İşçi, süresi içinde işe iade yönünde başvuruda bulunup da işveren kendisini işe davet etmesine rağmen, işe başlamamış ise, işçinin başvurusunun samimi olmadığı kabul edilecek ve işçi geçersiz feshe bağlanan boşta geçen süre ücretine hak kazanamayacaktır.
İşe İade Sonrası İşe Başlamayan İşçi Kıdem Tazminatı işçiye ödenir. İşçi işe başlaması durumunda ihbar ve kıdem tazminatı ödenmiş ise yasal bir dayanağı kalmadığından bu tazminatları geri iade eder. İşe İade Davası Sonucu İşçinin İşe Başlamaması durumunda işverenin yapmış olduğu fesih geçerli hale gelir.
BOŞTA GEÇEN SÜRE ÜCRETİNİN KAPSAMI VE HESAPLANMASI
Burada işverenin işçiye ödemekle yükümlü olduğu ücret giydirilmiş ücrettir.
İş Kanunu'nun 21/3. fıkrasında boşta geçen süre ücreti, kararın kesinleşmesine kadar çalıştırılmadığı süre için işçiye en çok 4 aya kadar doğmuş bulunan ücret ve diğer hakları ödeneceği şeklinde düzenlenmiştir. Boşta geçen süreye ait ücret ve diğer haklar brüt olarak belirlenmelidir.
Boşta geçen en çok dört aya kadar süre içinde ücret zammı ya da yeni bir toplu iş sözleşmesi yürürlüğe girdiğinde, her iki dönem için ayrı ayrı hesaplamaya gidilmelidir. Kararın kesinleşmesine kadar en çok dört aya kadar hesaplanacak ücret ve diğer alacaklar, işçinin işe iade için başvurduğu anda muaccel olur.
İlgili 44 soru bulundu
İşçinin boşta geçen süre ücreti isteyebilmesinin yegâne şartı lehine sonuçlanmış kesin bir işe iade kararının bulunmasıdır. Buna göre ortada işçi lehine kesin bir işe iade kararı yoksa bu durumda işçi boşta geçen süre ücretini işverenden talep etme hakkına sahip olamayacaktır.
Boşta Geçen Süre Ücreti Nasıl Hesaplanır? İşçiye ödenecek boşta geçen süre ücreti 4857 Sayılı İş Kanunu'nda en fazla işçinin boşta geçen 4 ayına kadar ödeneceği şeklinde düzenlenmiştir.
Boşta geçen süre tazminatı, işçiye ödenen aylık ücretine yan ücretlerinde (yemek, yol, ikramiye vb) eklenmesi ile net ücret üzerinden hesaplanır. Fesih tarihini izleyen 4 ay boyunca, işçi sanki işyerinde çalışıyormuş gibi ücret, yol, yemek gibi ödemelerin kendisine yapılması gerekmektedir.
Boşta geçen süre tazminatı, işçiye ödenen aylık ücretine yan ücretlerinde (yemek, yol, ikramiye vb) eklenmesi ile net ücret üzerinden hesaplanır.
Yasa koyucu yargılama süresini dikkate alarak bu düzenlemeyi yapmıştır. Yargılama süreci dört aylık sürenin altında kaldığında, kısaca fesih ile işe iade kararı sonrası başvuru arasında boşta geçen süre dört aydan az olduğu takdirde, başvuru tarihine kadar ki ücret ve diğer haklar hüküm altına alınacaktır.
İşe iade bir tespit davası olduğu için faize ilişkin sistem alacak davalarına göre farklıdır. Buna göre boşta geçen süre alacağı yönünden, kararın kesinleşmesini takiben işe yeniden müracaat edilmesi itibariyle bu alacak muaccel olmaktadır. Ve faiz de bu tarihe göre başlar.
Cevap: Öncelikle sorunuzdan kasıt ihbar tazminatı ise ihbar tazminatından (sizin de SGK'den aldığınız bilgideki gibi) mevzuat gereği sosyal güvenlik primi kesilmiyor.
Boşta geçen süre ücreti, İş Kanunu kapsamında ücret olarak değerlendirilmektedir. Bu sebeple, boşta geçen süre ücretine İş Kanunu'nun 34. maddesinde düzenlenen mevduata uygulanan en yüksek faiz uygulanmaktadır.
Kararın kesinleşmesine kadar çalıştırılmadığı süre için işçiye en çok dört aya kadar doğmuş bulunan ücret ve diğer hakları ödenir. İşçi işe başlatılırsa, peşin olarak ödenen bildirim süresine ait ücret ile kıdem tazminatı, yukarıdaki fıkra hükümlerine göre yapılacak ödemeden mahsup edilir.
Boşta geçen süre ücretinizin iş sözleşmenizin fesih edildiği tarihten sonraki 4 aylık dönemdeki ücretleriniz ve para ile ölçülebilen diğer haklarınız dikkate alınarak hesaplanması gerekmektedir. İşe başlatmama tazminatınız ise dava tarihindeki aylık çıplak brüt ücretinize göre hesaplanmalıdır.
Kıdem tazminatı, işçinin çalışmış olduğu bir şirkette her bir yıla karşılık olarak işçiye çalıştığı yıl kadar toplu olarak ödenen tazminattır. Herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshi durumunda, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir.
İşe başlama tarihinden itibaren hizmet aktinin devamı süresince her geçen tam yıl için işveren, işçiye 30 günlük giydirilmiş brüt ücreti tutarında tazminat ödemekle yükümlüdür. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır. Ödenecek tutardan sadece damga vergisi (%0,759) kesintisi yapılmaktadır.
1 Yıllık Tazminat Nasıl Hesaplanır? (2023)
1 yıllık tazminat hesaplanırken son alınan brüt maaş dikkate alınır ve bu maaş oranında kıdem tazminatı ödenir. 1 yıllık minimum kıdem tazminatı 10.035,21 TL, maksimum kıdem tazminatı ise 19.982,83 TL'dir. Kıdem tazminatına ek olarak ihbar tazminatının hesaplanması gerekir.
Bu durumda işe başlatmama tazminatından sadece damga vergisi kesilmesi gerekmektedir.
İşe başlatmama tazminatının da fesih tarihindeki çıplak brüt ücrete göre hesaplanması gerekir. İşçinin işe başlatılmadığı tarih, işe başlatmama tazminatının muaccel olduğu andır.
Özetle; işe iade davası devam etmekte olan işçinin başka bir işte çalışmaya başlaması önünde yargılama süreleri dikkate alındığında hukuken bir engel bulunmamaktadır.
Yargıtay Boşta Geçen Süre Ücretine Yol Yardımının Dahil Edilmeyeceğine Hükmetti.
BOŞTA GEÇEN SÜRE KIDEMİ ETKİLER Mİ? İşe iade davası nedeniyle ödenen boşta geçen süre ücreti dönemi işçinin kıdemine eklenir. Yani fiili çalışma süresine, boşta geçen süre(en fazla 4 aya kadar olabilmektedir.) de eklenir.
Haksız Fesih Tazminatı
İşveren tarafından, iş sözleşmesinin haksız feshinde belirsiz süreli iş sözleşmelerinde fesih bildirimi süresinden, belirli iş sözleşmelerinde ise geri kalan ücret tutarında ödenmesi gereken tazminattan ayrı bir tazminat ödenmesi gerekmektedir. Buna haksız fesih tazminatı denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri