasan Türkleri ya da Horasan Türkmenleri (kendilerince خراسان توركلرى, Farsça: ترکان خراسانی), İran'ın kuzeydoğusunda Kuzey Horasan, Razavi Horasan ve Güney Horasan olarak üçe bölünmüş olan eski Horasan bölgesinde yaşayan Türk halkı.
Eyalet bölgesi Horasan Kürtlerinin yoğun yaşadığı bir bölgedir. Bölgede Kürtler, Farsiler ve Türkmenler ve Horasan Türkleri yaşamaktadir. Kuzey Horasan Eyaleti nüfusunun %46.1'nı Kürtler, 27.8'nı Farsiler ve %20,6'nı Türkler ve Türkmenler oluşturur.
"Horasan Okulu" olarak da adlandırılan tasavvuf akımının en önemli temsilcisi olan Hoca Ahmed Yesevî'den adını alan Yesevîlik yolu, Türklere İslâm'ı ve dervişliğin yollarını öğretmeyi amaçlamıştır.
Horasan Kızılbaş Türkmenleri/Türkleri. savaşan Safevi Türkmen askerinin adıdır.
Bugün İran'ın doğusunda Horasan'da da küçük bir Alevî topluluğu vardır. Alevîler daha ziyâde dağlık olan merkezî otoritenin baskısının ulaşamadığı bölgelerde yaşamlarını sürdürmektedirler.
Şu anda Horasan ' da yaşayan Kürt Aleviler olması demek ki bu sav için yeterli bir anlatım sayılmaz. Horasan ' dan Anadolu ' ya hem Türk hem de Kürt kökenli Aleviler gelmiş.
Anadolu Aleviliği 11. yüzyılda, Anadolu Selçukluları döneminde ortaya çıkmış, 13. yüzyılda gelişmiştir. Bu dini akımın doğuşu ve yayılışındaki en büyük etken Horasan'dan Anadolu'ya geçen gezici dervişler olmuştur. Bu gezici dervişlere “Türkistan Erenleri”, “Horasan Erenleri” ve “Rum Erenleri” denilmektedir.
Horasan'da yetişen ilk sûfîlere şu isimleri de eklemek gerekir: Ahmed b. Hadraveyh el-Belhî, Bâyezîd-i Bistâmî, Ebû Hafs el-Haddâd, Ebû Türâb en-Nahşebî, Ebû Abdullah es-Siczî, Muhammed b. Fazl el-Belhî, Sehl b. Abdullah et-Tüsterî, Mümşâd ed-Dîneverî, Yûsuf b.
Anadolu Türkmen aşiretlerinin önemli bölümü, özellikle de Alevi olanlar, Horasan'dan gelmişlerdir. Horasan, Selçukluların Anadolu'ya uzanmadan önce kaldıkları Hazar ötesi Oğuz toprağıdır.
Öz. Horasan bölgesi Orta Çağ'da İslamiyet'in yayıldığı bir coğrafya olarak önem arz etmektedir. Özellikle X. asırdan itibaren Hazar Denizi çevresi ve Mâverâünnehir dolaylarında yaşamakta olan Oğuz/Türkmenlerin İslamiyet ile tanışmalarının ardından, eski Horasan bölgesine doğru yoğun bir göç hareketi başlamıştır.
Anadoludaki Alevîlerin büyük bir kısmının kökeni, günümüz İran'daki Taberistan ve Horasan bölgesindeki Türkmen Alevî, yani Ehl-i Beyt Hanedanına dayanmaktadır.
Horasan sufiliği dediğimiz akımın öncüsü daha doğrusu kurucusu Hace Ahmet Yesevi'dir.
Irak ve Horasan Selçukluları (1092-1194), Irak ve Horasan, Büyük Selçuklu Devleti'nin merkezi durumundaydı. Sultan Muhammed Tapar'dan sonra Selçuklu tahtına geçen oğlu Mahmud tahta geçtiği sırada amcası Ahmed Sencer, Horasan meliki idi. Sencer, Mahmud'u tahtan indirdi ve himayesine aldı.
Velayetname'de bu üçünün adı da geçer; Ahmet Yesevî, “Türkistan'ın doksan dokuz bin pirinin piri” diye anılmaktadır. Hacı Bektaş'a da, “Horasan Erenlerinin Piri” denilmektedir.
Hacı Murad-ı Veli 1228 veya 1229'da Horasan'ın Sayram Kasabası'nda dünyaya gelmiştir. Bu nedenle Horasan erenlerindendir.
Tarih kitaplarından çok fazla ismini duyduğumuz, Horasan eski Farsça dilinde güneş ya da doğan güneş anlamına gelmektedir. Güneşin doğduğu yer anlamını taşımaktadır. Bu isimde büyük ihtimalle Sasaniler döneminde ortaya çıkmış ve çok kısa zamanda da yaygınlaşmıştır.
Kurmanççanın lehçeleri: Batı: Suriye'nin Halep ilinde, Türkiye'de kabaca Fırat'ın batısındaki illerde, Elazığ, Tunceli, Sivas, Konya, Ankara, Aksaray, Kırşehir ve İran'ın Horasan bölgesinde konuşulur.
Horasan (Rûdaw) – İran'ın Kuzey Horasan bölgesinde yaşayan bir Kürt, ilk kez Doğu Kürdistan'ın Kamyaran bölgesine gelip Newroz kutlamasına katıldı.
Horasan, tarihte İran'ın kuzeydoğusunda yer alan çok geniş bir coğrafî bölge-nin adıydı. Günümüzde bölgenin topraklarının en geniş kısmı İran'ın elindedir. İdari merkezi aynı zamanda dinî bir merkez olan Meşhed'tir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri