Hormonlu spiral kaç yıl takılı kalabilir? Bu spiraller takıldıktan sonra 5 yıl süresince etkildie.
Spiralin diğer korunma yöntemleri ile karşılaştırıldığında, koruyuculuk oranı oldukça yüksektir. Spiral takan kadınların sadece %2'sinde gebelik gelişme riski vardır. Zamanla spiralin bakır ve progesteron içeriği de azalacağı için ortalama her 5 yılda bir spiralin değiştirilmesi önerilir.
Bakır içeren RIA'lar ise 5 yıl kullanılabilir. Spiralin süresi dolduğunda, bir sorun yoksa yeni bir spiral eskisi çıkarıldıktan hemen sonra takılabilir. Rahimin bir süre dinlendirilmesi gibi bir kavram geçerli değildir.
Hormonlu spiral 5 yıl dolunca çıkarılması gerekir. Bakırlı spiraller kontrollerini düzenli yaptırmak şartı ile daha uzun süre kullanılabilir.
Hormonlu Spiral Yan Etkileri
Takılan spiralin markasına göre 3 ila 5 yıl boyunca etkin koruma sağlayan spiral, gebelik planlandığı anda hekim tarafından çıkartılabilir. Tüm bunların yanı sıra hormonlu spiral, şiddetli kanama ya da sancılı adet dönemi şikayeti olan kadınların tedavisi amacıyla da kullanılabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Hormonlu spirallerin fiyatları normal spirallere göre daha yüksektir. Hormonlu spiral kaç yıl takılı kalabilir? Bu spiraller takıldıktan sonra 5 yıl süresince etkildie.
Mirena spiralin avantajları: Mirena kullanımı oldukça kolay bir doğum kontrol yöntemidir. Bir kere yerleştirildikten sonra 5 yıl boyunca ek bir yöntem kullanmanıza gerek kalmaz. Koruma yüzdesi %99,8 ile koruması en yüksek olan doğum kontrol yöntemlerindendir.
İki hafta süresince cinsel ilişkide bulunulmamalı, her 6 ayda en geç 1 yılda spiral kontrol ettirilmelidir. Spiral süresi dolduğunda spiral çıkarılıp hemen yenisi takılabilir. Spiral çıkarıldıktan sonra 6 ay süreyle gebelik oluşamayabilir.
Geleneksel bakırlı rahim içi araçlara benzeyen T şeklindeki yapısıyla mirena, gövdesinde 52mg levonorgestrel adında progesteron hormonu içeren özel bir rahim içi araçtır. Bu özel yapısı sayesinde 5 yıl boyunca rahmin içine yavaş olarak günde 20mg hormon salınımı gerçekleşmektedir.
Spiralin durumuna göre değişir. Çıkarmadan önce hasta jinekolojik muayene edilir. Herhangi bir sorun yoksa çıkartılır ve tekrar muayene edilir.
Bakırlı spiraller genellikle 10 yıllık koruma sağlar. Bu süre hormonlu spiral ve boncuk spiral için 5 yıldır.
Hormonlu Spiral Sonrası Adet Düzeni
Kişi hiç adet görmeyebilir. Bu durum menopoz demek değildir. Hormonlu spiral rahim iç tabakası (endometrium) incelttiği için adet kesilir; kişi menopoza doğal süreçte girecektir. Adet kesilmesi geçicidir.
Yaygın olarak spiral adıyla bilinen rahim içi araç (RİA); T şeklinde, bakır ve plastik materyallerden yapılan, rahim içine yerleştirilen bir doğum kontrol yöntemidir. Doğru uygulandığı takdirde koruyuculuk oranı yaklaşık %99'dur ve etkenliği 5-10 yıl boyu sürebilir.
Gynefix yerleşiminden sonra 5 yıl koruma sağlar. Gebelik istendiğinde kolayca çıkarılır. Çıkarıldığı hafta etkisi ortadan kalkar ve gebe kalma potansiyeli normale döner. 5 yıl süresi dolan Gynefix spiral çıkarılır çıkarılmaz yenisi hemen yerleştirilebilir.
Spirallerin ömrü eğer bakır olan klasik spiral tercih edilmişse 10 yıl, hormonlu olan tercih edilmiş ise 3 yıl kadardır.
Spiral çıkarma işlemi
Ultrasonografi aracılığı ile spiralin yeri teyit edilir. Ardından kişi normal jinekolojik muayene masasına yatırılır. Spekulum yerleştirildikten sonra, spiralin ipleri de net bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Bu iplerden tutularak, spiral çekilir ve çıkartılır.
Sigara içen hareketsiz kadınlarda doğum kontrol hapları kanın pıhtılaşma sorununa yol açarken mirena böyle bir soruna neden olmamaktadır. İlişki cinsel birliktelik esnasında çiftler tarafından hissedilmez. Rahim ve Meme üzerine olumsuz etkisi yoktur.
Eğer gebelik istenmiyorsa sistem, kadının adet döngüsünün ilk 7 günü içinde çıkarılmalıdır. Aksi takdirde, MIRENA çıkarıldıktan sonraki o hafta içindeki cinsel ilişki gebeliğe neden olabileceğinden çıkarılma öncesi 7 gün içinde başka bir doğum kontrol yöntemi kullanmanız önemlidir (örn. prezervatif).
Hormonlu spiralin koruyucu etkisi , bakırlı spiralden fazladır . Bakırlı spiral ile % 3-5 gebelik oluşabilir. Bunun en önemli nedeni de yerinde olmayan kaymış spirallerdir. Hormonlu spiralin koruyuculuğu % 100 e yakındır.
Spiral Nasıl Çıkarılır? Spiralin adet döneminde çıkarılması gerekmektedir. Spiralin acil olarak çıkarılması gerekiyorsa herhangi bir dönemde çıkarılabilir ancak aciliyet teşkil eden bir durum yoksa rahim ağzının açık olduğu adet döneminde çekilmesi tercih edilir. Spiral anestezi gerekmeden çıkarılır.
Spiral kaymasının en yaygın nedeni, spiralin doğru bir şekilde yerleştirilememiş olmasıdır. Tam olarak yerleştirilemeyen spiraller zaman içerisinde başka yönlere doğru hareket edilebilir. Bu durumu önlemek için, ilk uygulamadan sonra mutlaka kontrol muayenesi yapılmalıdır.
Normal spirallerin kanama miktarını arttırdığı 40 yaş üzerindeki kadınlarda özellikle tercih edilmektedir. Emziren, yeni doğum yapmış kadınlar için uygun bir yöntemdir.Her yaştaki kadına güvenle uygulanabilmektedir.
Spiral kayması genellikle şiddetli bir ağrı ve kanama ile kendini belli eder. Ayrıca nadiren hastalar spiralin ped ya da çamaşıra düştüğünü görebilir. Ancak bazı durumlarda hiçbir belirti vermeyebilir. Bu nedenle spiral kullanan kadınların düzenli olarak doktor kontrolüne gitmeleri önerilir.
Bazı spiral çeşitleri, miyomlar gibi rahim sorunlarına bağlı olarak ortaya çıkan aşırı kanamayı azaltmak için kullanılabilir. Kanser Riskini Azaltma: Hormonal spiral türleri, rahim içi kanser riskini azalttığı için rahim kanseri veya endometrial hiperplazi riski olan kadınlar için önemli olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri