Öncelikle muayene spekulumu takılır ve rahim ağzı görülür. Daha sonra rahim içerisine ince plastikten yapılmış balonlu kateter takılır. Rahim filmi çekilirken radyoopak sıvı içeren ilaç kullanılır. Kontrast sıvı balonlu kateter aracılığıyla rahim içine yavaş yavaş verilir ve röntgen filmi çekilir.
Özellikle tecrübeli doktorların üst düzey teknolojik cihazlar ile gerçekleştirdiği HSG (rahim filmi) uygulamalarında kadın herhangi bir ağrı hissetmemekte ve risk faktörlerinin önüne geçilerek herhangi bir komplikasyon riski bulunmamaktadır.
Kullandığımız yeni teknoloji ve yeni teknikler sayesinde HSG çekimi genellikle 2 dakika kadar sürer. Bazı anatomik varyasyonların, anomalilerin varlığında veya tüp açma gibi ek işlemlerin gerekli olduğu durumlarda inceleme süresi 3-5 dakika daha uzayabilir.
Hsg öncesi yapılması gereken herhangi özel bir hazırlık bulunmaz. Bazı durumlarda jinekolog rahim filmi öncesi antibiyotik veya basit ağrı kesicilerin kullanılmasını önerebilir. Bununla birlikte Hsg filmi çekiminden birkaç gün önce cinsel ilişkiye ara verilmesi gerekir. Randevu öncesi aç veya tok olmak gerekmez.
Genellikle rahim röntgeni (hsg) sonuçları, işlem bittikten sonra 10 ila 20 dakika sonrasında çıkar. Bu sonuçlar, diğer röntgen filmlerinde olduğu gibi siyah röntgen kağıtlarına basılmaktadır. Buraya kadar süreç kısa olmasına rağmen, bu bilmlerin bir radyoloji uzmanı tarafından incelenmesi ve rapor yazılması gereklidir.
İlgili 19 soru bulundu
Uygun şekilde tazyikli bir şekilde rahim içerisine gönderilen ilacın etkisi ile pıhtı ya da farklı nedenler ile tıkanmış tüplerin açılması da sağlanmaktadır. Böylece gebelik isteyen kadınların birçoğu HSG filmi çektirdikten sonra hamile kalabilmektedir.
Rahim filmi sonrası gebelik şansı artıyor!
Pek çok hasta rahim filmi çekilen ay veya takip eden birkaç ay içinde gebe kalmaktadır. Rahim filmi çekimi sırasında kullanılan ilaç, tüpleri yıkamakta, yumurta ile spermin buluşmasını, embriyonun rahim içine taşınmasını kolaylaştırmaktadır.
HSG testi sonrası neler olur sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; Rahim filmi çekimi esnasında rahmin içerisine verilen sıvı çekimden sonraki günlerde rahimden dışarıya atılmaktadır. Bu da kahverengi bir akıntıya neden olmaktadır. Ancak bazı kadınlarda kanama da görülebilmektedir. Bu durumda endişe etmek gerekmez.
Rahim filminden 1 ila 2 gün sonra cinsel ilişkiye girilebilir.
Adet döneminden sonra rahim filmi çekilmeden önce cinsel ilişki olmamalıdır. Çünkü rahim filmi çekimi sırasında radyasyon alınacağı için erken bir gebelik olması istenmemektedir.
Ağrınız olursa yazılan ağrı kesiciyi kullanabilirsiniz. Rahim filmi sonrası 2 hafta ilişki olmasın. 2 hafta havuz, hamam, sauna gibi ortak kullanım alanlarından uzak durun. HSG çekilen ay kesinlikle gebe kalmayın, korunun.
Rahim filmi çekildikten sonra, aynı gün içerisinde bir ağrı kesici daha alabilirsiniz. Yanınıza bir ped alın. Rahim filminden sonra az miktarda kanamanız olabilir. Rahat kıyafetler tercih edin.
Pıhtı tıkacı, sümüksü tıkaç veya küçük yapışıklıklar nedeniyle tıkalı olan tüpler HSG çekimi sırasında verilen sıvının basıncıyla açılabilir.
Tüplerde herhangi bir tıkanıklığın olup olmadığı ve eğer bir tıkanıklık var ise bunun tüpün neresinde bulunduğu normal muayene ve ultrason ile anlaşılmaz. Tüplerin tıkanık olup olmadığının anlaşılması için ilaçlı rahim filmi çekilmesi veya laparoskopi yapılması gereklidir.
Tüp tıkanıklığı
Tüplerin tıkalı olması ne ağrı, ne adet düzensizliği ne de başka bir belirtiye sebep olmaz. Genellikle tek bulgu gebe kalamamaktır. Tüplerden birisi açık, birisi tıkalı ise kendiliğinden gebelik şansı görece düşüktür.
İşlem sırasında rahim ağzı az miktarda da olsa zorlandığından HSG sonrası 48 saat süre ile banyo yapmak, cinsel ilişkide bulunmak ve vajinal tampon kullanmak sakıncalıdır, bunlardan kaçınmalısınız.
HSG çekiminde hastalarımızın genellikle hiç ağrısı olmaz. Bazen işlem sırasında hafif, adet sancısına benzer bir his meydana gelebilir. Ancak, tüpleriniz açık da olsa tıkalı da çıksa, biz işlem sırasında tüp açma işlemi de yapsak rahatsız edici şiddette ağrı ve kanamanız kesinlikle olmayacak.
Nov 2022·Dr. Cevat BAYRAK - HSG Filmi (Rahim Filmi)
HSG çekiminden sonra 4 ay boyunca gebe kalma şansı artmaktadır. HSG incelemesi sırasında tüplerdeki küçük yapışıklıklar açılabilmekte, içlerindeki pıhtı tıkaçları ve sümüksü tıkaçlar temizlenmekte böylece sperm ile yumurtanın buluşması kolaylaşmaktadır.
1 Sene olan bu bekleme süresi 35 yaşından sonra ve daha ileri yaşlarda 4-6 aydır. HSG istenmesinin tek amacı kısırlık araştırması değildir.
Yumuşak aletler kullandığımız için rahim delinmesi riski kesinlikle yoktur. Yeni HSG tekniğinde kullandığımız C kollu dijital röntgen cihazı sayesinde radyasyon miktarı düşüktür ve zarar verebilecek seviyelerin çok altındadır.
Anestezili rahim filminde anestezi nasıl yapılır? Anestezili rahim filminde hastaya damar yolu açılarak anestezik ilaç verilir. Bu şekilde rahim filmi çekilir.
Çekimde kullanılan radyasyon miktarı yumurtalarınızı etkileyebilecek seviyenin çok altında olduğundan HSG çekimi yapılan ayda korunmanıza gerek yoktur. Aynı ay hamile kalabilirsiniz.
Rahim filmi çekilmeden önce aç olarak hastaneye gidilmesine ihtiyaç yoktur. Anestezisiz yöntem kullanılacaksa yeme içme ile ilgili bir sınırlama bulunmuyor. Ancak anestezi kullanılacaksa genel olarak anestezi öncesi 6 saat kadar bir şeyler yenip içilmemelidir.
Çünkü rahim filmi ilaçlar ile çekilen ve özellikle işlem sonrasında, işlem sırasında olmasa da ağrı ve sızı yapan bir işlemdir. Dolayısıyla da kadın doğum uzmanları en az iki gün olmakla birlikte rahim ağrısının tamamen geçene kadar cinsel ilişkiye kesinlikle girilmemesini tavsiye etmektedir.
HSG çekilmesi için genellikle adet kanaması kesildikten sonraki ilk günler tercih edilir, bunda amaç hastanın hamile olmadığından emin olmaktır. Genellikle adet başlangıcından itibaren 7-12. Günlerde çekilmesi tercih edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri