Uyuduğunuz pozisyonu değiştirin Bir vücut yastığı (tüm vücudu destekleyen tam uzunlukta bir yastık) yatış pozisyonunuzda düzeltme sağlar. Yana yatarak uyuyabilmenizi sağlar ve bu da horlamanızı büyük ölçüde azaltabilir.
Horlama sorunu yaşayanlar sağa ya da sola doğru yatmalı. Horlamaya en çok sırt üstü yatanlarda rastlanır. Sırt üstü yatmayı engellemek için basit önlemler alınabilir.
Horlamayı kesen yastık modelleri kıvrımlı yapıya sahiptir. Horlama yastığı hava geçirgenliği sağlayan özel süngerlerden oluşur. Boyun bölgesi için özel olarak üretilen horlama önleyici yastık D tipi formda tasarlanır.
Eğer birden fazla yastıkla yatıyorsanız boynunuzdaki eğim nefes akışını etkileyebilir bu da horlamaya neden olabilir. Bu nedenle mümkün olduğunca tek yastık veya yastıksız yatmaya kendinizi alıştırın. Yapılan araştırmalar obezite ve horlama arasında yakın bir ilişki olduğunu kanıtlıyorlar.
Horlayan kişiden sırtüstü değil de yan yatarak uyumayı denemesini iste. Uyku pozisyonunun sırtüstü veya yüzüstü yerine yan tarafın üzerinde olması boğaz üzerindeki baskıyı azaltacak ve horlamayı önlemeye yardımcı olacaktır.
İlgili 20 soru bulundu
Bol C Vitamini İle Vücudunuzu Besleyin
Sinüslerin tıkanması ile horlama problemi ortaya çıkar. Çünkü sinüslerin dolması rahat nefes almayı engeller. C Vitamini tüketimi sinüslerin temizlenmesinde etkilidir. Böylelikle horlama problemi azalmış olur.
Horlama nasıl tedavi edilir? Uyku sırasında solunumun kesilmesine neden olmayan bu tip horlamalar, uyku pozisyonunun değiştirilmesi, daha yüksek yastıkta uyunması, fazla kiloların verilmesi, hafif yiyecekler tüketilmesi, alkol ve sigara kullanımının bırakılması ve burun bandı kullanılması gibi çözümler de önlenebilir.
Hızlı ve etkili bir yol arayan kişiye hitap eden bu aparat, bireyin daha rahat nefes almasını sağlayarak, horlamasını azaltır ve güzel bir uyku vakti geçirmesinde yardım eder.
CPAP cihazları hem horlamayı hem de nefes durmalarını ortadan kaldırırken, burun bantlarının uykuda nefes durmalarına hiçbir etkisi yoktur. Sonuç olarak, burun bantları horlama yakınması olan kişilerde kullanılabilir, horlamayla birlikte uyku apnesi düşündüren yakınmalar varsa kesinlikle önerilmez.
Yağlanmış bir boyunda soluk alma yolu daralacağı için horlama daha çok olur.Kadınlarda horlama oranı % 8-10 civarlarındayken menopoz sonrası ciddi artma göstererek %40'lara çıkar.
Aslında uyku apnesi olan hastaların hemen hemen hepsinde az ya da çok horlama görülürken, horlaması olan kişilerin birçoğunda uyku apnesi görülmeyebilir.
Gece uyurken horlama neden olur? Kişinin hava yollarının tıkanması ve rahat nefes alamaması, gece uyurken horlamayı meydana getiren en yaygın faktörler olarak kabul edilir. Bu durum gürültülü ve titreşimli bir ses çıkarılmasına sebebiyet verir. Bu ses de horlamadır.
Sırtüstü yatmak dilin ve yumuşak damağın geriye sarkarak hava yolunu daraltmasına neden olur.
Horlamayı Yastık, Aparat veya Alternatif Çözümler Önler Mi? Uyku esnasında solunum apnesi yaşamayan bireyler yani basit horlama şikayeti olanlar, uygun uyku pozisyonun sağlanması ve/veya daha yüksek yastık tercihi gibi önlemler aldığında, horlama şiddeti azalabilir.
Basit horlama tedavisi evde kolay yöntemlerle yapılabilir. Kilo vermek, uyku öncesi alkollü içki tüketmemek, hafif bir akşam yemeği tercih etmek, horlama yastığı adı verilen yüksek bir yastık tercih etmek, yeni nesil horlama bantları kullanmak horlamanın önüne geçmek için uygulanabilecek basit yöntemlerdir.
Sağ Tarafa Yatmak
Uzmanlar tarafından en çok önerilen ve en sağlıklı bulunan yatış pozisyonudur. Uyku esnasında kan dolaşımı, en iyi bu pozisyonda gerçekleşir. Reflüyü kısmen azaltan bu uyku pozisyonu, horlamanın ve uyku felcinin de kısmen önüne geçmektedir.
Horlama yastığı işe yarıyor mu? Baş yüksekliğini sağlayan ve horlamayı önleyen yastıklar oldukça faydalı olarak bilinir. Uyku apnesi için horlama yastığının yeterli olmadığını da belirtmek gerekir.
Bilenler ise horlama hangi bölüm bakar ya da horlama hangi bölüme giriyor sorusuna yanıt arıyor. Peki horlama tedavisi için hangi bölüme gitmeniz gerekiyor? Horlama sorunu için hastanelerin kulak burun boğaz (KBB) bölümüne gitmeniz gerekir.
Horlamanın En Önemli Sebeplerinden Biri Stresli Bir yaşam
Bilim insanlarının yaptığı klinik araştırmalar sonucunda; fiziksel ve zihinsel tempo gerektiren meslekleri olan, dolayısı ile stresli bir iş ortamında çalışan kişilerin, diğer kişilere göre uyurken daha fazla horladığı tespit edildi.
Kilo verilmesi, bahsedilen bölgedeki yağ dokusunun azalmasına neden olacağı için, rahat nefes alınmasını sağlar ve horlamanın şiddeti azalır.
Soğuk algınlığı ve alerjilere bağlı burun tıkanıklığının giderilmesinde “%50 DAHA GÜÇLÜ*” OtriNatura'dan Breathe Right Extra burun bantları ilaç içermez ve güvenle kullanılabilir. Ayrıca horlamayı gidermeye yardımcı olur.
Tek kullanımlık siyah nokta bantlarını uygulayacağın bölgeyi hafifçe ıslatmalısın. Burun bantları nemli yüzeye çok daha iyi yapışıyor. Daha sonra bandı burnunda 10-15 dakika kadar bekletmelisin.
Horlama tedavisi her yaş grubuna uygulanabilen bir tedavi yöntemidir. Ancak ağırlıklı olarak 35 ile 50 yaş üstü kişilerde ve aşırı kilolu hastalarda horlama tedavisine baş vurulmaktadır. Horlama tedavisinde yumuşak damağı sertleştiren ve küçültmeye yarayan ilaçlar yani medikal tedavi uygulanabilmektedir.
Horlama daha çok orta yaş ve üstü erkeklerde oldukça sıklıkla gözlenmektedir. Erkekler ne yazık ki bayanlara göre horlama konusunda biraz daha şansızdır ve iki kat daha fazla gözlenir. Bunun nedeni erkeklerin ilk kilo alma bölgelerinin boyun bölgelerinin olmasıdır.
Uyku apnesinin oluşumunu önlemede ve tedavide yastık kullanmak oldukça önemlidir. Uyku apnesinde, tamamen kendi rahatınıza ve uyku pozisyonunuza göre bir yastık seçmelisiniz. Yapılan araştırmalara göre ne alçak ne de yüksek tam ortada kişiyi en rahat şekilde sabit tutacak yastıklar önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri