Pek çok kromatografi tekniği gibi HPLC de kolon kromatorafisinin bir uygulamasıdır. Hareketli fazın ilerlemesiyle durgun fazda farklı kuvvetle tutunana maddelerin geri alınmasına elüsyon (geri alma) denir. Ayrılması istenen maddelerin kolondan çıkış süresine alıkonma süresi denir.
Bir örneğin enjeksiyonu ile kolondan elüsyonu arasında geçen süreye alıkonma zamanı denmektedir ve tR ile gösterilir. Sabit fazla etkileşmeyen bir bileşiğin kolonu terk etmesi için geçen süre ölü zaman ya da hareketli fazın alıkonma zamanı olarak (tM) bilinir, çünkü genellikle bu bileşik hareketli fazdır.
Elüsyon: Hareketli fazın ilerlemesiyle çözünen maddelerin durgun faz üzerinden yıkanarak taşınmalarına denir. Elüent: Maddelerin faz üzerinden bir karışımdaki bileşenleri taşımakta kullanılan çözücüye denir. Analitin durgun faz içinde geçirdiği zamanın hareketli faz içinde geçirdiği zamana göreceli olarak ölçümüdür.
HPLC (High Performance Liquid Chromatography) Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi kısaca HPLC olarak adlandırılır. Yüksek performans; yüksek resolüsyonu (ayrımı) ifade eder. Mobil fazın yüksek basınçla ilerlemesi sağlandığı için de Yüksek basınçlı Sıvı Kromatografi olarak da adlandırılır.
Her maddenin hareketli faz ile sürüklenmeleri farklıdır. Böylece her madde için uygulanan koşullar belirtilerek karakteristik değerler verilebilir. Buna sürüklenme derecesi veya alıkonma faktörü denir ve Rf ile gösterilir.
İlgili 33 soru bulundu
RF Testi Değeri Kaç Olmalıdır? Sık yapılan testlerden biri olan RF testi için 20 U/ML değerini arayınız. Bu değerden daha düşük olması normaldir. Ancak değerin yüksek olması ciddi bir problemin işaretidir.
Kişinin RF değeri normal şartlar altında 20 U/ML altında çıkması gerekir.
HPLC Sisteminde Kullanılan Dedektörler Eğitimİçeriği; 1- UV-VIS Absorbans Dedektörler - UV-VIS Absorbance Detectors 2- Refraktif İndeks (RI) Dedektörler - Refractive Index Detectors 3- Floresans Dedektör (FLR) - Fluorescence Detector 4- Elektrokimyasal Dedektörler (ECD) - Electrochemical Detectors 5- İletkenlik ...
Çoğu HPLC cihazlarında, kolonun bulunduğu bir kolon bölümü (kolon fırını veya kolon kompartmanı da denir) bulunur ve bu bölüm kolon sıcaklığını değiştirerek, analitler ile kolonun içindeki sabit fazın etkileşimini etkiler. Bu etkileşim farklılaşması sayesinde analitlerin ayrışması sağlanır.
HPLC analizi için bir sıvı numunedeki bileşenleri ayırmak için kullanılan çözücüye mobil faz denir. Mobil faz, aksi halde sabit faz olarak bilinen bir ayırma kolonuna ve ardından çözücü dağıtım pompası tarafından kontrol edilen sabit bir akış hızında dedektöre iletilir.
Ters faz terimi, normal fazın tam tersi olan kromatografi modunu, yani bir polar hareketli fazın ve bir polar olmayan [hidrofobik] sabit fazın kullanımını açıklar.
Kolon ( Sabit Faz ) maddelerin kimyasal ve fiziksel özelliklerinden yararlanarak birbirlerinden ayırt edilmesini sağlar. Genellikle Çelik, PEEK ve Camdan imal edilir, içi belli ölçülerde sabit fazla doldurulur ( Silika veya polimer gibi ). Kolon Fırını kolonu saklamak ve sabit sıcaklıkta tutmak için kullanılır.
Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (High Performance Liquid Chromatography) HPLC, en yaygın olarak kullanılan analitik tekniklerden bir tanesidir.
HPLC analizi genellikle tıbbı alanlarda kullanılır. Aynı zamanda idrar örnekleri alınarak zararlı ve uyuşturucu madde tespitlerinde de HPLC analizleri kullanılır. Genellikle sıvı maddelerde yapılan bu test hareketli ortamdan hareketsiz ortama doğru geçiş yaptırılarak hızın tespit edilmesine dayanır.
Yüksek performanslı sıvı kromatografisi (daha önce yüksek basınçlı sıvı kromatografisi olarak adlandırılan HPLC), bir karışımdaki her bileşenin ayrılması, tanımlanması ve nicelenmesi için kullanılan analitik kimyada kullanılan bir tekniktir.
Alıkonma hacmi numunenin enjekte edildiği zaman ile pik maksimumunun hâsıl olduğu zaman arasında ko- londan geçen, kolon temperatüründe ve kolonun çıkış basıncında ölçülmüş veya buna göre düzeltilmiş taşıyıcı gaz hacmidir.
1- HPLC'ye Genel Bakış;
HPLC, Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisinin kısaltmasıdır.
Ters Faz Kolon
Ters fazlı kromatografi, yüksek performanslı sıvı kromatografi (HPLC) en yaygın kullanılan tekniktir. Popülerliğinin nedeni, polar olmayan bileşiklerin, zayıf polar bileşiklerin ve iyonik bileşiklerin analizine uygulanabilmesidir.
Bir HPLC sisteminin basınç denklemini şu 5 parametre belirler; solvent viskozitesi (n), akış hızı (F), kolon uzunluğu (L), kolon yarıçapı (r) ve partikül çapı (dp). Denklem şu şekilde ifade edilir; Sistem basıncını bilmek özellikle metot geliştirme çalışmalarında kolon seçimi yaparken oldukça önemlidir.
Yüksek basınçlı sıvı kromatografi, uçucu olmayan veya sıcaklıkla kolayca bozunabilen bileşiklerin ayrılmasında kullanılabilen bir sistemdir. Yüksek duyarlığı, kantitatif analizlere uyarlanabilme kolaylığı sayesinde ayırma yöntemleri içerisinde çok fazla kullanılır.
HPLC, yüksek performanslı sıvı kromatografisi, bir analitik tekniktir. HPLC, sıvıların bir kolon üzerinden geçirilerek, bileşenlerinin ayrılmasına ve analiz edilmesine dayanır.
Maddelerin uçuculuğunu artırmak, kararlı hale getirmek, kromatografik davranışı ve belirlenebilirliği iyileştirmek, kaynama noktasını düşürmek, polariteyi azaltmak ve daha iyi ayırma sağlamak için türevlendirme işlemi uygulanır.
Romatoid faktörün referans aralığın (<15 IU / mL) üzerinde seyretmesi halinde şüphe duyulması gereken rahatsızlıklar, diğer bir deyişle RF yüksekliği nedenleri şu şekildedir: Bağışıklık sistemi rahatsızlıkları Karaciğer rahatsızlıkları İnflamatuar akciğer rahatsızlığı
Kanınızdaki artan RF seviyeleri, diğer hastalıkların yanı sıra endokardit, sistemik lupus eritematozus (lupus) , tüberküloz , frengi , sarkoidoz, kanser, viral enfeksiyon veya karaciğer , akciğer veya böbrek hastalığınız olduğu anlamına da gelebilir.
Romatoid artrit hastalığının araştırılmasında en sık kullanılan testlerden bir tanesi RF olarak kısaltılan romatoid faktördür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri