Selahaddin Eyyubi komutasındaki Eyyubi ordusu, Haçlı Kudüs Krallığı ordusunun etrafını sararak imha etmiş, yaklaşık 17.000 Haçlı askeri öldürülmüş ve Kudüs Kralı Lüzinyanlı Guy, bu muharebe sonunda esir düşmüştür. Kudüs, Müslümanların eline geçti.
Büyük çoğunluğuyla Türk kökenli olan Memlûklar Eyyûbî ordusunun en büyük vurucu gücünü meydana getirirlerdi. Hıttîn savaşında da bu Memlûklar zaferin kazanılmasında en büyük rolü oynadılar.
Selahaddin Eyyubi ve Haçlılar
Baudouin'e yenildi. Selahaddin Eyyubi, Haçlılarla uzun süren mücadeleler yaptı. 1187 yılında Kudüs Kralı Lüzinyanlı Guy'ın ordusu ile yaptığı Hıttin Muharebesi'nde Haçlı ordusunu yenerek ve Kudüs'ü alarak tekrar İslamiyet'e kazandırdı.
Kudüs'ün Fethi veya Kudüs Kuşatması, 20 Eylül 1187'de Selahaddin Eyyubi'nin başlatmış olduğu kuşatmadır. Şehri savunan Kudüs komutanı İbelinli Balian'ın 2 Ekim 1187'de şehri teslim etmesiyle sona ermiştir.
Bu savaşın en önemli nedeni Müslüman topraklarının Haçlıların eline geçmesiydi. Aynı zamanda kutsal sayılan Kudüs topraklarının da yine Haçlıların eline geçmesi savaşın önemli bir nedenidir. Buradaki Müslümanların ve toprakların kurtarılabilmesi için Hıttin Savaşı başlatılmıştır.
İlgili 19 soru bulundu
12 gün süren kuşatma
Tüm ordusunu Hittin Savaşı'nda kaybeden Kudüs Krallığı'nın şehri savunacak kadar askeri kalmamıştı. Selahaddin Eyyubi'nin Kudüs'ü alacağına dair inancı tamdı.
Kudüs, Yahudiler için en kutsal şehirdir çünkü Tevrat'a göre İsrail Kralı Davud, milattan önce Kudüs'ü Birleşik İsrail Krallığı'nın başkenti olarak inşa etti ve oğlu Kral Süleyman, ilk tapınağı şehrin içinde kurdu.
Ebu Ubeyde, Ömer bin Hattab'a, oraya gelip emannâmeyi imzalaması için yazı gönderdi. Hz. Ömer, Cabiyeh bölgesine, oradan da Beytülmakdis'e gelerek şehri sulh yoluyla teslim aldı.
Geçmişi tarih öncesi dönemlere kadar uzanan Filistin bölgesi ve Kudüs, Yahudilik, Hristiyanlık ve İslamiyet için çok önemli bir yerleşim yeridir. Bundan dolayı bu şehrin hakimiyeti için pek çok mücadele yaşanmıştır. Bu mücadelelerden birisi de Halife Hz. Ömer (ra) zamanında Müslümanların burayı ele geçirmesidir.
Kurduğu devlette halkın çoğunluğunu Türkler teşkil ettiği gibi Eyyubi ordusu tamamen Türkler'den kurulmuştu. Devlet dili Türkçe olduğu gibi Salahaddin'in takip ettiği Sünni Müslümanlık siyaseti, Büyük Selçuklu Türk siyasetinin aynısıdır. Eyyubi devleti her bakımdan bir Türk siyasi teşekkülüdür.
Kesin Selçuklu ve Eyyubi zaferiyle sonuçlanan bu muharebe sonrasında Harezmşahlar Devleti yıkılma sürecine girmiş ve Anadolu Selçuklu Devleti ile Moğollar sınır komşusu olmuştur.
Montgisard Muharebesi, Eyyubiler ile Kudüs Krallığı arasında 25 Kasım 1177 tarihinde yapılan savaşın adıdır. Cüzzam hastası olan 16 yaşındaki Kudüs kralı IV. Baudouin sayıca daha az olan Hristiyan Ordusu ile Selahattin Eyyubi'yi yenmiştir.
III. Haçlı Seferi, Selâhaddin Eyyûbî'nin 1187 yılında Kudüs Krallığı Ordusu'nu Hıttin Savaşı'nda (4 Temmuz) mağlup edip Kudüs'ü fethi (2 Ekim) ardından başlamış ve Ortaçağ kaynaklarına göre 1189-1192 yılları arasında devam etmiştir. Bu, güzergâhında Anadolu Yarımadası'nın yer aldığı üçüncü seferdir.
Mısır ve Suriye'nin Sultanı Selahaddin Eyyubi (1137-1193) İslam İmparatorluğunu kendi gölgesi altında birleştirerek karşılık vermeye hazırlanıyordu. 1187 yılında gerçekleşen Hıttin Savaşı'nda Haçlı ordusunu yenilgiye uğrattı ve Kudüs'ü hakimiyeti altına aldı.
Dört asır idaremiz altında bulunan Kudüs'ü 9 Kasım 1917'de İngilizler'e terket- mek zorunda kalmıştık ama aslında biz, Mes- cid-i Aksa'yı bekleyen son Osmanlı askeri Dâr-ı Bekaya göçtüğünde Kudüs'ü zaten kaybetmiştik. Kudüs, yani Mescid'ül Aksa, Müslümanların namusudur.
İbrahim, Lût, İshak, Yakub, Yunus, Yusuf, Davud, Süleyman, Musa, Zekeriya, İsa (a.s.)…
Mescid-i Aksa resmen Ürdün Evkaf Bakanlığı yönetimi altındadır. Ama İsrail Devleti Kudüs'ü ilhak ettiğini iddia ettiği için efektif yönetim İsrail devleti otoritesi tarafından yapılmaktadır.
İlk kıblemiz ve Peygamber Efendimizin (S.A.V.) emaneti olan Mescid-i Aksa'nın altında tespit edilebilmiş 62 tünel bulunuyor. Bu köstebek deliklerinden en büyüğü 483 metre uzunluğunda ve gayrimüslim turistlere 50 dolar karşılığında gezdiriliyor.
İbrahim'in Tevhid çizgisini vurgulama hassasiyetiyle ilişkisi bulunduğu söylenebilir. Ancak Medine'ye hicret vuku bulunca Medine civarındaki hisarlarda yerleşik bulunan kalabalık Yahudi kabilelerini İslam'a ısındırmak maksadıyla kıblenin Kâbe'den Mescid-i Aksa'ya dönüştürüldüğünü söyleyebiliriz.
Selahaddin Eyyubi, Üçüncü Haçlı Seferi sırasında Haçlı devletlerine karşı Müslüman askerî harekâtına öncülük ve liderlik etti. 7 Eylül 1191 tarihinde gerçekleşen Arsuf Muharebesi'nde İngiliz Kralı I. Richard'a yenildiyse de, onunla yaptığı Ramla Antlaşması sayesinde Kudüs'ü muhafaza etti.
Hıttin, Hittin veya Hattin (Arapça: حطّين), bugün Filistin'de Tiberias şehrinin 8 km batısında yer alan bir köydür. 1187 yılında Hattin Savaşı burada yaşanmış ve Hattin Savaşı sırasında Selahaddin Eyyubi, Haçlı ordusu'nu burada yenmiştir.
4 Temmuz 1187'de Hıttin'de sultan Salaheddin karşısında krallık ordusunun uğradığı büyük yenilgi çok kısa bir süre içinde Avrupa'da duyuldu. Bunu, Ekim ayında Kudüs'ün Müslümanlar tarafindan fethi haberi izledi. Önce büyük bozgun, ardından kutsal şehrin kaybı Batı dünyasında büyük yankılar yarattı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri