Yargıtay kararlarına göre, boş olarak verilen tahliye taahhütnamesinin sonradan doldurması; belgenin geçerliliğini etkilememektedir. Bu tarihlerin sonradan anlaşmaya aykırı olarak doldurulduğunun ispatı ise, kiracı tarafından yazılı olarak yapılmalıdır.
Taahhütnamenin sonradan doldurulduğunun yazılı belge ile ispat edilmesi gerekmektedir. Aksi halde söz konusu tahliye taahhütnamesinin kira sözleşmesinden sonra ve kiracının hür iradesiyle verildiği kabul edilmektedir.
Tahliye Taahhütnamesinin Sonradan Doldurulmuş Olması Suç Mudur? Kiraya veren, sadece tahliye taahhüdünün verildiği ancak tarihlerin belirtilmediği bir evrakı kiracıya imzalatmış olabilir. Taahhütnamenin içeriğindeki tarihlerin kiraya veren tarafından sonradan doldurulması Kanun nezdinde uygun olup suç değildir.
Yargıtay içtihatlarına göre, kiracı tarafından taşınmazın tesliminden önce sadece imzalanıp boş olarak verilen tahliye taahhütnamesi, kiraya veren tarafından sonradan doldurulması halinde geçerli kabul edilmektedir. Bu durumda, tahliye taahhüdünün geçersiz kabul edilmesi için ispat yükü kiracı üzerindedir.
Tahliye taahhüdünün tanzim ve tahliye tarihlerinin sonradan doldurulduğu kabul edilse dahi kiracı tahliye ve tanzim tarihleri boş olarak düzenlenen taahhütnameyi imzaladığına göre boşa imza atmakla kiralayana doldurma yetkisi vermiş sayılacağından bunun sonucuna katlanmak durumundadır.
İlgili 21 soru bulundu
Tahliye taahhütnamesi ile tahliye süreci 6 ay ila 1 yıl arasında sürer. Fakat belirtmek gerekir ki bu sürelerde değişiklikler söz konusu olabilir. Örnek olarak kiracı taahhütnamedeki imzaya itiraz ederse dosyanın imza incelemesine gitmesi gerekir.
Kiracı, taahhüdün geçerli olması halinde, taahhüt edilen tarihte söz konusu taşınmazı boşaltmak zorundadır. Şayet kiracı taahhüde rağmen taşınmazı boşaltmazsa, kiraya veren, taahhüt edilen tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle kiracıyı tahliye ettirebilir.
Tahliye taahhütnamesi yapılırken irade sakatlığının olması halinde belge geçersiz sayılır. Kiracı yanılma veya aldatmayı öğrendiği tarihten itibaren 1 yıllık süre içerisinde taahhütle bağlantısının olmadığını bildirmek zorundadır. Aksi durumda belge yasal olarak geçerlilik kazanır.
Noterde düzenlenmiş veya imzası noterce onaylanmış tahliye taahhütlerinde, icra takibinde imza inkârında bulunulamaz. Noterden tasdikli bir tahliye taahhüdünde imza inkârında bulunulursa, mesele İcra Mahkemesinde değil, Sulh Hukuk Mahkemesi'nde çözülmelidir.
Kira sözleşmesinin en başında boş tahliye taahhütnamesini geçersiz yapmak mantıklıdır. Bunun için kira sözleşmesini vekil ile yaptırabilirsiniz. Ya da noterden aynı gün ihtarname gönderebilirsiniz. Evli kiracılarda ise kira sözleşmesine taraf olarak tahliye taahhütnamesi geçersiz yapmak mümkündür.
Tahliye Taahhütnamesine İtiraz Etme Hakkı ve İcra Takibin Durması Tahliye emrinin tebliğinden itibaren 7 gün içinde kiracı, icra dairesine yazılı veya sözlü olarak itirazda bulunma hakkına sahiptir. Kiracının bu itirazı üzerine icra takibi durur.
İtiraz edilmesi halinde kiraya veren icra mahkemesinde itirazın kaldırılmasını ya da genel mahkemede tahliye davası açabilir. İtiraz edilmemesi veya itirazın kaldırılması halinde icra müdürlüğünce taşınmaz zorla tahliye edilerek kiraya verene teslim edilir. Bu süreç yaklaşık altı - sekiz ay sürebilir.
Taahhütname altındaki tanzim tarihinin doğru olmadığı şahitle değil ancak yazılı delille kanıtlanması gerekir. Davacı vekili tanık dinlenmesine muvafakat etmediği halde, davalı tanıkları dinlenerek yazılı şekilde ret kararı verilmesi doğru değildir.
Borçlu tahliye emrini aldığı tarihten itibaren 7 gün içerisinde itiraz etmezse, taşınmazı 15 gün içinde tahliye etmesi gerekir.
Tek eşin vereceği tahliye taahhütnamesi geçerli olmaz.
Tahliye takibine dayanak belge olarak taahhütnameyi sunmalısınız. İcra müdürlüğü kiracının adresine tahliye emri gönderecektir. Kiracı yedi gün içinde tahliye emrine itiraz edebilir. Özellikle tahliye taahhüdünde yer alan imzaya itiraz edebilir.
5 Nisan 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan 7445 Sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 37. Maddesi hükmü ile, kira ilişkilerinden kaynaklanan kira tespit ve tahliye davalarında zorunlu arabuluculuk şartı getirmiştir.
Tahliye taahhütnamesinin noter huzurunda imzalanmamış olması durumunda ise kiracının imzaya itiraz etme hakkı bulunduğundan, imzaya itiraz yapılmış olması durumunda davaya bakmakla görevli mahkeme sulh hukuk mahkemesi olacaktır.
Kiraya verenin, kiracıya ayrıca ihtar göndermesine gerek yoktur. Kiracı, süre sonunda kiralananı boşaltmazsa kiraya veren tahliye davası açabilir. Kira süresinin bitiminden itibaren bir ay içinde tahliye talebiyle icraya başvurabilir.
Davayı kaybeden kiracı, kira borçlarını ödemekle yükümlüdür. Kira sözleşmesine göre belirlenen aylık kira bedeli, ödenmemiş kira borçlarını oluşturur. Mahkeme kararı genellikle bu borçları da içerir ve kiracıya ödemesi gereken miktarı belirler.
Tahliye taahhütnamesi noterlikçe resen tanzim edilmiş veya tarih ve imzası tasdik edilmiş yahut ikrar olunmuş bir belgeye istinat etmedikçe itiraz halinde tetkik merciinden tahliye istenemez. İtiraza uğrayan böyle bir taahhüt karşısında tahliyenin mahkemeden istenmesi gerekir.
Ayrıca haksız şekilde imzaya itiraz eden borçlu %10 para cezasına çarptırılır. İmzanın sahte olduğu anlaşılması halinde alacaklı da %10 para cezasına çarptırılacaktır. İtiraz edilmemişse veya itiraz bertaraf edilmişse takip kesinleşecek ve icra takip muameleleri devam edecektir.
Peki bu geçerli midir ? Yargıtay kararlarına göre, boş olarak verilen tahliye taahhütnamesinin sonradan doldurması; belgenin geçerliliğini etkilememektedir.
Buna göre usulüne uygun ve geçerli bir tahliye taahhütnamesinin bulunması halinde kiracının kiralanandan tahliyesi sağlanabilir.
Tahliye taahhütnamesi belirli süreli bir kira sözleşmesinde, sürenin bitiminden önce veya sonra belirtilen bir tarih olabilir. Örneğin: 2 yıllık bir kira sözleşmesi için kiracı, 1 yıl sonrası için de tahliye taahhütnamesi verebilir.
Dükkan tahliye davası, 6 ay ila 1.5 yıl sürer. Davaya konu taşınmazın iş yeri olması, dava süresini değiştirmeyecektir. Fakat işyeri türüne veya mülkiyetine ilişkin çeşitli uyuşmazlıkların söz konusu olması halinde, dava süresi uzayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri