Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (High Performance Liquid Chromatography) HPLC, en yaygın olarak kullanılan analitik tekniklerden bir tanesidir.
Yüksek performanslı sıvı kromatografisi (daha önce yüksek basınçlı sıvı kromatografisi olarak adlandırılan HPLC), bir karışımdaki her bileşenin ayrılması, tanımlanması ve nicelenmesi için kullanılan analitik kimyada kullanılan bir tekniktir.
HPLC (High Performance Liquid Chromatography) Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi kısaca HPLC olarak adlandırılır. Yüksek performans; yüksek resolüsyonu (ayrımı) ifade eder.
Yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC yaygın adıyla bilinir) bir analitik kimya yöntemidir. Karışımlardaki bileşenlerin, ayrıştırılmasında, nitelik ve niceliklerinin belirlenmesinde kullanılan bir analiz tekniğidir.
HPLC analizi genellikle tıbbı alanlarda kullanılır. Aynı zamanda idrar örnekleri alınarak zararlı ve uyuşturucu madde tespitlerinde de HPLC analizleri kullanılır. Genellikle sıvı maddelerde yapılan bu test hareketli ortamdan hareketsiz ortama doğru geçiş yaptırılarak hızın tespit edilmesine dayanır.
İlgili 17 soru bulundu
HPLC, bileşenlerin ayrılması, tanımlanması ve ölçülmesi için kullanılır. Özellikle organik bileşenlerin, ilaçların, gıda maddelerinin, biyolojik numunelerin ve daha birçok malzemenin analizi için yaygın olarak kullanılır.
1- HPLC'ye Genel Bakış;
HPLC, Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisinin kısaltmasıdır.
HPLC Uygulamaları
Yüksek basınçlı sıvı kromatografisi gıda ve içecek endüstrisi, çevre mühendisliği konuları, tıp, petrokimya, ziraat, tüketim maddeleri, endüstriyel kimya, farmakoloji vb. çok çeşitli alanlarda kimyasal ayırım, saflaştırma, tespit etme ve miktar belirleme amacıyla kullanılır.
HPLC cihazını oluşturan başlıca bileşenler; mobil faz, pompa, kolon ve kolon fırını, degazör, otoörnekleyici ve enjektör, dedektörlerden oluşur.
Ters Faz Kolon
Ters fazlı kromatografi, yüksek performanslı sıvı kromatografi (HPLC) en yaygın kullanılan tekniktir. Popülerliğinin nedeni, polar olmayan bileşiklerin, zayıf polar bileşiklerin ve iyonik bileşiklerin analizine uygulanabilmesidir.
HPLC analizi için bir sıvı numunedeki bileşenleri ayırmak için kullanılan çözücüye mobil faz denir. Mobil faz, aksi halde sabit faz olarak bilinen bir ayırma kolonuna ve ardından çözücü dağıtım pompası tarafından kontrol edilen sabit bir akış hızında dedektöre iletilir.
Aile hekimleri aracılığıyla nikah öncesi düzenlenen sağlık raporunda erkeklerde yapılması gereken zorunlu tahlillerden olan Talasemi (Hemoglobin Elektroforezi HPLC ) testi artık hastanemizden yapılabilmektedir.
HPLC, yüksek performanslı sıvı kromatografisi, bir analitik tekniktir. HPLC, sıvıların bir kolon üzerinden geçirilerek, bileşenlerinin ayrılmasına ve analiz edilmesine dayanır.
Hem HPLC hem de GC aynı prensipte işlev görürken, tek fark HPLC'nin sıvı mobil faz kullanması, GC'nin ise taşıyıcı olarak bir gaz kullanmasıdır. Hem GC hem de HPLC, sıvıların ve çözünmüş katı karışımların analizini yapabilir, ancak gazlı karışımlar da GC kullanılarak rutin olarak analiz edilir.
HPLC cihazı, analitik ayırma teknikleri amacı ile en yaygın kullanılan cihazdır. Bir karışımdaki bileşenlerin ayrılmasında sıvı hareketli faz kullanır. Bu bileşenler ilk olarak çözücüde çözülürler ve daha sonra yüksek basınç altında kromatografi kolonundan geçmeye zorlanırlar.
HPLC (High Performance Liquid Chromatography) Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi kısaca HPLC olarak adlandırılır. Yüksek performans; yüksek resolüsyonu (ayrımı) ifade eder. Mobil fazın yüksek basınçla ilerlemesi sağlandığı için de Yüksek basınçlı Sıvı Kromatografi olarak da adlandırılır.
Bir örneğin enjeksiyonu ile kolondan elüsyonu arasında geçen süreye alıkonma zamanı denmektedir ve tR ile gösterilir. Sabit fazla etkileşmeyen bir bileşiğin kolonu terk etmesi için geçen süre ölü zaman ya da hareketli fazın alıkonma zamanı olarak (tM) bilinir, çünkü genellikle bu bileşik hareketli fazdır.
HPLC (YÜKSEK PERFORMANSLI SIVI KROMATOGRAFİSİ) NEDİR? Yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC) analitik kimyada, bir karışımdaki her bileşeni ayırmak, tanımlamak ve miktarını belirlemek için kullanılan bir tekniktir ve bu amaçla kullanılan cihazlar arasında en yaygın olanıdır.
Alıkonma faktörü (kapasite faktörü) (k) , Analitlerin kolonda göç etme hızlarını tanımlamak amacıyla yaygın olarak kullanılan önemli bir büyüklüktür. Kapasite faktörü (k)'nün 1-5 arasında bir değer göstermesi idealdir.tm, hareketli, fazın kolondan çıkış süresidir.
HPLC & GC Eğitimin Amacı
TS EN ISO/IEC 17025 ve TS EN ISO 15189 standardları kapsamında laboratuvarların performansını belirleyen en önemli faktör olan metodların validasyonunu yapmak için gerekli yöntemlerin ve metod validasyon parametlerinin açıklanmasını kapsamaktadır.
Bir HPLC sisteminin basınç denklemini şu 5 parametre belirler; solvent viskozitesi (n), akış hızı (F), kolon uzunluğu (L), kolon yarıçapı (r) ve partikül çapı (dp). Denklem şu şekilde ifade edilir; Sistem basıncını bilmek özellikle metot geliştirme çalışmalarında kolon seçimi yaparken oldukça önemlidir.
Ters faz terimi, normal fazın tam tersi olan kromatografi modunu, yani bir polar hareketli fazın ve bir polar olmayan [hidrofobik] sabit fazın kullanımını açıklar.
Zodiac C18 Kolon;
Kolon, yaklaşık %24'lük yüksek karbon yüküne ve mükemmel çözünürlük, iyi tepe simetrisi ve yüksek performans elde etmek için benzersiz bağlama teknolojisine sahiptir. Bunlar, çok geniş pH aralığında en iyi sonuçları veren uzun ömürlü kolonlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri