HTML5, web siteleri oluşturmak için kullanılan hiper-metin işaretleme dilinin son sürümüdür. Önceki sürümleri ile aynı özellikleri sunmakla birlikte, fırsatlar dünyasının kapılarını açmak için birçok yeni özellikleri bulunmaktadır.
HTML5, web siteleri oluşturmak için kullanılan HTML (Hypertext Markup Language) metin işaretleme dilinin beşinci ve en son sürümüdür. Web sitesi hazırlayan yazılımcıların işini oldukça kolaylaştıran ve dinamik sayfalar oluşturabilmeyi sağlayan HTML5, günümüzde sıklıkla tercih edilmektedir.
Hiper Metin İşaretleme Dili (HTML, İngilizce HyperText Markup Language kelimelerinin baş harflerinin kısaltılmasıdır) web sayfalarını oluşturmak için kullanılan standart metin işaretleme dilidir.
HTML, web sitesi tasarımı da dahil tüm web sitelerinin temel yapısını sağlar. HTML5 ise bu günlerde kullanılan en son sürümdür.
HTML dosyanızın <head> etiketine, Etkinleştirici'ye bağlantı veren bir komut dosyası etiketi ekleyin. Burada, genel ad alanı içinde Etkinleştirici adında bir tekil nesne sunulur. Bunun üzerinden yöntemler çağırmak için Enabler.isInitialized(), Enabler.exit() vb. çağrıları yapın.
İlgili 18 soru bulundu
Büyük ad tarayıcıların tümü - Internet Explorer, Edge, Firefox, Chrome, Safari ve Opera, Mobil Safari ve Android tarayıcısı HTML5'i destekler, ancak hepsi aynı şeyleri desteklemez.
HTML5, İnternet'in çekirdek teknolojilerinden HTML işaretleme standardının beşinci sürümüdür. Internet Explorer, Mozilla Firefox ve Opera tarayıcılarının güncel sürümleri tarafından kısmen desteklenmektedir.
HTML5, video ve ses gibi multimedya özelliklerini, animasyonlar, görsel efektler, CSS3 gibi diğer modern web teknolojileri ve mobil cihazlara uyumluluk gibi birçok özelliği destekler. Ayrıca, HTML5 web sayfalarının mobil cihazlarda daha iyi performans göstermesini sağlar.
Hyper Text Markup Language kelimelerinin, Türkçe ifade ile "Zengin Metin İşaretleme Dili"nin baş harflerinin kısaltması olan HTML, CERN'de müteahhit olarak çalışan Tim Berners-Lee tarafından 80'li yıllarda geliştirilen, 90'lı yıllarda ise adının konduğu bir web standartıdır.
Birlikte kullanmayı 1 haftada öğrenirsin.
Bu dil de tarayıcılar ve “www” ile birlikte hayatımıza girmiştir ve bu sistemin temel iskeletini oluşturur. Kısaca HTML site kodu olarak kullanılır. Yani bir web sitesi yapmaya yarar. E-ticaret, blog, kurumsal ya da kişisel fark etmeksizin tüm web sitelerin temel iskeletini bu işaretleme dili oluşturur.
HTML (Hypertext Markup Language) web sayfalarını oluşturmak için kullanılan bir işaret dili veya kodlama dilidir. Web tarayıcısı tarafından yorumlanarak web sayfalarını düzenler ve gösterir. HTML, web sayfalarındaki metin, görüntü, video, bağlantı ve diğer öğelerin düzenlenmesine yardımcı olan birçok etiket içerir.
Bütün HTML kodları <html>…</html> arasına yazılır. Onun dışına yazdıklarınızın bir etkisi yoktur.
Bir web sayfası oluşturmak için ihtiyacımız olan bileşenlerden ikisi, HTML5 ve CSS'tir. HTML5 ile temel yapıyı tanımlarken, CSS ile kullanıcı arayüzünü oluşturup, stil, biçim ve sunumları hazırlarsınız.
Html5 bir metin işaretleme dilidir. Bir programlama dili değildir. Web tasarımı için kullanılır.
HTML5 ile gelen yenilikler
HTML5 ile birden fazla yenilik gelmiştir. Yeni gelen özelliklerden en önemlisi 2D ve 3D çizim yapmaya yarayan <canvas> etiketidir. Ayrıca Geolocation, Drag/Drop, Web Storage, Web Workers, Server-Sent Events vb. API özellikleri de vardır.
Cascading Style Sheets (Basamaklı Stil Şablonları ya da Basamaklı Biçim Sayfaları, bilinen kısa adıyla CSS), HTML'e ek olarak metin ve format biçimlendirme alanında fazladan olanaklar sunan bir işaretleme dilidir.
DOCTYPE html> etiketini görürsünüz. Peki bu kod yapısı ne anlama gelmektedir ? Türkçe karşılığı Belge Tipi Bildirimi anlamına gelen DOCTYPE , oluşturacağımız web sitelerinde zorunlu bildirim etiketidir. DOCTYPE etiketi sayesinde tarayıcıların sitemizde ki sayfaların ne olduğunu anlamasını sağlarız.
Div, html sayfasında bir bölüm oluşturmak istediğimizde kullanılır. ** <div> etiketi block etikettir yani bir genişlik değeri (width) vermediğimiz sürece satırı olduğu gibi kaplar ve yükseklik olarakta içerisinde bulunan öğelerin sahip olduğu yükseklik kadar bir yüksekliğe sahip olurlar.
Sadece HTML ile web sitesi yapılabilir mi? Evet sadece HTML kullanarak web sitesi oluşturmanız mümkündür.
HTML bir programlama dili değil, bir işaretleme dilidir. HTML dosya uzantılarının . html ya da .htm şeklinde yazılması gereklidir. HTML kodlarının yazımı için Notepad, Notepad++ ya da Sublime Text gibi editörler kullanılabilir.
3. Yazılımda İlk Adım
Tavsiyem HTML ve CSS ile başlamaktır. HTML aslında yazılım dili değildir, kendisi işaretleme dilidir, fakat başlangıç için ideal ve basittir. HTML ve CSS kullanarak basit web siteleri yapın ve tasarlayın.
HTML ile bir web sitesinde video, müzik, tablo, resim paylaşabilirsiniz. Oluşturulan sitelerde sağlık ile ilgili bilgilere, tablolara, verilere, yer verebilirsiniz. Aynı zamanda farklı alanlarda da web sitesi oluşturarak HTML ile dünyaya açılabilirsiniz.
HTML sayfamızda ki < head > etiketi içerisine < style > etiketi eklenir ve bu etiketin arasına CSS kodlarımızı yazarız.
HTML5, web sitelerinin temelini oluşturan HTML işaretleme standardının 5. sürümüdür. En çok tercih edilen tarayıcılar olan Chrome, Firefox, Internet Explorer ve Opera gibi tarayıcıların güncel sürümleri tarafından desteklenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri