Horon, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde oynanan geleneksel halk danslarının genel adıdır.
Dr. Necati Demir, Doğu Karadeniz'e özgü halk oyunu olan horonun 5 bin yıldır Türk oyunu olduğunu belirtti. Dünya üzerinde en uzun süren alışkanlıklardan birinin Türk kültür unsurlarını, inceleme ve araştırma yapmadan veya kasıtlı olarak yabancı kültürlere mal etmek olduğuna dikkat çeken Prof. Dr.
Rize ve çevresinde oynanan halk oyunlarının hemen tümüne horon denir.
Horon oyunu karadeniz bölgesine aittir. Karadeniz bölgesinde çokça oynanamkatadir. Diğer bölgelerde farklı şekillerde ve az sayıda oynanmaktadır.
12. yy ve sonrasında sürekli Türk göçü alan bölge 200 yıllık bir süreç sonucunda yerleşimini tamamlamıştır. Buraya akın akın göç eden Türk Boyu “ÇEPNİLER” olarak bilenen boydur. Türklerin sürekli mücadele ile geçen yaşam tarzı Karadeniz'in hırçınlığı ile birleşmiş ve günümüz horonunu oluşturmuştur.
İlgili 36 soru bulundu
Horon tepmek mi, horon vurmak mu doğusu? Türk Dil Kurumu Güncel Türkçe Sözlüğün 12. baskısı ile birlikte pek çok sözcüğün yazımında değişikliğe gitti. Güncellenen kelimeye göre Horon Vurmak kelimesi artık halk arasında kullanıldığı halini alarak Horon Tepmek olarak değiştirildi.
Trabzon ilinde görülen halk oyunlarına genel olarak horon denir. Horonlar çoğunlukla düz bir sıra veya halka şeklinde dizilerek oynanır. Kemençe, davul, zurna ve kaval horon oyunlarına eşlik eden çalgılardır. İl genelinde çok çeşitli horon oyunu oynanmaktadır.
Rize Bölgesi'nde oynanan halk dansları genelde “horon” olarak adlandırılır. Daha çok tulum, kemençe eşliğinde oynanan horon bazen de türkü eşliğinde müziksiz de icra edilebilir. Ortadaki tulum veya kemençecinin etrafında kızlı erkekli bir halka oluşturularak oynanır.
Trabzon ve civarında "Horon" olarak bilinen folklor; erkekler, kadınlar, yaşlılar ve gençler tarafından geçmişte olduğu gibi günümüzde de kutlamalarda , şenliklerde, düğünlerde ve hasat günlerinde oynanmaktadır.
En az beş kişi ile oynanan horonlar, oyunları iyi bilen, yaşça büyük, sevilen ve sayılan bir kişi tarafından yönetilir.
Horon, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde oynanan geleneksel halk danslarının genel adıdır.
Trabzon Rize arası mesafenin kaç km olduğu özel araçla, otobüsle ve uçakla değişkenlik gösterecektir. Bu durumda her iki şehir arası mesafe özel araçla 61,7 kilometredir. Otobüsle ise toplam mesafe hemen hemen yakın olmakla birlikte ortalama 75 kilometre olarak hesaplanmıştır.
Doğu Karadeniz Bölgesi 'nde oyunlar genellikle horon türündedir. Horonlar geniş olarak yöreye yayılmış ve günümüze kadar gelmiştir. Horonlar hala günümüzde düğünlerde, bayramlarda, doğumda, asker uğurlamada ve yayla şenliklerinde geniş halk kitlesi tarafından otantikliği bozulmadan oynanmaktadır.
Bar Oyunları, Kuzeydoğu Anadolu'da Erzurum, Kars, Ardahan, Bayburt, Gümüşhane (Kürtün hariç), Erzincan (Kemaliye hariç), Artvin (Hopa, Arhavi ve Borçka hariç) ve Samsun (Vezirköprü, Havza, Ladik) illerini içine alan bölgede halkın oynadığı halk oyunlarıdır.
Giresun oyunları içinde en önemlisi Giresun Karşılaması ve horonudur. Horonu yine erkekler bölgenin meşhur çalgısı olan kemençe veya davul zurna ile oynarlar.
Cevabımız: Şarkıların ritimleri vardır insanlar bir koreografi yaparken şarkının ritmine uygun hareket eder bu da bazı dansların hızlı bazı dansların ise yavaş hareketlerden olmasını sağlar. Bu yüzden de horon hızlı zeybek yavaş bir halk oyunudur.
Karadeniz bölgesi denince akla gelen ilk halk oyunu ise horondur. Kendi içerisinde de farklı çeşitleri olan horon Karadeniz bölgesinde en çok oynanan yöresel oyun olarak ilk sırada yer alıyor. Karadeniz bölgesinde oynanan başlıca diğer yöresel oyunlar iseatabarı, orta Batum, kaşıklı zeybek ve bozkır halaydır.
Horonun, kendi içinde çeşitleri ve kuralları bulunur. Düz ve 3 ayak horonun, belli başlı bazı farklılıkları vardır.
Erkekler bu oyun için; yelek, gömlek, cepken, kabalak, köstek, fişeklik, çizme ve zıpka giyinmektedirler. Kadınlar ise; üçetek, cepken, şalvar, başlık, kemer, çorap ve ayakkabı giymektedirler. kanka erkeklerde ayakkabı olarak karalastik giyerler ama önemli deyil çok sağol.
Türkiye'nin birbirinden çok farklı coğrafyaya ve mevsim değişikliklerine sahip bulunması, bu bölgelerde yaşayan kişilerin hem halk kültürüne ve hem de bu engin kültürün bir alt dalı olan halk oyunlarına yansımıştır.
Doğrulanmış Cevap. => Kaşık batı karadeniz bölgesinde oynanır. => Halay Doğu Anadolu bölgesi nde oynanır. => Zeybek Ege bölgesinde oynanır.
Kemençe, dip kısmı dize, dizlerin arasına dayatarak çalındığı gibi ayakta bir yere yaslamadan da çalınabilen üç telli (iki veya dört telli de olabilir) yayla çalınan bir Türk çalgısıdır. Başta Giresun, Trabzon olmak üzere, Gümüşhane, Rize, Giresun ve Ordu'da da çalınan bir halk çalgısıdır.
Türkiye'de gördüğümüz yaygın dans formları arasında halay, zeybek, bar, horon, hora, köçek, Kafkas dansı, karşılama gibi biçimleri sayabiliriz.
Halay, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Orta Karadeniz ve Çukurova bölgesinde oynanan halk oyunlarının genel ismidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri