Hırvatların etnogenetik kökeni bilinmemekle birlikte buna ilişkin birçok teori vardır. Bunlardan Slav ve İranlı teorileri en sık ortaya atılan teorilerdir. En çok kabul edilen görüş Kavimler Göçü'yle birlikte Beyaz Hırvatların, Beyaz Hırvatistan'dan göçtüklerini ileri süren Slav teorisidir.
OSMANLI'NIN BOSNA-HERSEKTE'Kİ SON MİRASINI PELJESAC KÖPRÜSÜ'NÜN KUŞATMASINDAN KURTARMAK İÇİN SON FIRSAT. Tarihsel olarak, Ragusa/Dubrovnik Cumhuriyeti, iki deniz kıyı bölgesi olan, Neum-Klek yarımadasını ve Sutorina'yı Osmanlı İmparatorluğuna, Karlofça Antlaşması ile 1699 yılında terk etmiştir.
Devleti uzun yıllar yöneten Josip Broz Tito'nın ölümünün ardından 80'li yılların sonlarından başlayarak dağılmaya başlayan Yugoslavya, günümüzde yedi ayrı devlete bölünmüştür. Hırvatistan da 1991 yılında birlikten ayrılarak 25 Haziran'da bağımsızlığını ilan etmiştir.
Osmanlı ve Avusturya dönemleri
16. yüzyılda Osmanlılar Hırvatistan'ın büyük bir bölümünü ele geçirdiler.
Hırvatlar Balkanlar'da yerleşik ve Slav dillerinden biri olan Hırvatçayı konuşan ve çoğu Katolik Hristiyan dinine mensup olan bir Güney Slav halkıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Nüfusun %78 gibi büyük bir çoğunluğunun Katolik olduğu ülkede dini inancı olmayanların oranı %5,2, Ortodoksların oranı %4,4 ve Müslümanların oranı ise %1,3.
Hırvatistan'da din, geniş ölçüde yaygın olan Hristiyanlıktır ve Hırvatlar'ın büyük çoğunluğu Katolik Kilisesi'ne tabidirler.
Hırvatça (hrvatski), Slav dillerinin güney grubundan, Hırvatların konuştuğu dildir.
Yugoslavya'nın bir arada yaşamasının artık mümkün olmaması üzerine önce Eylül 1991'de Makedonya, Kasım 1991'de Bosna-Hersek bağımsızlığını ilan etti. Aralık 1991'e değin Hırvatistan, Slovenya, Bosna-Hersek ve Makedonya bağımsız bir cumhuriyet olarak tanınmak için Avrupa Ekonomik Topluluğu'na başvurdu.
Hırvatistan'a Seyahat Edecek Türk Vatandaşlarının Dikkatine / T.C. Dışişleri Bakanlığı Hırvatistan'a seyahatlerde umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşları vizeye tabi, resmi pasaport hamili Türk vatandaşları ise vizeden muaftırlar. Hırvatistan 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle Schengen bölgesine girmiştir.
Dünya Savaşı boyunca kısa dönem faşist bir kukla devlet olan Hırvatistan Bağımsız Devleti adı altında yönetilen ülke savaştan sonra Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin kurucu ve bileşenleri arasında yer aldı. 25 Haziran 1991'de Hırvatistan bağımsızlığını ilan etti ve Bağımsızlık Savaşı, sonraki dört yıl ...
Savaş sonucunda İspanyollar, Mostaganem Kalesinin kuşatmayı bıraktı ve Fas topraklarından çekilme kararı aldı. Böylece Fas topraklarında Osmanlı hakimiyeti başladı. Osmanlı İmparatorluğu'nun kesin zaferi. Mostaganem Kuşatması kaldırıldı, İspanyollar bölgeden çekildi ve Fas, Osmanlı'nın himayesine girdi.
Osmanlıların Kirmanşah ve Hürremabad'ı zaptı (1723)
Silsile ve Delfan bölgesi askerlerinden oluşan İran birliğini Aleşter Muharebesi'nde kesin bir yenilgiye uğratan Osmanlı birliği karşısında Ali Merdan da çekilmiş olduğu Hürremabad'da itaatini arzedince, Luristan da (120 yıl sonra) Osmanlı egemenliğine girmiş oldu.
Savunma ihtiyacından dolayı Hırvat toprakları XVI. yüzyılda birleşti ve Macarlar'la ilişkiler de eski durumunu korudu. 1699 Karlofça Antlaşması'na kadar bugünkü Hırvat topraklarının bir bölümü Osmanlı idaresi altında kaldı.
İslam, Hristiyanlıktan sonra Hırvatistan'daki en büyük ikinci inançtır. 2011 nüfus sayımına göre ülke nüfusunun %1.47'si Müslüman iken, %91.06 Hristiyan ve %4.57 dindar olmayan, ateistler, agnostikler ve şüpheciler bulunmaktadır.
Hırvatistan'da yaşam masrafları, Hırvatistan'ın neresinde yaşadığınıza ve öğrenci yurdunda mı yoksa özel kiralık bir dairede mi yaşadığınıza bağlı olarak ayda 400 ile 700 EUR arasında değişebilir. Bu miktar, yiyecek, konaklama, kamu hizmetleri, kitaplar, ulaşım ve çeşitli masrafları karşılamaya yeterli olmalıdır.
Hırvatistan buğday, mısır, kümes hayvanları, yumurta ve şarap üretiminde kendi kendine yeterli durumdadır, 2019 yılı itibariyle üretim 2,2 milyar Avro tutarında olup, bunun %60,3'ünü tarım, geri kalanını hayvancılık oluşturmaktadır.
Öğrenilmesi en zor diller listesinde ilk 3'e rahatlıkla koyabileceğiniz bir dil olan Japonca, oldukça yüksek bağlamlı bir dildir. Mandarin dili gibi kültürel nüanslara sahip olması öğrenmeyi zorlaştıran diğer bir faktördür. Ayrıca 3 ayrı yazı sistemi vardır: Hiragana, Katakana ve Çin Kanji…
Çince, farklı biçimlerde kurallara sahip bir dildir. Dünya nüfusunun yaklaşık beşte biri Çince konuşmaktadır. Ancak, bu dilin öğrenilmesi oldukça zordur. Yazım şekli ve harfleri oldukça değişik olan Çince, dünyanın en zor dili olarak ünlenmeyi başarmıştır.
Kategori III'te hiçbir Avrupa dili bulunuyor. Kategori IV ise Amharca'dan Çekçe'ye ve Nepali'ye kadar çok çeşitli dilleri içeriyor. Türkçe de zorluk derecesi olarak bu kategoriye dahil.
Hırvatistan'da 2023 itibarıyla brüt asgari ücret 622 euro. Hırvatistan'da benzinin litre fiyatı 1,580 euro. Hırvatistan'da yaşayan bir asgari ücretli bir aylık maaşıyla 393 litre benzin alabiliyor.
Zagreb. Devlet İstatistik Ofisi (DZS), 2021'de yapılan nüfus sayımının nihai sonuçlarını açıklarken, Hırvatistan nüfusunun 3 milyon 871 bin 833 kişi olduğu belirtildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri