Ortalama bir hostes en düşük 12 bin TL en yüksek 26 bin TL maaş almaktadır.
Hostes olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Hostes maaşı 2023 verilerine göre ortalama 34.700 TL civarındadır.
Türk Hava Yolları (THY) hostes maaşları: 28.000 TL – 35.000 TL. Onur Air Hava Yolları hostes maaşları: 22.250 TL – 30.000 TL. Pegasus Hava Yolları hostes maaşları: 23.000 TL – 31.500 TL. SunExpress Hava Yolları hostes maaşları: 23.250 TL – 31.750 TL.
Kabin Memuru Maaşları 2023
Genel olarak firmalara göre değişiklik gösteren ortalama hostes maaşları 22.250 TL – 35.000 TL civarındadır.
Özellikle de hostes maaşları deneyimlerden ve kaç yıllık hostes olunduğuna göre değişiklik gösterir. Ortalama 2024 hostes maaşları 23 bin TL civarındadır. En düşük alan 17 bin TL, en yüksek alan 29 bin TL almaktadır. Ayrıca belirtmeliyim ki uçak personelleri, uçuş limitlerini aştıklarında ekstra prim almaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
Yapılması planlanan değişiklikle, bir önceki revizyonda yer alan ay tanımı bir takvim ayından, birbirini takip eden 28 güne dönüştürülerek; pilot ve kabin memurlarının aylık uçuş saati 110 saatten 100 saate, Yıllık uçuş saati de 1000 saatten 900 saate düşürülecek.
Hostes olmak için en az lise mezunu olmak şartı bulunmaktadır. Bir çok havayolu firması, istihdam edecekleri hosteslere mesleki eğitim fırsatı sunmaktadır. Aynı zamanda üniversitelerin iki yıllık Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri önlisans programından mezun olarak da mesleğe adım atmak mümkündür.
Cevap: Havayolu şirketlerinin Genel Müdürlüklerinde, Yurt içi ve Yurt dışı yolcu taşıyan özel havayolu şirketlerinde, Yabancı Havayolu şirketlerinde, Hava Kargo Şirketlerinde, İkram & Servis Şirketlerinde, Yer Hizmetlerinde iş bulunabilir.
Hostes olmak için yaş sınırı var mı? Diye merak edenler için 39 olduğunu söyleyebiliriz. Bu yaş yeni belirlenmiştir.
En az 18 yaşında olmak.
Kabin görevlisi olmak için üniversite mezunu olmak şart değil. En az lise mezunu olmak yeterli. İyi derecede bir ya da iki yabancı dil bilmek tercih edilmek için önemli bir kriter.
Kabin memurları için daha önce yıpranma payı da göz önünde bulundurularak 55 yaş sınırı vardı. Emeklilik yaşı hesaplanırken yıpranma payı da hesaba katılarak hostesler 48 yaşına geldiklerinde emeklilik hakkı kazanıyordu. Günümüzde ise Türkiye'de kabin memurlarının emeklilik yaş sınırı 45 olarak belirlendi.
Hostes olmak için üniversitelerde 2 yıllık ön lisans programı şeklinde sunulan Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Bölümü okunmalıdır. Bu bölümü okumayan kişilerin ise en az lise mezunu olup yabancı dil bilmesi gerekir. Hostes olmak için gerekli eğitim, kişinin başvurduğu hava yolu şirketi tarafından verilir.
Hosteslerin çalışma şartları
Ayda 8-100 saat arasında uçar. Senelik olarak ise 1000 saat ile 900 saat aralığında uçar.
Türkiye'de şu anda 6 binin üzerinde kabin memuru, diğer adıyla hostes ve steward (erkek kabin memuru) görev yapıyor. Önümüzdeki 3 yılda, hava yolu şirketlerinin büyümesi ve yeni havayolu şirketlerinin açılmasıyla bu sayının 12 bini geçeceği tahmin ediliyor.
Yurt dışı uçuşu yapacak hostesler için, en az bir yabancı dil bilmesi mecburidir. Eğer tek yabancı dil biliniyorsa, iyi derecede İngilizce olması avantaj olacaktır. Herhangi bir suç kaydı olmamalı, adli sicilin temiz olması gerekmektedir.
Genellikle tuvalet kabinleri uçuştan hemen önce hızlı bir şekilde temizlenir, uçuş sırasında ise her yarım saatte bir kontrol edilirler. Ancak yine de tuvalet temizliğinden daha acil şeyler varsa buralara bakmazlar" dedi.
Hosteslik kolay bir meslek gibi görünse de aslında aşamaları olan oldukça zor bir meslektir. Belki de aramızda bu aşamalardan geçen başarılı veya geçmek isteyip de başarısız olan birçok genç vardır.
Fiziki görünüm hosteslik için ayrıcalıklı şartlar arasında olduğunu söyleyebiliriz. - İdeal olarak belirlenen boy ve kiloya sahip olmak, (Bu oran kadınlarda; 160-180 cm arası boy oranı, erkeklerde; 170-180 cm arasıdır.)
Türk Hava Yolları kabin memuru eğitimleri, İstanbul-Florya'da bulunan Türk Hava Yolları Uçuş Akademisi bünyesinde gerçekleştirilmektedir. Kabin memurluğu eğitimi ne kadar sürüyor? Evrak ve sağlık raporu süreçleri olumlu sonuçlanan adaylar yaklaşık 2 aylık bir eğitime katılmaktadır.
Kabin memuru olmak istiyorsan İngilizce bilmen şart.
Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Bölümü öğrencileri, 2 senelik eğitim hayatları boyunca iletişimden uçak teçhizatı bilgisini içeren derslere kadar oldukça geniş kapsamlı bilgiler alır.
Bolat, “planlamakta olduğumuz kabin, kokpit ve diğer uzmanlık alanlarında birçok pozisyon için de (ilan ettikten sonra) kariyer sitemizi kontrol etmenizi tavsiye ederim.” açıklamasının üzerine önümüzdeki yıl yapılacak kabin memuru alımlarında yaş sınırının 39'a çıkarılacağını duyurdu.
En az 45 kg olabilir. Erkek Adaylar icin boy limitleri 170 - 190 cm arasidir. Bayan Adaylar icin boy limitleri 160 - 180 cm arasidir. bu ölçüde.)
THY, bir süre önce yaptığı alımlarda çok doğru ve yerinde bir kararla 2022 yılında yapılan tecrübesiz kabin memuru alımı yaş kriterini, 18 yaşını bitirmiş olup, 39 yaşından gün almamış olarak revize etmişti. Aynı uygulamanın yeni yapılacak 2 bin 600 kişilik alımlarda da geçerli olması birçok kişiye yarayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri