HTS Raporu/Dökümü (Historical Traffic Search) kelimelerinin baş harfleri kullanılarak oluşturulmuştur. Geçmişe dönük iletişim trafiği olarak bilinir. Arayan, aranan numara, arama zamanı, arama yeri, arama süresi, yer ve zaman gibi incelemeler gibi sinyal bilgilerini ifade eder.
HTS Verileri iletişim içeriği (Konuşulanlar-Görüşme İçeriği) hakkında bilgi vermez. HTS verileri; tespiti istenen GSM hattının talep edilen tarihler aralığında aranan, arayan, sms gönderen/alan hat-hat sahiplerine ve bu iletişim trafiğine ilişkin süre bilgilerini ihtiva eder.
HTS Kaydı İçerisinde Neler Bulunmaktadır? Görüşmelerdeki ayrıntıları ortaya çıkaran HTS, arayan ve aranan kişileri, aranmanın ne zaman yapıldığı, konuşmanın ne kadar sürdüğünü ve görüşmenin yapıldığı yeri ortaya çıkarmaktadır. Ayrıca sinyal alınan baz istasyonları gibi bilgiler de bulunmaktadır.
HTS kaydı operatörler tarafından beş yıl süreyle saklanır. Bu kayıtlar abonenin arama ve mesajlaşmalarının içeriğini değil yalnızca hangi tarih ve saatte kiminle konuşulduğu veya mesajlaşıldığı bilgisini içerir. HTS kayıtlarının mahkemede delil olarak kullanıldığına sıklıkla rastlanılmaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Operatörler 5 yıl süreyle geçmişe dönük telefon kayıtlarını tutmakla yükümlüdür. Her ne kadar bireysel talepler doğrultusunda telefon kayıtları paylaşılmasa da bunların bir mahkeme kararı ile delil olarak sunulması söz konusu olabilecektir. Ancak operatörler bu kayıtların içeriğini değil ancak dökümlerini paylaşabilir.
Eğer cep telefonu operatörleri, mahkeme kararı olmadan konuşma içeriğini kaydederse, TCK 132 hükümleri gereği Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal edecek ve buna yönelik yaptırımlarla karşılaşabileceklerdir. Özetle geçmişe dönük telefon konuşma kayıtlarının içeriği, konuşma kayıtlarından oluşmamaktadır.
HTS Kayıtları Ne Kadar Süre Saklanır? Aksi belirtilmediği sürece, GSM operatörleri HTS kayıtlarını 5 yıl süre ile saklamak zorundadır.
HTS tablosu içerisinde genel itibari ile Arama-Aranma-Mesaj Atma ve Mesaj Alma kayıtları, bu kayıtlara ait zaman verileri ve bu kayıtların oluşma esnasında ilgili operatörün BAZ istasyonuna ait konum bilgileri yer alır.
Telefon şirketleri, (Vodafone, Türk Telekom, Turkcell vs. gibi) telefon konuşma kayıtlarını tutmaktadır. Ancak bu kayıtlar yalnızca kim kiminle görüşmüş, ne kadar süre konuşmuş, saat kaçta görüşmüş, kiminle saat kaçta mesajlaşmış şeklinde gelmektedir.
Yukarıda yer verilen Yargıtay ilamından da anlaşılacağı üzere dava tarihinden sonrasına denk gelen mesajlar hükme esas alınamaz. Özetle; HTS kayıtlarına çekişmeli boşanma davalarında delil olarak dayanılabilmesi mümkündür.
bilgilerin şeması yapılmakta, dosya içerisinde var olan bilgi ve belgeler kapsamında çelişkilerin ispatlarla ortaya konması ve bunların raporlanması konusunda önemli deliller elde edilmektedir. HTS kayıtlarınızı Turkcell, Türk Telekom, Vodafone gibi GSM operatörlerinden kolaylıkla elde edebilirsiniz.
Bir suç soruşturması sebebiyle geriye dönük olarak iletişimin genel tespiti yapılamaz ve şüphelinin tüm kayıtları incelenemez.
Yan veya tamamlayıcı delil yoksa o delil belirleyici değil, yegane delil niteliği taşıyacak ve tek başına mahkumiyete esas alınamayacaktır, örneğin somut olayda sadece ardışık aramayı gösteren HTS kaydı olup da, bunu destekleyen yan veya tamamlayıcı delil yoksa sırf bu delilden hareketle mahkumiyet kararı verilemez.
Sosyal medya hesaplarındaki yazışmalar, paylaşımlar ve bilgiler boşanma davasında delil olarak kullanılabilir. Ancak boşanma davasında delillerin hukuka uygun bir şekilde elde edilmiş olması önemlidir.
Karara göre; yasa ve yönetmelikte yeri olmamasına rağmen, tanıkların telefonlarının izlemeye alınabileceğine, HTS kayıtlarının (telefonun nerede kullanıldığını, kullanıcının yerini gösteren raporlar) incelenebilecek.
Boşanma davalarında, mahkemeye sunulacak olan telefon görüşmelerinin içeriğini doğrudan istemek mümkün değildir. Ancak operatörlerden aramaların dökümü talep edilebilir. Bu döküm, GSM operatörlerinden liste şeklinde temin edilebilmektedir.
Boşanma davasında geriye dönük telefon kayıtları veya anlık kayıtların talep edilmesi mümkün değildir. Aranan ve mesaj gönderilen numaralar ile görüşme saatleri ve tarihleri dışında herhangi bir bilginin paylaşımı mümkün değildir. Aile mahkemesi tarafından ayrıca bu dökümlerin talep edilmesi de mümkün değildir.
HTS kaydı, geçmişe yönelik arama ve sinyal kayıtlarının emniyet ya da istihbarat güçleri tarafından kayıt altına alınması olarak tanımlanmaktadır.
Boşanma davasında eşlerin telefon kayıtları incelenebilir. Bu kayıtlara göre, eşlerden biri karşı cinsle olağan olmayan saatlerde düzenli olarak görüşmüş ise, aldatmanın varlığı kabul edilir. Bunun için mahkemenin telefon kayıtlarını celp etmesi ve bilirkişi incelemesi yapılması gerekir.
Telefon dinlenmesi sadece mahkeme kararı ile gerçekleşebilir ve geçmişe yönelik ses kaydının elde edilebilmesi mümkün değildir. Ancak sadece arama kayıtlarına ilişkin dekontlar gsm operatöründen istenip eşin sıkça yaptığı konuşmalara ilişkin numaralar tespit ettirilip bu yönde bir çıkarıma gidilebilir.
Yazışmaları hukuka uygun şekilde elde edilmiş olması gerekmektedir. Örneğin; boşanma davasında eşlerden biri diğerine WhatsApp yoluyla hakaret ve tehdit içeren mesajlar atmışsa bu mesajlar mahkemeye delil kapsamında sunulabilir.
Konuşma kaydedilmediyse dinleme yapılamaz fakat arayan ve aranan numara kayıtları operatörden alınabilir.
Telefon hattı kimin adına ise o kişi aranan ve mesaj gönderilen numaraların dökümünü (ayrıntılı fatura) ilgili şirketten alabilir. Herhangi bir davada da delil gösterilmesi halinde benzer şekilde aranan-aranılan, mesaj gönderilen-mesaj alınan numaraların listesi mahkemece istenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri