Hristiyanlar, İsa'nın ''Tanrı'nın Oğlu'', ''Tanrı'nın enkarnasyonu'' ve Eski Ahit'te geleceği haber verilen ''Mesih'' olduğuna inanırlar. Hristiyanlık, teslis adı verilen inanç üzerine kuruludur.
Hıristiyanların kutsal kitabı, Eski Ahit ve Yeni Ahit denilen iki bölümden oluşur. İki bölümden oluşan bu kitaba Türkçe'de Kitabı Mukaddes adı verilir. Eski Ahit, Yahudilerin yazılı kutsal kitabı olan Tanah'tır. Hıristiyanlar Tanah'ı kutsal kitap olarak kabul eder ve ona inanırlar.
İslam ve Hristiyanlık tanrının neye benzediği konusunda farklı öğreti ve ilkelere sahiptir. Örneğin Hristiyanlar Baba, Oğul ve Kutsal Ruh dediğimiz üç şahsiyetin bir Tanrıda toplandığı üçlü şahsiyete inanır. Müslümanlar bu kavramı veya öğretiyi reddeder ve Tanrıyı tek şahsiyet olarak inanırlar.
Hristiyanlar da Tevrat'ın Musa'nın orijinal yapıtı olduğuna inanır. Fakat kitabın farklı dillere çevrilmesi esnasında hatalar yapıldığına, yeni kişi ve yer adlarının eklenmesi nedeniyle değiştiğine inanan Hristiyanlar da vardır.
Hristiyanlık ilk olarak, milattan sonra 1. yüzyılda Yehud (Yahudiye) eyaletinde Yahudi geleneğinden ortaya çıktı ve daha sonra Roma İmparatorluğu'nun tamamına yayılarak imparatorluğun resmî dini oldu.
İlgili 40 soru bulundu
Hristiyanlık (İbranice: נַצְרוּת), Nasıralı İsa'nın (Yeşua) yaşamına, öğretilerine ve vaazlarına dayanan, tek Tanrılı İbrahimî bir dindir.
Hıristiyanlıkta, Yahudilerin kutsal kitabı Tanah'ı, Eski Ahit adı altında kabul ettiklerinden Yahudi peygamberlerine inanır ve Yahudilik'teki peygamberlik anlayışını benimserler. Hıristiyan gelenekte peygamberler kutsal kişiler olarak görülür.
Îsâ'nın Havarisi Petrus'un ifadesine göre Îsâ'nın, Mesih olarak kabul edilişi, Hıristiyan ilahiyatçıları tarafından kristoloji ilim dalının doğuşunun kaynağı olarak kabul edilmektedir. Îsâ Mesih, Nasıralı Yahudi bir peygamber olarak Hıristiyan dininin merkezinde yer almaktadır.
Yahudiliğin baskın otorite metinleri, İsa'nın tanrılığını, tanrısallığını, Tanrı ile insanlar arasında aracı oluşunu, mesihliğini ya da azizliğini reddetmektedirler. Diğer birçok uyumsuz unsurun yanı sıra teslise inanmak da Yahudilikle uyumsuzdur.
Kur'anı Kerim'de İslam dini ve haniflik inancı dışında, Yahudilik, Hıristiyanlık, Sabiilik ve Mecusilik de birer dini gurup olarak zikredilmektedir: "İnananlar, Yahudiler, Hıristiyanlar, Mecusiler ve Müşrikler hakkında Allah kıyamet günü hüküm verecektir. Allah her şeye tanıktır 3 7 .
Eski İran'da MÖ 1400-1200 arasında bir peygamber olarak kabul edilen Zerdüşt tarafından kurulan Zerdüştlük inancı, varlığını sürdürmeye devam eden en eski dinlerden ve kayıtlara geçmiş olan ilk tek tanrılı inançlardan biridir.
Tarihsel olarak, İbrahimî dinler Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam olarak kabul edilmiştir.
Hristiyan mezhepleri, üçe ayrılmaktadır. Bunlar; Katoliklik, Ortodoksluk, Protestanlık olarak bilinirler.
Tevrat, MÖ 1'nci yüzyılda, yani İsa'dan çok önce Yunancaya çevrildiğinde, Mesih'in karşılığı olarak “Khristo” kelimesi kullanılmış. Tevrat'ta Yahudilerin beklediği kurtarıcı olarak anılıyor ki Hıristiyanlar, “beklenen Mesih'in” Hz İsa olduğuna inandıkları için Jesus Christ (İsa Mesih) diyorlar.
Teslis, Hıristiyan teolojisinde Tanrı'nın, Baba, Oğul ve Kutsal Ruh'tan oluşan üçlü tabiatını ifade eden akidenin adı olup Hıristiyanlığın temel sırrıdır.
Hristiyan inancında Kutsal Kitap, Kitabı Mukaddes'tir. Kitabı Mukaddes, Eski ve Yeni Ahit'ten oluşmaktadır. Tanrı'nın İsa ile yeni bir antlaşma yapması nedeniyle İncil, Yeni Ahit olarak anılmaktadır.
Muhammed, tek tanrıyı savunduğu için Hristiyanlarda kendisinin peygamber olduğunu kabul edebilir." değerlendirmesinde bulundu. Hz. İsa'dan sonraki yıllarda da peygamber geleceğine dair İncil'de bilgiler olduğunu anlatan Wiren'in, kitabında şunları kaydetti: "İsa'dan sonrada peygamber geldi.
Meryem oğlu İsa), İsrailoğulları'na gönderilen son peygamber ve aynı zamanda da Mesih'tir. İsrailoğullarına Tevrat'ı ilga etmeden, onun yanı sıra yeni bir vahiy olan İncil ile tebliğde bulunmuştur. İsa, hiç evlenmeden ve çocuğu olmadan yaşamış ve bu hâliyle göğe yükseltilmiştir.
Hıristiyan inancına göre Îsâ Allah'ın bedenleşmiş kelâmıdır, dolayısıyla tanrıdır. Tanrı'nın yaratılmamış olan ezelî mesajı bedenleşmiş olup Îsâ olarak insanlar arasında yaşamaktadır (incarnation). Bu sebeple hıristiyanlar Îsâ'ya "Tanrı oğlu, rab, mesîh" unvanlarını vermektedir.
Muhammed (s.a.v.) ise hadîsi şerîflerinde "İsa (aleyhisselam) ölmemiştir. O kıyâmetten önce size dönecektir.", "Ben Meryem oğlu İsa'nın (aleyhisselam) dünyâ ve âhirette en yakınıyım.", "Benimle İsa (aleyhisselam) arasında başka bir peygamber yoktur." buyurmuştur.
İbrâhim, Hz. Mûsâ ve Hz. Îsâ ile görüşmüş ve Mescid-i Aksâ'da peygamberlere iki rekât namaz kıldırmıştır. Bazı rivâyetlerde ise Resûlullah (s.a.v.) Mi'rac'ta semaların her birinde sırasıyla Hz. Âdem, Hz. Îsâ ve Hz.
İsa, Kur'an'ın da haber verdiği üzere Yahudiler tarafından öldürülmüş değildir. Bilahare kendi eceliyle ölmüştür. Ayette Allah Teâlâ'nın katına ref edildiği haber verilen de Hz. İsa'nın bedeni değil, ruhudur.
Son peygamber s.a.v Muhammed'tir . Hazreti İsa da bir peygamberdir büyük bir peygamber ama Allah değildir . Bütün peygamberler İslami anlatıyordu . Hristiyanlık , yahudilik gibi isimler bölge isimleridir , dilerim Allah'tan hepiniz tek Allaha iman edersiniz.
Hristiyanlıkta sevap kavramı yoktur, ne de başkalarının sevabından faydalanmak vardır. Peygamber Yeşaya'nın dediği gibi sevaplarımız Tanrı'nın önünde kirli bir adet bezi gibidir.
Çoğu zaman Yahudilerin kutsal kitabının tamamı "Tora" ismiyle açıklanır. İbranice bir terim olan Tora, Arapça'dan Türkçeye geçmiş olan Tevrat'ın karşılığıdır. Tevrat terimi "Kanun, Töre, şeriat, emir, ders" vb. anlamlara denk gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri