7. e-SMM geriye dönük kesilir mi? Bir önceki belirttiğimiz gibi, serbest meslek makbuzu tahsilatın yapıldığı anda düzenlenmelidir. Bu durum e-SMM için de aynı şekildedir. e-Fatura ve e-arşiv fatura için tanınan azami 7 günlük süre, e-SMM için geçerli değildir.
1.Geriye dönük e-SMM kesilebilir mi? Mevzuata göre en geç kaç gün geriye e-SMM kesilmesi gerekir? VUK 231. maddesinde; "Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir.
SMM makbuzu kime kesiliyorsa, kesilen taraf bunu gider, kesen ise gelir olarak gösterir. Serbest Meslek Makbuzu Kesilmezse Ne Olur? Faturadan farklı olarak geriye dönük kesilmemesi gereken SMM, hizmetin verildiği zamanda düzenlenmelidir. Fatura kesmeme ile aynı vergi usulsüzlük cezaları kapsamına girmektedir.
e-SMM Geriye Dönük Kesilir Mi? Geriye dönük e-SMM kesilemez. Makbuz tahsilat esası geçerli olduğundan tahsilat yapıldığı andan makbuz düzenlenmek zorundadır.
6. SERBEST MESLEK MAKBUZU NE ZAMAN DÜZENLENİR? Serbest meslek makbuzunun düzenlenmesine ilişkin hükümlere göre makbuz yükümlülüğü, tahsilatın yapılması ile doğmaktadır. Bu durumda makbuzun tahsilat tarihi itibariyle düzenlenmesi gerekmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Serbest meslek makbuzu geç kesilirse ne olur? Geç kesilmesi halinde, usulsüzlük yapılmış olur. Usulsüzlük ise para cezasına tabiidir.
Elbette geriye dönük fatura kesilebilir. Ancak bu fatura kesmenin belirlenen süre içerisinde olması gerekir. Azami sürenin yedi gün olarak belirlendiği geriye dönük fatura kesme işlemi elektronik ortamda da mümkün olmaktadır.
Vergi Usul Kanununa göre, geriye dönük e-fatura ve e-arşiv fatura, matbu faturada da olduğu gibi, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren en fazla 7 gün içinde düzenlenmelidir. Bir başka deyişle 7 gün öncesine kadar e-fatura ve e-arşiv düzenlenebilir.
Serbest meslek erbabı yalnızca makbuz (Serbest meslek makbuzu) düzenler. Tabii bu durum e-faturaya geçme konusunda bir engel değil. Şöyle ki e-faturaya geçen serbest meslek erbapları kendisine düzenlenen faturaları e-fatura olarak alabilir ve elektronik ortamda muhafaza edebilir.
8. e-SMM için mali mühür gerekli midir? Evet. e-SMM keseceğiniz yer, ister GİB Portal isterseniz de özel entegratör uygulamaları olsun, her halükarda mali mühür temin etmeniz gerekmektedir.
Mali Müşavirlerin ofislerinde mükellef adına e-arşiv fatura düzenlemeleri Bakanlıkça yasaklanmıştır.
e-SMM makbuzu iptal edilebilir. İptal edilen e-Serbest makbuzları iptal edildiği tarih üzerinden Özel Entegratörünüz tarafından Gelir İdaresi Başkanlığına raporlanır.
Mükellefler 01.06.2020-30.06.2020 tarihleri arasında e-imza veya mali mühür edinmek zorunda olup, 01.07.2020 tarihinden itibaren Serbest Meslek Makbuzunu e-smm olarak düzenlemek zorundadır.
Özel entegratör ile çalışıyorsanız eksik, hatalı ya da fazladan düzenlenmiş olduğunu düşündüğünüz e-SMM'leri, kullandığınız entegratör üzerinden iptal edebilmeniz mümkün. GİB Portal altyapısını kullanıyorsanız ise “e-belge iptal/itiraz sistemi” üzerinden iptal talebi oluşturabilirsiniz.
Anılan düzenleme çerçevesinde elektronik ortamda düzenlenen ve elektronik sertifika ile imzalanan e-Serbest Meslek Makbuzunun, muhatabının talebi çerçevesinde ıslak imzalı kâğıt çıktısı verilerek ya da elektronik ortamda iletilerek teslim edilmesi gerekmektedir.
e-Serbest meslek makbuzu uygulamasına geçiş yapmak için e-fatura başvurularında olduğu gibi e-imza ya da mali mühür almanız gerekir. Mali mührü, firmanızın kaşesinin elektronik ortamdaki hali gibi düşünebilirsiniz. Mali mühür için Kamu Sertifikasyon Merkezi'nin web sitesi üzerinden başvuru yapabilirsiniz.
e-SMM (e-Serbest Meslek Makbuzu) Nasıl Kesilir? Öncelikle e-imza veya mali mühre sahip olmanız gerekir. Özel entegratörler veya GİB portal aracılığıyla e-SMM (e-Serbest Meslek Makbuzu) kesebilirsiniz.
Makbuzunuzu resmileştirmenizin ardından ekranın sağ tarafında yer alan PAYLAŞ butonuna tıklayıp, makbuzunuzu e-posta yoluyla müşteriniz ile paylaşabilirsiniz. Dilerseniz makbuzunuzun çıktısını alıp ıslak imzanız ile de paylaşabilirsiniz.
Geriye dönük kesilecek faturanın satış tarihinden sonraki 7 gün içerisinde kesilmesi zorunludur. Bu süre zarfını aşan geriye dönük elektronik faturalar geçersiz sayılır ve para cezasına konu olur. Aynı zamanda cari tarih ve fatura tarihi arasında başka bir faturanın kesilmemiş olması gerekir.
e-defter beratı yükleme dönemi geçtikten sonra muhasebe kayıtlarında bir düzeltme yapılması ise mümkün bulunmamaktadır. Ayrıca, e-defter beratı yükleme tarihinden sonra geç gelen bir fatura daha sonraki bir ayda defter kayıtlarına işlenebilecektir ancak faturanın işlendiği tarih değil fatura tarihi geçerli olacaktır.
7 günlük süre mükelleflere faturalarını düzenlenmeleri için tanınan azami bir süredir. Süre hesabında ay atlaması söz konusu ise mükelleflerin bu duruma dikkat etmesi gerekir. Katma Değer Vergisinin geç beyan edilmesi vergi ziyanını da beraberinde getirebilecektir.
Süre de 7 gün olarak belirlendiğinden; Tebligat Kanununa göre yapılacak tebligatın yapıldığının ertesi günü hesaplanmaya başlayacaktır. Örneğin; 02.01.2022 tarihinde yapılan tebligatta süre ertesi gün yani 03.01.2022 tarihinde hesaplanmaya başlanır. 7 gün eklenerek sürenin son günü 09.01.2022 tarihi olarak hesaplanır.
e-Müstahsil Makbuzu Nasıl Kesilir? GİB portaldan veya özel entegrasyon yöntemiyle e-MM keserken, satan ve satın alan çiftçinin ad-soyadı, varsa unvanı, VKN, TC numarası ve adresinin yanı sıra satın almanın tarih, saat, dakikası, malın cinsi, miktarı, stopaj ve diğer kesintiler mutlaka girilmelidir.
e-Müstahsil Makbuzu Uygulamasına geçmek için Mali Mühür veya e-İmza'ya sahip olmanız yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri